G4Media.ro

Cum motivează CCR respingerea numirii lui Orban ca prim-ministru: Președintele a numit…

Cum motivează CCR respingerea numirii lui Orban ca prim-ministru: Președintele a numit aceeași persoană demisă prin moțiune de cenzură, nici măcar nu a existat intenția de desemnare a unui candidat care să obțină votul de încredere al Parlamentului, ci de a nu-l obține

Curtea Constituțională (CCR) susține în motivarea deciziei prin care a respins desemnarea lui Ludovic Orban drept candidat la funcția de prim-ministru că președintele Klaus Iohannis a avut intenția ca acesta să nu obțină votul de învestitură pentru a putea apoi dizolva Parlamentul și a declanșa alegerile anticipate.

CCR trage această concluzie pe baza declarațiilor publice făcute de Klaus Iohannis și de Ludovic Orban, potrivit cărora intenția este de a organiza alegeri anticipate, dar și pe faptul că șeful statului a numit ca premier aceeași persoană care cu o zi înainte fusese demisă prin moțiune de cenzură.

Potrivit Curții, președintele a utilizat procedura de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru ”contrar scopului pentru care a fost instituită, și anume de a forma un nou guvern”. În opinia judecătorilor CCR, declarațiile publice făcute de Klaus Iohannis și Ludovic Orban ”demonstrează intenția de a declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate”.

”Din analiza coroborată a declarațiilor președintelui României și prim-ministrului guvernului demis, rezultă că aceștia au decis că întoarcerea la electorat este soluția, prin aceasta înțelegând dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate”, se arată în motivarea Curții.

Judecătorii subliniază că scopul desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop obținerea de către acesta a votului de încredere, nu respingerea de către Parlament.

”Consultarea partidelor politice de către președintele României, în vederea desemnării candidatului la funcția de prim-ministru, nu este un act formal, ci trebuie să fie realizată în mod sincer și responsabil, astfel încât față de persoana desemnată de președinte în urma consultării să se formeze convingerea că va reuși să obțină susținerea majorității parlamentarilor, așadar, votul de încredere pentru noul Guvern (…) consultarea la care se referă normele constituționale nu este un act de curtoazie, nu este un simplu schimb de opinii, ci un dialog real și responsabil (…) în sensul că fundamentează în mod obiectiv evaluarea și decizia președintelui de desemnare a prim-ministrului”, se mai arată în motivarea Curții.

”Desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă la bază convingerea Președintelui României că persoana desemnată va putea să coaguleze o majoritate parlamentară în vedere învestiturii Guvernului”, mai precizează judecătorii constituționali.

Curtea critică și desemnarea pentru funcția de premier a aceleiași persoane demise cu o zi înainte prin moțiune de cenzură.

”(Acest lucru – n. red.) demonstrează, ab initio, o ignorare a rolului și voinței Parlamentului exprimate prin adoptarea moțiunii de cenzură, așadar utilizarea procedurii prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție (desemnarea prmeierului – n. red.) contrar scopului pentru care a fost instituită”, susțin judecătorii CCR.

Curtea mai subliniază și că președintele Iohannis ”ar fi trebuit să excludă, de plano, un candidat care se pronunță, atât înainte, cât și în timpul și după consultări, în sensul că va contribui la respingerea celor două propuneri de Guvern care vor fi formulate”.

”Curtea reține că scopul comun al autorităților publice implicate în procedura învestiturii/numirii Guvernului este, în mod logic, numirea unui nou Guvern, ceea ce presupune desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru care să intre în această logică a normelor constituționale (…) Acceptarea unei interpretări strict literale și fragmentate a Constituției ar putea conduce la concluzia că orice nu este interzis expres de textul constituțional este permis de acesta, chiar dacă ar contraveni în mod evident logicii și spiritului Constituției, iar o asemenea concluzie este inacceptabilă, întrucât este incompatibilă cu principiile statului de drept”, mai precizează Curtea Constituțională.

În concluzie, CCR susține că desemnarea premierului s-a făcut cu ignorarea de către Klaus Iohannis efectelor moțiunii de cenzură, ceea ce îl plasează pe acesta în afara logicii separației puterilor în stat și demonstrează că nici măcar nu a existat intenția ca Ludovic Orban să obțină votul de învestitură, ci de a nu-l obține.

Pe 24 februarie, Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de șefii Parlamentului în ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier, decizia fiind luată cu 7 voturi ”pentru și 2 voturi ”împotrivă”. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.

Citește integral decizia Curții Constituționale

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Așa si Ciolacu la ultimele consultari a spus ca nimeni nu e prost sa-si doreasca postul de premier din partea PSD. pe dăncila nau intrebato.

    • grele gramatica ?

    • CCR si-a depasit din nou atributiunile, a comis un abuz in serviciu si a dat o decizie aberanta, nelegala, netemeinica, neconstitutionala, care ii favorizeaza pe infractorii din mafia psd.
      De aceea, parlamentul borfasilor trebuie dizolvat in regim de urgenta, trebuie convocate alegeri generale anticipate, se impune revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, de la CSM, de la ICCJ, de la Curtile de Apel si de la Judecatorii, aflati in slujba mafiei psd.

  2. Desfiintarea CCR este obligatorie!!! Aceasta institutie este profund viciată si afiliata politic IMPOTRIVA cetățenilor. Membrii CCR sa fie alesi in mod direct, la prezidențiale, din randul magistraților.. asa e normal.. nu cum e acum, 9 ani, imunitate, 0 control si răspundere, bani la greu, fara verificare dna, diicot etc.. fmm de ticăloși

    • Trolache, ai nota 1 pentru ziua de azi. Treci in banca ta.

    • @George
      Cine sa-i aleaga, vita? Ma-ta?

    • Corect, CCR trebuie desfiinţată urgent.

      Acum, CCR dă decizii pe baza declaraţiilor, nu pe baza Constituţiei.

      Imediat au sărit gunoaiele PSDiste să apere ticăloşii de la CCR, slugile PSD se apără între ele.

    • O fi aflat gigelul boulean cine a ”scos” alde? Că pune prea multe întrebări, când are mintea așa de înceată, ar trebui să le ”aleagă” p-alea mai importante.

    • Ba eu cred ca ar trebui popularizati, e cea mai meseriasa curte din sistemul solar, cine altcineva a mai respins ceva pe baza de intentii neconstitutionale. „Lasa ba ca stim noi la ce te-ai gindit tu, e neconstitutional.”

  3. Atat a putut si Iohannis, ce pretentii sa avem de la el. Este oglinda perfecta a electoratului care l-a votat. Sa-l nominalizezi pe Orban in functia de Premier la nici 2 saptamani dupa ce acesta a fost demis prin motiune de cenzura este unic in lume si sfideaza orice logica, inclusiv a unui copil de clasa a 2-a.

    • Alin, mai închină-te la Ciolacu, poate îţi dublează raţia de ulei, gunoiule.

      Dacă nu cerşeşti de la partid, mori de foame.

    • Lasa bre eforturile astea intelectuale ca si asa ai creierul firav! Patesti, dracu, vreo rusine si nu-ti mai ramine in scafirlie decit sfoara care-ti tine urechile.

  4. Cand PSD a dat jos doua guverne proproi nu mai erau probleme.
    CCR gasca de comunisti.

  5. Huoooooooooooooooooooooo JEGURILOR DIN CCR !!! TRADATORI AL NEAMULUI ROMANESC !!!

  6. Pe scurt un text bine lucrat ,bine articulat , dar care induce ca notiune de adevar absolut , o declaratie politica si aceia scoasa dintr-un context mai larg al exprimarilor politice atribuite presedintelui sau premierului . Discursul politic lasa loc de nuante de interpretare si nu reprezinta o decizie individuala ,evident nepusa in practica imediata ,ci doar o posibila dorinta asupra careia incerci ca politician sa convingi o majoritate pozitiva . Nu poti tu ca magistrat sa comentezi si sa iti bazezi decia finala pe o presupusa viitore fapta ce ar fi determinata de niste spuse politice , nu asa functioneaza lumea . Sensul spuselor CCR in ceea ce priveste formularea pozitiva in spirit de conlucrare intre institutii poate fi supusa controlului CCR numai la nivelul faptelor politice si juridice deja produse ,nu se pot face judecati de valoare , pe presupuse fapte viitoare . Daca acesta sintagma de conlucrare este aplicata , atunci ea trebuie aplicata tuturor situatiilor de acest fel si atunci lupta politica la nivel declarativ dispare si CCR isi va asuma orisicare procedura viitoare la nivel de politic in Romania , lucru inadmisibil cred eu .

