G4Media.ro

Cum justifică Twitter blocarea a 70.000 de conturi afiliate QAnon: Difuzau conţinuturi…

Cum justifică Twitter blocarea a 70.000 de conturi afiliate QAnon: Difuzau conţinuturi periculoase, pe scară largă

Platforma de social media Twitter a anunţat luni că a „suspendat în mod permanent” 70.000 de conturi afiliate QAnon – o mişcare conspiraţionistă pro-Trump implicată în revoltele recente din Washington – încă de vineri, când a decis să blocheze definitiv contul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că şi-a încurajat susţinătorii să perturbe validarea de către Congres a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Aceste conturi difuzau conţinuturi periculoase, asociate QAnon, pe scară largă”, explică Twitter într-un comunicat, precizând că mulţi indivizi aveau mai multe conturi.

În general, principalele platforme digitale par să se fi angajat să cureţe internetul de QAnon.

Tot luni, Amazon a înlăturat reţeaua social media Parler de pe serverele sale. Gigantul tehnologic reproşează acestei reţele sociale, populară în rândul adepţilor QAnon şi al altor susţinători ai lui Donald Trump, că a permis proliferarea mesajelor problematice după asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului.

Nu este prima oară când reţelele de social media încearcă să-i strunească pe conspiraţionişti. La începutul lunii octombrie, înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie în SUA, Facebook a suprimat conturi aparţinând acestora. Twitter şi YouTube au luat atunci măsuri similare, notează Agerpres.

Dar după asaltul asupra Capitoliului, care a şocat întreaga ţară, afectând imaginea SUA pe plan internaţional, giganţii tehnologici au trecut la măsuri radicale.

Facebook a anunţat luni că nu va ridica suspendarea contului lui Donald Trump şi că va retrage toate mesajele conţinând sloganul „Stop furtului”, la răspândirea căruia a contribuit preşedintele american în exerciţiu pe reţelele sociale, după ce l-a acuzat pe contracandidatul său democrat că ar fi „furat” scrutinul prezidenţial fără să aducă dovezi convingătoare.

Reţeaua conservatoare Parler – înlăturată de pe platformele de descărcare a aplicaţiilor Apple şi Google – denunţă că este ostracizată şi a depus luni o plângere împotriva Amazon. Aceasta consideră că suspendarea sa este motivată politic şi din dorinţa de a reduce concurenţa în beneficiul Twitter.

Cele trei mari companii digitale reproşează Parler o politică prea laxistă faţă de mesajele care încurajează violenţa. „Parler nu poate sau nu doreşte să identifice şi să elimine rapid acest conţinut”, afirmă Amazon într-un mesaj transmis luni seara AFP.

Lansată în 2018, reţeaua socială din Nevada funcţionează la fel ca Twitter, cu profiluri personale şi „parleys” în loc de tweets.

Platforma a atras mai ales la începuturile sale vârfuri ultraconservatoare. Dar ea este gazda şi unor voci republicane mai tradiţionale, cum ar fi prezentatorii Fox News, Sean Hannity şi Tucker Carlson, sau guvernatorul republican din Dakota de Sud, Kristi Noem.

Deja în plină expansiune, platformele conservatoare, precum Parler sau Gab, au primit în ultimele zile numeroşi noi abonaţi, nemulţumiţi de decizia popularelor reţele sociale de a suspenda contul lui Donald Trump.

Aproximativ între „600.000 şi 700.000” de utilizatori de internet se înregistrează în prezent zilnic pe Gab, a declarat Andrew Torba, cofondatorul acestei reţele create în august 2016.

Dar reţelele sociale conservatoare vor trebui probabil să se adapteze noilor termeni dictaţi de giganţii internetului, notează AFP.

Serviciul de difuzare a înregistrărilor video în direct DLive, utilizat de mai mulţi protestatari în timpul asaltului Capitolului, a interzis şapte canale şi a eliminat peste 100 de videoclipuri de pe site-ul său.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Păi foarte bine le-au făcut la nesimțiții ăia

    • Esti un comunist jalnic care aproba orice este impotriva libertatii de exprimare.
      Copile, iti recomand sa pui mana pe o carte de istorie si apoi pe una de filozofie pe tema libertatilor, se pare ca habar nu ai despre subiectul asta.
      Imi place ca la fiecare stire unde se vorbeste despre ingradirea libertatilor tu aprobi, bravo.
      Cum te cheama? Lenin? Stalin?mao? Ceasca?

    • @Mt
      Sunt un cetatean care constata ca se face abuz de libertatea de exprimare pe internet. Prin urmare, voi aproba reglementarile care se vor face in acest sens. Ma bucur ca se fac, intr-un final apoteotic. Ca sa-ti dau un exemplu, esti prima persoana care ma intreaba daca ma cheama Lenin. In viata reala, acest lucru nu mi s-a intamplat. Si nu este un exemplu singular. Pe net, constat ca unii isi da frau liber la orice. Pastreaza recomandarile pentru tine, se vede clar ca ai mare nevoie.

