G4Media.ro

Cum explică CCR respingerea abrogării pensiilor speciale: Legea a fost o simplă…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cum explică CCR respingerea abrogării pensiilor speciale: Legea a fost o simplă reacţie de ”abrogare” a unor prevederi legale pretins a crea ”sentimente” negative

Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de „abrogare” a unor prevederi legale pretins a crea „sentimente” negative, explică Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizările Înaltei Curţi şi a Avocatului Poporului, transmite Agerpres.

Pe 6 mai, Curtea Constituţională a admis sesizările formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Avocatul Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale.

„Curtea reţine că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ‘pensiilor speciale’, fără a se respecta, în consecinţă, exigenţele impuse atât din punctul de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor”, se precizează în motivare.

Astfel, arată judecătorii constituţionali, în procedura de adoptare s-au încălcat ordinea constituţională de sesizare a Camerelor Parlamentului şi regulile aplicabile dezbaterilor parlamentare pentru parte din domeniile de reglementare.

„De asemenea, legea a fost adoptată cu încălcarea exigenţelor de calitate a reglementării, respectiv fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de ‘abrogare’ a unor prevederi legale pretins a crea ‘sentimente’ negative şi cheltuieli bugetare semnificative. Tot astfel, legea a fost adoptată cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale şi în pofida avizelor negative (Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social, Consiliul Superior al Magistraturii), respectiv a punctului de vedere al Guvernului, în care s-au semnalat jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale în această materie şi caracterul obligatoriu al acesteia”, explică CCR.

Totodată, se precizează în document, cu referire la statutul magistraţilor, analizat cu precădere în sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legea criticată nesocoteşte atât soluţia, cât şi considerentele deciziilor menţionate, prin care Curtea Constituţională a statuat, în mod consecvent, că abrogarea reglementărilor referitoare la pensia de serviciu a magistraţilor (judecători, procurori, magistraţi-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională, judecători ai Curţii Constituţionale) încalcă dispoziţiile constituţionale care consacră independenţa justiţiei.

„Acest principiu constituţional trebuie să fie respectat de orice reglementare referitoare la salarizarea şi, respectiv, reglementarea pensiilor în materie. Nivelul adecvat al remunerării şi al cuantumului pensiilor magistraţilor reprezintă o compensaţie parţială a lipsei unor drepturi fundamentale, din categoria drepturilor exclusiv politice (dreptul de a fi aleşi în Camera Deputaţilor, Senat, în funcţia de preşedinte al României ori în organele administraţiei locale, precum şi dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European) şi a drepturilor social-economice (dreptul la negocieri colective în materie de muncă, dreptul la grevă, libertatea economică), precum şi a incompatibilităţilor stabilite la nivel constituţional pe parcursul întregii cariere profesionale (…). Acestor incompatibilităţi li se adaugă interdicţiile prevăzute de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, menţionează Curtea.

Pe de altă parte, spune instanţa constituţională, stabilirea nivelului pensiei ţine seama de responsabilităţile şi riscurile profesiei de magistrat, care privesc întreaga durată a carierei acestuia.

În ceea ce priveşte efectul juridic al deciziei de constatare a neconstituţionalităţii legii în ansamblul său, Curtea reţine că acesta este circumscris articolului 147 alineatul (2) şi (4) din Legea fundamentală şi jurisprudenţei Curţii în materie, astfel că „Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conforma celor statuate prin decizia Curţii”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională, a decis CCR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Deci, legea a fost adoptată la mișto pentru a se închide gura populimii.

    • Adica daca cineva contesta legile care au acordat acele pensii, pe motiv ca nu sunt fundamentate, nu au stiudiu de impact, vor fi declarate neconstitutionale? Si beneficiarii vor da banii inapoi?

    • @Ciprian:
      Evident ! Niciunul din ilustrii juristi liberali nu a crezut in ea !