  7. Ce dovada are CCR?! Sau poate citi si gandul omului?!!!!! Intrar-ar corona in ea mai repede!

    • Este foarte curioasa aceasta decizie , nu acopera notiunea de fapta (indiferent ce inseamna ea )este ca si cum doresti sa condamni dinainte o presupusa viitoare fapta de care tu crezi ca stii .

  8. CCR nu are de unde stii ,anterior deciziei parlamentare si nici nu poate sa isi bazeze decizia pe niste spuse politice la un moment dat . Viata ne arata cum -de la ora la ora- totul se poate schimba si spusele politicianiste de acum cinci minute sa nu mai reprezinte nimic (sunt contrazise de fapte ce nu pot fi anticipate si nici introduse ca adevar intr-un text juridic ) . A decide avind la baza doar niste cuvinte spuse intr-un context anume ce nu reprezinta si o actiune finalizata ci doar o dorinta , o parere la un moment dat, este oarecum curioasa .

  9. Abia asteptam alegerile ,altfel vedem ca nu se poate .

  10. FMMCCR este aservită politic, o grupare infracțională ce susține la putere un parlament majoritar corupt. Alegerile anticipate nu sunt pe placul niciunei lipitori care știe că va fi deconectata de la banul public. Praful să se aleagă de ei.

  11. @ Ați zice totuși că Dorneanu scrie decizii la CCR de toți banii pe care îi încasează pentru funcția în care a fost pus, ?

  12. Parca deciziile CCR se pot ataca in contencios, dacă sunt motive pt o astfel de soluție, foarte probabil orice instantă anulează decizia CCR.

  13. Romania a devenit (de mult) o Republica CCR-ista.
    Dorneanu si haita lui conduc la ora actuala Romania exact asa cum Iranul este condus de un ayatolah si de cei cativa clerici din jurul lui.
    Presedintele,Guvernul si cei 500 de Parlamentari au devenit niste biete slugi ale CCR.

  14. Auzi ca IOHANNIS a desemnat un premier demis. Pai de ce a fost demis? Ca a vrut ca tot poporul sa fie alegeri in doua tururi.

  15. Pe aceasta Decizie a CCR se poate intemeia un eventual demers privind Suspendarea Presedintelui Johannis, avand in vedere punctarea incalcarii Constitutiei de catre Presedibte atunci cand cu buna stiinta a nominaluzat aceeasi persoana Ludovic Orban demis deja de Parlament impreuna cu tot Guvernul.

    • Nu au curajul asta

    • @Deliorga

      Pe principiul asta absurd (ca sa nu spun tâmpit) ar trebui desfiintat Parlamentul de cate 10 ori pe an, adica de fiecare data cand CCR constata neconstitutionalitatea unei legi votate si trecute prin Parlament.

      Aveti cap sa nu va plua-n gat!

  16. o decizie corecta!

    dupa golaneala de la europarlamentare si de la referendum, dupa golaneala cu demiterea guvernului Dancila, dupa simularea numirii din nou a aceluiasi premier, aici am ajuns!

    ca presedintele sa declare in 27 februarie ca coronavirus este o gripa banala, iar in 6 martie, impreuna cu premierul sa planteze pomi!

    astia nu au stiut altceva decat cum sa puna mana pe putere, guvernul meu, parlamentul meu, sa faca ce?

    un golan este un golan..nu ai cum sa-l schimbi la varsta asta!

    ca nici achizitiile publice in situatia asta teribila nu le-au facut la timp!

    aratati-mi o realizarea a domnului Presedinte Iohannis in ultimul mandat, una, macar una!

    astia ar trebui dati afara pentru incompetenta!

    evident ca pupincouristii cred ca avand in vedere experienta vor avea sanse mai bune sa scape de coronavirus! macar de ar fi asa…

    • De legi intoarse in parlament si atacate la CCR nu-ti zic ca nu le consideri realizari ci atacuri la icoanele idiotilor utili. Ce zici de reusita inlaturarii guvernului psd? Nici asta nu-i buna, nu?
      Vezi tu Batore, asta-i treaba, la ce considera ceilalti realizari voi, psd-acii, faceti plici.

