G4Media.ro

Cum poate fi oprită erodarea democrației în țările în dezvoltare și în…

sursa foto: Adem ALTAN / AFP

Cum poate fi oprită erodarea democrației în țările în dezvoltare și în tranziție: studiu al Fundației Bertelsmann

Calitatea democrației în țările în curs de dezvoltare și în tranziție s-a deteriorat constant în ultimii 20 de ani. În prezent, există doar 63 de democrații în comparație cu o majoritate de 74 de autocrații. Acest lucru este demonstrat de Indicele de transformare (BTI) al Fundației Bertelsmann, care este publicat pentru a zecea oară în acest an. Cu toate acestea, există motive de speranță, deoarece este posibilă o inversare a tendinței. Acest lucru este demonstrat în prezent de exemplele țărilor în tranziție, Brazilia și Polonia, unde electoratul a eliminat forțele autoritare prin vot.

În primii ani ai BTI, în urmă cu aproape 20 de ani, democrațiile din întreaga lume erau încă sub o presiune mult mai mică. Astăzi, puțin sub o treime din toate cele 137 de țări analizate în cadrul BTI au cel mai scăzut nivel de oportunități de participare politică măsurat vreodată de la începutul sondajelor BTI. Numai în ultimii doi ani, alegerile au fost mai puțin libere și corecte în 25 de țări, libertatea de întrunire și de asociere a fost mai puțin respectată în 32 de țări, iar libertatea de exprimare și libertatea presei au fost mai restrânse în 39 de țări. În multe țări, cum ar fi Bangladesh, Mozambic și Turcia, regimul autoritar este rezultatul unei erodări continue a democrației.

Cu toate acestea, există încă democrații care pot rezista presiunii. Statele baltice, precum și Taiwan, Coreea de Sud, Costa Rica, Chile și Uruguay, arată cum poate fi organizată cu succes transformarea: Ancorată în statul de drept, aliniată strategic, participativă și incluzivă, guvernanța lor nu numai că asigură rezultate bune în sistemele de educație și de sănătate și în îmbunătățirea standardelor de viață, ci și consolidează democrația.

Pentru a contracara erodarea democrației, sunt necesare organisme de control, cum ar fi sistemul judiciar, parlamentul și mass-media. Alegerile libere, deși adesea doar parțial corecte, au anunțat, de asemenea, un punct de cotitură în unele țări din Europa Centrală și de Sud-Est, cum ar fi Republica Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, Slovenia și Republica Cehă, sau în America Latină, cum ar fi Brazilia, Guatemala și Honduras.

Tendințele autoritare pot fi oprite la urnele de vot. Acest lucru necesită o mobilizare a societății civile înainte de alegeri și o revenire la statul de drept după alegeri.

Implicarea societății civile are un impact

Un bastion important, uneori ultimul bastion în apărarea democrației, este rezistența societății civile democratice. În Brazilia, Kenya și Zambia, vigoarea societății civile în cooperare cu autoritățile electorale sau cu curțile constituționale a fost cea care a asigurat alegeri curate și a garantat rezultatele acestora. În Polonia și Sri Lanka, a existat o mobilizare de succes pentru protejarea drepturilor civile și sociale. Aceste cazuri arată că, pentru ca rezistența la tendințele autoritare să aibă succes, presiunea străzii trebuie combinată cu un control instituționalizat al puterii guvernamentale neîngrădite. Construirea și protejarea acestor forțe și instituții reprezintă cea mai bună modalitate de a consolida democrația. Prin urmare, este o veste bună faptul că disponibilitatea grupurilor de interese de a coopera, precum și forțele de auto-organizare ale societății civile au rămas la un nivel ridicat în evaluările BTI.

Buna guvernare este deficitară, în special în autocrații

Cu toate acestea, conducătorii autoritari cultivă narațiunea că statele lor sunt guvernate mai eficient decât democrațiile, deoarece nu este nevoie de procese de coordonare îndelungate și de rezistență la punerea în aplicare a soluțiilor politice. BTI arată că lucrurile stau exact invers. În partea de jos a scalei de guvernare eficientă se află 45 de regimuri dezorganizate și corupte, de la Cambodgia la Zimbabwe și Venezuela, aproape toate fiind conduse în mod autocratic. Deși există și autocrații conduse eficient, acestea rămân excepția.

Calitatea democrației și buna guvernare sunt strâns legate între ele, în special în ceea ce privește capacitatea și dorința de a crea consens. Acest aspect al bunei guvernanțe este evaluat mai rău în 80 de țări decât era în urmă cu 10 ani și, prin urmare, este cel care a suferit cele mai mari pierderi. „În multe locuri, guvernele au neglijat prea mult timp eforturile de obținere a consensului social.  Implicarea cât mai multor oameni în dialogul continuu și în lupta pentru cele mai bune soluții nu este o slăbiciune, ci un punct forte al guvernării democratice”, spune experta Fundației Bertelsmann în democrație Sabine Donner. „O politică bună este încă unul dintre cele mai bune răspunsuri la provocările autoritare.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează