G4Media.ro

Cum s-a răzgândit premierul Ciolacu față de păcănele: acum vrea mutarea lor…

Sursa foto: Unsplash / Steve Sawusch

Cum s-a răzgândit premierul Ciolacu față de păcănele: acum vrea mutarea lor la periferia localităților, dar în august dăduse aviz negativ pentru că s-ar pierde bani la buget

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în ultimele zile în mod repetat că susține proiectul care vizează mutarea sălilor de jocuri de noroc (păcănele) la marginea localităților și a vorbit chiar de un presupus ”șantaj” la adresa sa și a inițiatorului Alfred Simonis (PSD). Un document oficial al guvernului arată însă că în luna august premierul Ciolacu avea o poziție diametral opusă: guvernul nu susținea proiectul.

Proiectul, inițiat de președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis și alți 133 de parlamentari PSD, prevede limitări drastice pentru păcănele: sălile de pariuri pot fi amplasate doar la periferia localităților, pot exista doar în localitățile cu peste 5.000 de locuitori și în orașe poate exista un singur punct de lucru la fiecare 20.000 de locuitori.

Proiectul a venit pe fondul nemulțumirii publice față de proliferarea sălilor de jocuri și a tragediilor relatate de presă și reia prevederi dintr-un proiect mai vechi al USR, care nu fusese susținut la acel moment de PSD.

La momentul depunerii proiectului în Parlament însă, premierul Marcel Ciolacu a semnat un punct de vedere negativ al guvernului față de inițiativă. ”Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”, se arată în documentul oficial trimis Parlamentului. Motivele avizului negativ țin de lipsa de claritate a proiectului, de presupusa creștere a șomajului și scăderea încasărilor la bugetele locale.

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat sâmbătă la Timișoara că există „o formă de şantaj” la adresa lui, cât şi a altor responsabili ai statului român, după ce a propus proiectul de lege privitor la eliminarea păcănelelor din oraşe. ”În calitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii şi de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător (…) Am vorbit cu domnul Simonis, o analiză pe ceea ce înseamnă aceste jocuri de noroc. Normal că mi-am luat partea din lege de jocuri de noroc, la Guvern, şi am început să lucrez împreună cu experţii din Ministerul de Finanţe la ce trebuie modificat în lege ca şmecherii să nu ne mai păcălească. Am iniţiat un proiect de lege cu celebrele păcănele pe care le găsiţi, domnilor, primari, în toate comunele şi dumneavoastră ştiţi cel mai bine nenorocirile pe care le crează. Faptul că oamenii mai ales când au o situaţie financiară precară cred că jucând la aceste jocuri, o să se îmbogăţească imediat. Am văzut şi reacţii şi atacurile şi la mine şi la Freddy vor mai fi în continuare cum sunt şi la Sorin Grindeanu”.

Ce prevede proiectul care a trecut deja de Senat în 5 septembrie și despre care Marcel Ciolacu a declarat că va trece ”curând și de Camera Deputaților”:

Propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009 prevede că licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.

Proiectul de lege prevede că sălile de jocuri pot fi amplasate doar la periferia localităților, într-o distanță de maximum 50 de metri de limita localității, a declarat pentru G4Media inițiatorul proiectului, Alfred Simonis (PSD). Proiectul stipulează că „spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”.

„Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se mai arată în noua formă a actului normativ.

În plus, proiectul dă și primăriilor un instrument pentru a aviza amplasarea sălilor de jocuri, ceea ce lipsea din actuala legislație. Astfel, proiectul de lege prevede că firmele de păcănele trebuie să aibă un aviz de amplasament eliberat de consiliile locale, iar procedura de obținere urmează să fie stabilită prin viitoarele norme metodologice, a declarat Simonis pentru G4Media.

De asemenea, în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori nu se poate acorda autorizație de exploatare a jocurilor de noroc. Acest lucru presupune ca sălile de jocuri de noroc să dispară din comunele care au sub 5.000 de locuitori.

Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.

Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare. La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Eu cred ca prin mutarea sălilor de jocuri se creează premisele dezvoltării zonelor în care vor fi amplasate, ceea ce ar fi un lucru pozitiv.

  De ce s-a răzgândit guvernul lui Nicu și Marcel? Probabil pentru ca rețelele de păcănele nu mai vor să dea bani la partide.

  • Evident. E o forma de santaj practicata de niste baieti la adresa proprietarilor de pacanele. Hai sa fim seriosi, ca actuala propunere inseamna desfiintarea de facto a pacanelelor in Romania. Nici macar in orasele mari n-o sa gasesti investitori care sa bage bani intr-o locatie cu maxim 20 de aparate in zona de periferie a oraselor. Pacanelele aduc niste sute de milioane de euro la buget in fiecare an. Plus mai au si cateva zeci de mii de angajati.

  • majoritatea supermarketurilor sunt la periferia oraselor si e plin de lume.

  • @Andreiutu Si ce daca se desfiinteaza de tot? Argumentul asta cum ca „vor fi dati afara oameni si nu mai vin bani la buget” este stupid. Practic, noi suntem de acord sa distrugem vietile unui grup de oameni, pentru bunastarea altui grup de oameni. Respectivii angajati pot cauta de munca in alte sectoare. Anul acesta, statul a fost nevoit sa „importe” 140.000 oameni din afara UE pentru a compensa lipsa de forta de munca din piata, deci alternative exista. Iar banii la buget vor veni oricum. Nu te gandi ca, daca dispar aparatele, cei care bagau mii sau zeci de mii de lei lunar vor ascunde banii sub pat. Vor cheltui pe altceva, banii respectivi vor genera venituri altor firme, se vor plati alte salarii si asa mai departe. Banul circula oricum, nu e nevoie sa protejam industria asta nenorocita. 🙂

  • Din ce văd din comentarii:
   Orice face PSD nu e bine. Nici chiar când preia un proiect al USR.
   Măi băieți, hotărâți-vă, vreți cu păcănele sau vreți fără păcănele?
   Că dacă vreți fără păcănele, criticați aiurea PSD

 2. N-or fi „cotizat” cât trebuie și unde trebuie și li se arată pisica

 3. Personal cred ca pozitionarea salilor de jocuri in interiorul localitatilor este de natura sa scada gradul de siguranta si aspectul intregii zone datorita tipului de clientela atrasa, deci mutarea lor la periferie ar fi un lucru benefic.
  Totusi, daca nu a fost dat avizul initial din cauza efectelor asupra incasarilor de bani la buget, si foamea e atat de mare, de ce nu legalizeaza prostitutia, drogurile usoare si impozitarea bisericii. Adica daca tot e sa scoatem bani din piatra seaca, poate ar fi si astea niste solutii…nu doar sa ma obligi pe mine sa platesc Sanatate si la locul de munca, si la PFA de 7 ori, fara sa primesc nici un serviciu in schimbul banilor!!!

 4. O țară condusă ca la alba-neagra.

 5. ciolacu’i ca poporul: se plange ca o duce rau da’ voteaza usl de 34 de ani

 6. ca sa le rentabilizezi,fa marcele si bordeluri linga,in felul asta ,il pui pe jucator in dilema,marcele,prietenii stiu de ce…

 7. Tot ce inseamna pacanele..o sa treaca in online! E mult mai usor asa…oamenii vor juca online de pe telefon, tableta, pc, oriunde.

 8. toata tara jucam la pacanele cu voi la conducere

 9. au mai bagat baietii un cadou si pentru primarii cinstiti care vor trebui sa „avizeze” casele. se stie cum se dau avizele, mai ales in cazul unor afaceri cum sunt pacanelele care in majoritatea lor sunt ale „baietilor”

 10. Ce inseamna mai exact aceste „pacanele”? Sper ca intra si pariurile sportive tot aici nu?

 11. Lasă că aia de la țară nu au smartphone au cărămizi care nu au internet. Aia se vor întoarce la bodegă. Vor avea acum mai mulți bani de țuică