  17. Ma uit pe aceste comentatii …si imi dau seama ca aceasta tara nu se mai face bine…cuaceasta ” tanara generatie ..” In afara de golaneala …carte , ioc…ma baieti si fete cum de va permiteti sa comentati o hotarare CCR, care odata pronuntata devine LEGE..chiar atat de analfabeti sunteti..??Este erxact cum eu , neavand studii de specialitate m- as pronunta privind constrtuirea rachetelor..??? Chiar asa de dusi cu capul sunteti …eu inteleg ca nu v- a placut cartea…dar macar aveti putin bun simt ..!!

  18. !amicu

    inlaturarea guvernului psd nu se putea face daca unii dintre alesii neamului nu ar fi slugi la doi stapani…incalcarea principiului managerial al lui Fayol, in termeni de teorie a organizatiei, si a incalcarii Constitutiei, art.63/1

    in felul acesta presedintele a facut ce facea regele Carol al II-lea care schimba de la sine primul ministru, acesta isi facea guvernul, isi numea prefectii si declansa alegerile pe care le castiga automat astfel ca parlamentul era produs al guvernului, nu guvernul era produsul parlamentului…

    acest mecanism a fost cauza ineficientei totale a guvernarilor di perioada interbelica care a dus ca in 1940 Romania sa nu fie capabila sa traga un glont in apararea frontierelor sale!

    revenind la noi, in aceasta situatie presedintele ar fi dictat configuratia politica a tarii, adica ar fi fost un fel de Ceausescu in postcomunism

    v-as sugera sa aveti curiozitatea sa vedeti care a fost prima decizie a domnului Ludovic Orban ca prim-ministru….o sa vedeti cam cum stau lucrurile, de unde atata graba…

    prin inlaturarea *ciudata* a guvernului Dancila s-a produs la o stare de tensiune intre guvern si parlament care a declansat actuala criza guvernamentala…

    virusul a prins guvernantii pe picior gresit, nepregatiti..ei erau ocupati cu anticipatele,cu simularea guvernarii, cu simulare audierilor, cu impartirea posturilor..cum sa-si puna oamenii si unde…adica daraveli politicianiste…

    cum sa joci piesa de teatru in aceasta situatie: pe 6 martie *Iohannis și Orban au lansat Campania Națională de Împădurire „O pădure cât o țară” https://www.g4media.ro/video-live-iohannis-orban-si-citu-participa-la-lansarea-campaniei-nationale-de-impadurire-o-padure-cat-o-tara.html

    si ziceti ca astia merita pupati in found?

    mai vorbim peste doua saptamani…

    eu zic ca spiritul taliban chiar insotit de spiritul pupincourist nu asigura imunitatea in fata acestui virus!

  19. Conform CCR ,decizia de a produce alegeri anticipate trebuieste luata intrunind o unanimitate in parlament , dar oare nu tot asa si o decizie a CCR trebuieste sa intruneasca o unanimitate si nu o majoritate simpla ,fiind vorba totusi despre un document juridic ce chiar prin simpla existenta a unei alte parereri este contestat din interior . Legea ar trebui schimbata si doar o decizie unanima sa fie considerata valabila .

  20. Dornene, tot la closet ati gandit-o si pe asta ? Tot pe intuneric ?

  21. CCR=PCR , alta mizerie dupa 30 de ani de democratie rosie. Saraca Romanie , cum te mai chinuie haita imbuibata , platita regeste , din munca cu sudoare a tuturor romanilor

  22. poate intereseaza pe cineva!

    sugerez talibanilor sa iasa din prostie!

    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

    si o veste trista: pupincourismul nu va protejeaza impotriva virusului!