      PS. Drept dovada, actuala lor mutenie de lebede neprihanite ! :))))))

    • > …o compensație parțială a lipsei unor drepturi fundamentale …
      CCR si-a depasit din nou atributiunile si a invocat niste aberatii, pentru a mentine pensiile speciale.
      Nu ii obliga nimeni pe magistrati sa lucreze in justitie. Daca vor sa fie alesi în Camera Deputaților, Senat, în funcția de Președinte al României ori în organele administrației locale etc, nu au decat sa-si aleaga alta meserie.
      Magistratii au salarii foarte mari, in consecinta, vor avea si pensii foarte mari. De ce sa mai aiba si pensii speciale ?
      S-a dovedit ca salariile mari si pensiile speciale, nu i-au impiedicat pe anumiti magistrati sa tergiverseze pana la prescriptie numeroase dosare ale unor mari corupti si mari infractori, care au devalizat tara, nu i-au impiedicat sa-i achite, sa-i condamne, simbolic, cu suspendare, sa nu le confiste integral averile sau sa-i elibereze anticipat pe anumiti infractori, nu i-au impiedicat sa refuze sa retrocedeze anumite proprietati adevaratilor proprietari, dar au putut sa-i improprietareasca pe anumiti escroci cu terenuri, cladiri, paduri, care nu le-au apartinut niciodata nici lor, nici rudelor lor.

  2. Da cine a judecat Legea asta, Ernest? CCR trebuie sa vina cu argumente legale, ce este scris in Constitutie. Nu este treaba lor sa analizeze impactul emotional sau oportunitatea unei Legi.

    • Aici e problema.Nu poti lua decizii pe baza sentimentelor, exact cum „i-a bagat” Iliescu mii de morti lui Ceausescu pentru a-l executa.Insă, impozitarea acestora ar rezolva problema”pensiile care nu au la baza principiul contributivitătii se impoziteaza astfel: 90% ce depaseste suma de 2500 lei. „

  3. Spuneți clar; cum am fi nebuni să ne abrogăm nouă înșine veniturile venite prin furaciune! Totuși aveți stimanililor salarii babane pe nimic productiv din buzunztul nostrul (cetățeanului) , contribuții la pensii consistente….deci si pensiile asisderea. La ce vă mai trebuie maimult sfidând , poporul și bunul simț. Frică de Dumnezeu aveți! ? Nu cred.

  4. Pai cand seful ccr e beneficiar de multiple pensii speciale, cand cel putin inca un judecator din complet, e si el beneficiar de multiple pensii speciale, normal ca nu isi taie creaca de sub picioare!

    CORB LA CORB NU SCOATE OCHII!

    Mosuletii astia imprumuta romania pt plata pensiilor lor, imrumuta romania pe 30 de ani, adica amaneteaza viitorul copiiilor nostri! Uitati-va bine la ei, ca sa stiti, autorii morali a falimentarii tarii si a tinerelor generatii!

    Astia din CCR au avut ca misiune falimentarea romaniei, misiune externa, executata excelent sub ochii serviciilor noastre de securitate! Somn usor baieti, a intrat salariu intreg, n-asa ? Vin si tichetele de vacanta, perfect, n-asa ? Si viata e roz pt voi, ce juraminte, ce tara, ce neam!!!!

    • Atat doar ca NU mosulicii astia-s responsabili (autori morali) pentru falimentarea RO si/sau a viitoarelor generatii. Ei doar beneficieaza de haos-ul creat de un sistem, pe care-l controleaza intr-o oarecare masura.
      Cum bine ai subliniat: corb la corb…
      Daca vrei musai sa cauti responsabilii, ti-as recomnda sa ne uitam in oglinda. Generatia noastra (anii ’80) si intr-o oarecare masura generatia parintilor nostri – eu i-am iertat pe-ai mei pentru cum au votat, mai ales ca si-au dat seama singuri cat de fraieri au fost si cum au fost manipulati in acele vremuri.
      Dar noi n-avem nici o scuza pentru ca fie n-am iesit la vot, fie am iesit si-am votat tot idioti si cretini, pe motiv ca-s „baietashi” si daca se descurca ei, ne descurcam si noi.
      Nu parintii nostri i-au tinut pe astia 30 de ani unde sunt; ci noi…astia cu pretentii de zmei.
      Noi am inchis ochii cam la tot ce sa-ntamplat, noi am mers pe idea ca nu ne afecteaza direct ca fura aia. Noi am ramas impasibili cand si-au tras baietii privilegii peste privilegii pentru ei si copii lor peste generatii!

