G4Media.ro

Cum explică MAE prezența României în rândul statelor care nu sprijină revizuirea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum explică MAE prezența României în rândul statelor care nu sprijină revizuirea tratatelor UE: Un exercițiu deosebit de complex, care ar putea afecta capacitatea de a da un răspuns rapid la preocupările cetățenilor europeni

Ministerul român al Afacerilor Externe afirmă, în precizări publicate marți, că modificarea Tratatelor europene este un „exercițiu deosebit de complex, laborios și de lungă durată” care „ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid și eficient la preocupările prioritare pentru cetățenii europeni” așa cum au fost precizate în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei (CoFE).

„Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual al Tratatelor UE și, așa cum a reieșit din dezbaterile CoFE, cetățenii europeni sunt preocupați prioritar de aspecte concrete” precum relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziție climatică, sisteme performante de sănătate, acțiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluțiilor actuale și impactului negativ generate de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, potrivit MAE.

Aceste precizări vin după ce un grup de 13 state europene, printre care și România, s-au pronunțat pentru reformarea UE în cadrul actualelor tratate europene. Textul scrisorii este asumat de Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia și Suedia.

MAE subliniază că „nu este vorba de a exclude reforme de tip instituțional, acolo unde este cazul, ci de a evita grăbirea a unor astfel de procese şi declanșarea acestora fără o analiză necesară și aprofundată”.

Președinția franceză a UE favorizează o revizuire a tratatelor europene.

Iată mai jos precizările Ministerului român de Externe:

  • România s-a asociat, alături de alte 12 state membre (Bulgaria, Croația, Rep. Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia și Suedia), unui demers scris – de tipul non paper, care prezintă elemente de poziționare de principiu – privind rezultatele Conferinței privind Viitorul Europei (CoFE) şi perspectivelor de evoluție și acțiune la nivelul UE în urma încheierii Conferinței, care a avut ca scop principal consultarea amplă a cetățenilor europeni privind așteptările concrete ale acestora de la Uniunea Europeană.
  • Documentul de poziție exprimă foarte clar angajamentul și disponibilitatea respectivelor state membre de a se angaja constructiv în procesele de reformă evidențiate ca necesare din studiul atent al propunerile rezultate din dezbaterile CoFE, care reflectă în mod direct preocupările și așteptările imediate și concrete ale cetățenilor europeni.
  • România, alături de alte state membre, consideră că prioritatea, la acest moment, trebuie să fie acordată aspectelor concrete care preocupă cetățeanul european, așa cum au reieșit din dezbaterile CoFE, cu accent pe relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziție climatică, sisteme performante de sănătate, acțiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluțiilor actuale și impactului negativ generate de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
  • Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual al Tratatelor UE și, așa cum a reieșit din dezbaterile CoFE, cetățenii europeni sunt preocupați prioritar de aspectele concrete menționate mai sus.
  • Documentul propune o abordare graduală, care prioritizează răspunsul ce poate fi dat de UE în viitorul apropiat necesităților presante ale cetățenilor europeni exprimate în cadrul Conferinței, plecând de la analizarea atentă a rezultatelor CoFE, în paralel cu analizarea tuturor opțiunilor juridice care să ducă la o acțiune mai eficientă la nivel european, ceea ce nu înlătură perspectiva unei modificări a Tratatelor UE. Astfel, documentul menționează că nu se exclude nicio opțiune, pentru a veni în întâmpinarea ideilor și preocupărilor cetățenilor.
  • Modificarea Tratatelor UE este un exercițiu deosebit de complex, laborios și de lungă durată, care presupune un efort concentrat al instituțiilor europene și al statelor membre, ceea ce ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid și eficient la preocupările prioritare pentru cetățenii europeni anterior menționate, transmise de aceștia în cadrul CoFE. Pe cale de consecință, România consideră util un proces de reformă care să dea prioritate preocupărilor și așteptărilor presante ale cetățenilor europeni, astfel cum au fost exprimate în cadrul Conferinței.
  • Propunerile care nu sunt analizate suficient, implică riscul de a abate energia şi voința politică de la identificarea unor soluții concrete pentru preocupările la care cetățenii europeni așteaptă răspunsuri imediate și de la provocările geopolitice urgente cu care se confruntă Europa în prezent.
  • Prin urmare, nu este vorba de a exclude reforme de tip instituțional, acolo unde este cazul, ci de a evita grăbirea a unor astfel de procese şi declanșarea acestora fără o analiză necesară și aprofundată.
  • În mod consecvent, pe întregul proces al Conferinței privind viitorul Europei, reprezentanții României s-au implicat activ in facilitarea organizării de dezbateri cât mai ample pe temele prioritare ale Conferinței. De asemenea, în dezbaterile la nivel european, România a dat prioritate eficientizării politicilor europene care oferă beneficii concrete pentru cetățeni şi care să conducă la o Uniune mai eficientă, mai rezilientă, care să răspundă provocărilor actuale și preocupărilor cetățenilor.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. In toate tarile UE se vorbește de reformă. Este clar că și organismele UE au nevoie de reformă. In caz contrar extremiștii vor avea camp de luptă.

    • Penibil ministrul. Cica e complex. Daca nu faci fata, daca nu te pricepi, demisia! Poate gasim totusi oameni dispusi sa faca reforme in UE. Ca sigur nu e totul perfect.

  2. Reforma asta în seama obligarea asumanarii noii revoluții culturale, promovarea dereglatilor cooristi!

  3. Pot să-mi fac mobilă în toată casa din discursul ăsta.

    • Nu. Dat poti sa su_ gi pu _ la.
      Tu si toate gu_ noaiele usriste, pupatoare de coo_ r la macron.
      In frunte cu șo_ bolanul cel bubos!
      ‘Tuvă rasa n inimă de spur_ căciuni!

  4. Mai intii sa ne primeasca in Schengen apoi pot sa ne ceara sa le sprijinim ifosele.

  5. Pai tocmai reformele astea vor duce la raspunsuri mai rapide ale UE. Pentru ca se elimina dreptul de Veto si se trece la votul majoritar pe multe teme. Veto-l blocheaza deciziile

    • Mda, plus ca doar Comisia are initiativa legislativa. PE doar voteaza directivele comisiei. Comisia nici macar nu e aleasa direct de cetateni, ci este desemnata de Consiliu pe baza procentajelor din PE.

  6. Va doare pe voi undeva de doleantele cetateanului, de la revolutia din 1989 tot o tineti langa cu aceasta lozinca, dar de fapt ve vedeti de intetesele partinice si de grup.