    • Mt, față palidă e doar un copil făcut pentru alocație și ajuns postac. Cine știe din ce beci scrie, speriat de covid. E unul dintre neo-marxiștii care, acum 30 de ani, și-ar fi denunțat și mama la Securitate. Eu îi mai fur emoticonul și îl trolez. Ar trebui și alții să o facă.

    • @Mt,
      Funcționalul 🤔 este doar un hăndel încet la minte dar foarte agresiv și ticălos în postări.

  2. Difuzau un rahat pe scara larga, ce sa-ti zic… Sa vedeti daca-i lauda pe democrati cum li se deschid conturile….imediat! Dictatura retelelor sociale abia incepe.

  3. „precizând că mulţi indivizi aveau mai multe conturi.” …. au auzit si ei de postaci

  4. Twitter este jalnic. O atitudine proprie dictaturilor. Actiunile Twitter, Facebook, Google si Apple sustin acuzatiile lui Trump de ingerinte in alegeri si posibil chiar fraudarea lor.

    • Nu as numi dictatura politica unei companii private. E dreptul lor sa aleaga ce fel de continut vor sa se difuzeze folosind aplicatia lor, si e dreptul utilizatorului sa aleaga alta aplicatie daca nu ii convine. Nu e televiziune publica, nu te obliga nimeni sa o folosesti daca nu iti convine.
      Libertatea de exprimare nu inseamna incalcarea libertatii altcuiva. Pe principiul asta, si suspendarea contului pentru limbaj indecent e incalcarea libertatii de exprimare 🙂

    • @logicool
      În cazul platformelor private de social media este vorba și despre libertatea de neexprimare ca parte a libertății de exprimare.
      Deci …
      Ești liber să te exprimi la tine acasă!

  5. haideti romanilor, aratati-va comunismul de sub ie. vad ca deja cativa aplaudati au facut galagie

  6. Comunism 2.0 în forma lui cea mai pură, miliția corectitudinii politice în acțiune!

  7. 👍
    O poveste de viata interesanta si probabil una dintre putinele momente cand suntem de acord.
    Intelept vecinul evreu.

  8. Situatia cu conturile QAnon si cea cu Parler sunt substantial diferite.

    Prima este justificata, vorbim de conturi cu continut extremist si fantezii periculoase care incurajeaza oameni naivi sa comita acte de terorism ‘domestic’.

    A doua este un abuz de putere al marilor companii Tech americane, lucru care nu ar fi posibil in Europa(cel putin asa ne place sa credem…)

    Pe Parler mai erau si majoritatea ca Juan Cubano, floridian care sustine conservatorii si vecinul John Churchgoing care l-a votat pe Trump pentru ca pastorul a zis ca e mai bine.
    Cu milioanele astea de oameni decenti care le-am interzis dreptul la exprimare cum ramane?

    • Nu le-a interzis nimeni dreptul la exprimare.
      Li s-au suspendat accesul la o platformă privată.
      Este ca și cum ai spune că magazinul din colt te-a condamnat la moarte prin înfometare dacă nu vrea sa te servească când ești beat.
      Să terminăm cu aberațiile.

    • Mai exact și pe înțelesul tau în cazul Parler..

      Este că si cum vânzătorii de alcool nu mai aprovizionează cârciuma de scandalagii din cartier.
      Chiar daca nu erai unul din scandalagii și cu atât mai mult schimbi cârciumă.
      Este atât de simplu!

    • E un punct de vedere simplist.
      Am senzatia ca intelegi problema dar poate esti cam biased impotriva republicanilor.

      Patronului carciumei i se pune in vedere ca unii clienti dubiosi planuiesc ilegalitati si ca are 24 de ore sa isi faca curatenie.

      A doua zi, inainte sa apuce sa faca ce e necesar, i se retrag toate licentele. Proprietarul localului il da afara. Nimeni din oras nu il mai accepta in chirie. Nu poate angaja nici avocati. Devine un paria in oras.
      E legal asta? Nu prea, e discriminare dar ce poti sa mai faci.

      John Conservative si amicii lui nu crezi ca vor fi suparati pe ce s-a intamplat? Si pe fondul maniei unde crezi ca se vor aduna. La Gab, Breitbart si carciumi care erau prea dubioase pentru noi pana acum.

      O sa le inchida si pe alea? Se va ajunge la carciumi ilegale in subsoluri de unde se pot planui actiuni armate.

      Trump deja foloseste mania milioanelor de oameni conservatori. Tocmai i-ati dat un nou suflu politic, un val pe care il poate creste cum numai el stie.

  9. Pai nu are cum! In calitate de FOST angajat, gasesc ca e imposibil de justificat.

    Mai mergeau premierul si presedintele Camerei la cina inaugurala a lui Trump, sa ii ia comanda pentru desert, daca poporul roman nu afla adevarul?

  10. Mda… „Gigantii” astia nici nu stiu cat de pitici au inceput sa fie… faliment placut… 🙂