      Cel mai bun exemplu e cel de dimineata cu Nicusor Dan… Cum bine zicea cineva, intr-o tara normala, Badulescu era carpa de sters pe jos, in clipa in care a ridicat tonul!
      Dar noi nu!! Ne uitam, ne bucuram de circ si nu reactionam… Din spatele unei tastaturi, amenintam: NE VEDEM LA VOT! O sa ne vedem pe naiba!
      Tot de-alde Badulescu or sa iasa in fata! ca asa-i natia asta de Qwerty Warriors!

  5. „fundamentare, cercetare sau studiu de impact” – lucruri pe care pesedeul nu le prezinta niciodata cand cheltuieste bani pe care statul nu ii are, iar asta nu deranjeaza ccr-ul deloc, fiindca ccr=psd

  6. Ciudată constituție, marfa vândută nu se mai primește înapoi nici cu poliția.

  7. Mult bla,bla punctual ce anume din lege e neconstitutional?

  8. Sa se faca un referendum national pe tema asta! Dupa validare, CCR nu ar mai avea niciun motiv sa se opuna desfiintarii pensiilor speciale.

  9. Deci un judectaor CCR trebuie sa justifice de ce nu a fost de acord sa i se desfinteze PROPRIA pensie speciala. Superb! :))

    • Iar în cazul altor decizii au motivat ca este neconstituțional pe motive de „conflict de interese” și „nerespectare principiului separării puterilor în stat”.

  10. Imbârligată ”explicație”, menită a ne aburi…Ce ”drepturi” nu le sunt recunoscute magistraților ? Vrei să fii președinte ? Îți dai demisia din magistratură și candidezi. Sau ai vrea să fii cu fundul în două luntri, cum sunt unii ”medici”, ”profesori”, etc…care-și închipuie să pot profesa la Iași ca medic și ca parlamentar la București, sau profesor la Baia Mare, Timișoara, șamd și parlamentar la București. Ori e laie ori bălaie ! Dacă vrei să faci o treabă ca lumea, te ții de ea, de una singură. Și ce-are a face pensia specială cu faptul că n-ai fost ales parlamentar sau președinte ? Nici eu n-am fost ales, am dreptul la pensie specială ? Dorneanu n-a fost parlamentar, șeful Camerei Deputaților ? Cât despre ”răspundere„ să nu mai vorbim. N-a dezincriminat CCR parțial abuzul în serviciu și a scăpat mii de infractori de ”răspundere” ? N-au scăpat zeci de magistrați ”cinstiți”, că de ăia corupți nici nu mai vorbesc, mii de infractori de pușcărie ? Asta e ”răspunderea” pentru care vreți mii de euro pensie specială ? Pretenția voastră e o nesimțire strigătoare la cer !

  11. Unde scrie în Constituție ca pensia magistraților e legata de independenta justiției?

  12. intradevar m-as simti foarte negativ daca astia cu pensii speciale ar fi considerati ca toata lumea, ne-speciala. traim si muncim ca unii sa fie mai speciali decat altii.

    • am gresit, corect era sa spun : Nu ma deranjeaza deloc sa fiu considerat inferior celor speciali, e visul oricarui om din lumea asta. E visul oricarui sa poata munci pentru speciali.

      Binenteles visul meu era sa muncesc cinstit, sa traiesc cinstit, taxele mele sa fie folosite cinstit, de oameni cinstiti si corecti, DAR ce prost, am gresit, CCR mi-a demonstrat ca nu asta e visul meu.

  13. Plutonul de executie pt inalta tradare si falimentarea voita a tarii!

  14. Nu sunt beneficiar de pensie, deloc dar valoare tuturor pensiilor speciale este mica. 1.8 milioane de euro anual. Este ceva infim pentru România. Aceste pensii speciale sunt praf în ochii romanilor și au menirea sa manipuleze masele și sa devina un subiect de lupta între partide.

    • Sunt 5 miliarde de euro pe an, nu mai dezinfotma!
      Catu ne imprumuta copiii pe 30 de ani pt plata acestor plesci! Sa nu aveti parte de ele! Sau sa aveti parte de ele pe masura in care ati contribuit!

    • Principiile trebuie să primeze stomacului

    • De unde ai scos cifra de 1,8 milioane euro ?

  15. Chestiunea e si mai simpla decat pare : Dupa ce ca ai o Curte ostila o mai si ajuti bagand la gramada de toate ca la ciorba de legume !

    PS. Doar ca aici nu e vorba de ciorba !

