G4Media.ro

Cum funcționează livrarea de arme occidentale în Ucraina: un soft specializat similar…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Cum funcționează livrarea de arme occidentale în Ucraina: un soft specializat similar cu anunțurile de mică publicitate și un centru logistic uriaș la o bază americană din Germania

Ziarul francez Le Monde a explicat într-o analiză cum funcționează mecanismul prin care Ucraina primește armament și muniție din Germania. Centrul logistic este în baza americană de la Patch Barracks.

Analiza Le Monde, preluată de Rador:

Pentru a pune în comun cererile de arme ale Ucrainei și a le permite să fie procesate rapid, țările occidentale au înființat un centru logistic la baza americană de la Patch Barracks, lângă Stuttgart (Germania). Acolo, o sută de soldați din aproximativ douăzeci și cinci de țări înregistrează cererile făcute de Kiev douăzeci și patru de ore pe zi.

Potrivit Reuters și Foreign Policy, care au avut acces la acest centru, militarii au pus la punct un software care permite comunicarea în timp real a solicitărilor ucrainene către statele majore occidentale, după modelul anunțurilor de mică publicitate de pe site-ul american Craigslist. Fiecare țară este invitată să răspundă acestor solicitări, în funcție de capacitățile armatelor proprii.

Centrul Patch Barracks organizează apoi expedierea echipamentelor către Ucraina, după metode ținute secrete. „Acesta nu este o competiție pentru a vedea cine livrează cele mai multe arme sau care sunt cele mai scumpe. Întrebarea este să fim eficienți împreună”, se subliniază la Elysée.

Cu toate acestea, mai mulți factori împiedică aprovizionarea armatei ucrainene și explică întârzierile uneori mari între solicitări și livrări. Prin urmare, unele materiale militare trebuie „adaptate” înainte de a putea fi trimise. Unele dintre componentele lor sunt înlăturate, în special cele electronice, considerate prea sensibile pentru a cădea în mâinile rușilor.

Potrivit unei surse militare, lansatoarele americane de rachete Himars vor fi trimise fără o parte a sistemului lor de ghidare GPS, ale cărui chei criptografice sunt păstrate secrete. La fel, tunurile franceze Caesar au fost modificate de către producătorul lor, Nexter, „pentru a le face compatibile cu sistemele de comandă ucrainene”, a dezvăluit delegatul general pentru armament, Joël Barre, pe 4 mai.

Mai mult, acest echipament este mai sofisticat decât cel de origine sovietică folosit de obicei de trupele de la Kiev. Conversia flotei militare a armatei ucrainene la standardele NATO, chiar dacă este asumată de guvernul de la Kiev, se desfășoară lent. ”Faptul că armata ucraineană s-a bazat în ultimii ani doar pe armele sovietice a fost cu siguranță o strategie în pierdere”, a recunoscut ministrul apărării, Oleksii Reznikov.

Occidentalii au furnizat și o cantitate importantă de muniție. Numai Statele Unite au trimis aproape 200.000 de obuze de 155 mm în Ucraina. O cifră colosală, chiar dacă forțele ucrainene trag zilnic între 5.000 și 6.000 dintre aceste proiectile, după cum a susținut pe 10 iunie adjunctul șefului ucrainean al informațiilor, Vadim Skibitsky, în The Guardian.

După ce inițial au manifestat reticență, occidentalii trimit unele dintre cele mai avansate focoase ale lor. Potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare, obuzele Excalibur, ghidate de GPS și putând să lovească cu precizie ținte de până la 40 de kilometri, ar urma să facă parte din loturile trimise de Washington. Franța ar fi furnizat, de asemenea, rachete de proximitate compatibile cu tunurile Caesar. Denumite Ralec, aceste proiectile explodează înainte de impactul la sol, ceea ce le mărește letalitatea de zece ori pentru trupele de infanterie.

Oricât de fără precedent ar fi, acest ajutor este totuși departe de a fi suficient. Potrivit Kievului, puterea de foc a armatei ruse este încă mult mai mare decât cea a trupelor sale. În fiecare zi, între 100 și 200 de militari ucraineni sunt uciși din cauza unei „lipse totale de paritate” în forțe, a explicat Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, într-un interviu difuzat pe 9 iunie la BBC. Rusia „folosește artileria pe scară largă și, din păcate, are un avantaj de zece la unu”, a declarat Valeri Zalujni, șeful de stat major al armatei ucrainene, în aceeași zi.

Pentru a reechilibra raportul de putere, Ucraina solicită mai multe echipamente. „Pentru a pune capăt războiului, avem nevoie de paritate la armele grele”, a implorat Mihailo Podoliak într-un mesaj postat pe Twitter luni, 13 iunie, înainte de a enumera „lista de cumpărături” a Kievului: „1.000 de obuziere calibrul 155 mm; 300 MLRS [lansatoare de rachete multiple]; 500 tancuri; 2.000 de vehicule blindate; 1.000 de drone”. „Așteptăm o decizie” în cadrul întâlnirii de la Bruxelles a „grupului de contact” al țărilor aliate Ucrainei, a adăugat consilierul președintelui Zelensky. Potrivit statului major ucrainean, luptele au loc astăzi pe 1.105 din cei 2.450 de kilometri de front cu Rusia. (Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. si vesticii si-au dat seama cum functioneaza rusii in fata ucrainienilor. de asta le si da armament celor din urma.

  2. Germania – Ucraina…și boom 90% dintre ele înainte de a putea fi folosite! Fără sistemul Gps artileria aceea e deja 10% din ce poate de fapt.

    • Chiar si artileria, fara ghidaj GPS, nimereste cu acuratete tintele datorita coordonatelor trimise de drone. Dronele sunt prevzute cu GPS si se citesc coordonatele afisate pe display, coordonate care sunt introduse manual in sistemul de tragere al tunului.

      In articol scrie clar de ce anumite componente se inlatura. Ca sa nu ajunga pe mainile rusilor in caz de capturare.

    • Rusul spune ce visează.

  3. @mihai mănânci 💩

  4. Mihai, asa si? Te oftici?

  5. Hai să ti raspund si aici:
    Rusia ta iubită a fost ajutată de americani să învingă pe nemți. Si Rusia ii declarase razboi..Du te si spune i știrea asta lui Putler la ureche.

  6. Hai să ti raspund si aici:
    Rusia ta iubită a fost ajutată de americani să învingă pe nemți. Si Rusia ii declarase r.az.bo.i..Du te si spune i știrea asta lui Putler la ureche.