    PPS. Iohannis a avut dreptate cand a anuntat ca prioritatea PNL este repararea legilor justitiei stricate de pesedisti ! Doar ca nici asta nu va fi de ajuns. Vor trebui juristii PNL dar si ai USR sa conceapa legi bine structurate, logice, clare cu dorinta ca ele sa schimbe ceva si nu doar asa ca sa se bifeze un obiectiv (ratat) si atat

    PPPS. Va trebui sa existe o dorinta sincera, clara de a schimba, dublata de un efort pe masura ! Altfel suntem tot in paradigma lui „Aceiasi Marie cu alta palarie !”

  16. @ Cătălin: Valoarea pensiilor speciale este de 2,2 MILIARDE de euro.
    Acum, Iliescu, Brucan, Măgureanu, Stănculescu & Co. au făcut țăndări o țară întreagă. Adică au mulțumit, ca și înainte de ’89, toate jigodiile comunisto-securiste spre binele și propășirea lor. Din asta a rezultat democrația mutilată și posibilitatea unora sa rânjească cu superioritate din pozițiile în care i-a fixat comunistul notoriu (al nostru ultimul pe listă).

  17. Romania a ajuns prizoniera unei adunaturi , asa zis magistratii, similara in anumite aspecte cu mafia, amenintata perpetuu cu estorcarile specifice.

    Romani dati pensiile speciale catre noi ca alta cale nu aveti,; sunteti la mana noastra si noi nu avem chef sa va iertam ba chia va vom pedepsi in contunuare.

    • Ba avem! Hai să facem un referendum pe Constituție cu o întrebare simpla: desființam CCR – da sau nu?

  18. Este necesar, spre binele public, să fie modificată urgent LEGEA NR.47/1992, privind organizarea și funcționarea CCR! Dar urgent!

  19. „sentimentele negative” fiind ale ROMANILOR cu Pensie medie de 1292 Lei de care li se falfaie membrilor imbogatiti ai CCR!
    Rusine, javrelor, duceti acasa Sute de Milioane de Lei/an din cate 5 Pensii fiecare, din care 4 FARA Contributii si va permiteti sa jigniti „sentimentele negative”, vezi Doamne, ale Romanilor care au contribuit ANI de zile si primesc Pensii de rusine!!!

  20. Eu din ce stiu cainelui nu mai poti sa-i iei osul din gura dupa ce l-a inhatat. Pai cand au vazut ei banii …si daca le triplezi salarile tot mai vor sunt de o lacomie feroce acesti neica nimeni facuti peste noapte de PZD personulitati, dupa ce tot acest PZDsi a pus acolo mafiotii ca sa le legitimizeze borfasuielile. Pai unul dintre ei care s-a pensionat are 77000 lei pensie

  21. https://www.google.com/amp/s/m.hotnews.ro/stire/23627861%3famp

    Aici este cel cu pensiz cea mai mare, ce contributivitate, ce plus valoare a adus acest colhoznic Romaniei?Cercetatori , oMeni de stiinta traiesc cu pensi mici iar asta cu 77000, pai fius-o o sa-l pyna pe aparate daca se inbolnaveste numai sa primeasca pensia asta (ii da doctorului jumatate sa-l tina in viata)…Nimeni inparlament nu ia nici o masura pentru ca de fapt ei vor fi beneficiarii, voi sclavii doar o sa platiti.Tinti-o tot asa romanasilor.

  22. Subtire rau argumentarea CCR!!!

  23. De la Dorneanu,Morar,Pivniceru and Co. nu ne puteam astepta la altceva.

    Ceea ce este paradoxal cu aceste pensii speciale ,este faptul ca de ele beneficiaza toti cei care nu au pus nicio caramida la constructia democratiei noastre originale.Sa-i luam pe rand:
    -brava armata populara care a tras cu mare spor la revolutie in populatie si pentru asi acoperi faptele au creat povestea de adormit romanii cu teroristii;nici un general din cei multi dupa revolutie nu a avut curajul sa iasa in fata natiunii si sa ceara scuze pentru ce au facut.
    -militienii si securistii,idem ca si armata , in plus avand pe constiinta mii de victime ale regimului comunistl;din noile lor realizari exceptionale, vezi gazarea demonstrantilor la 10 august.
    -magistratii,demnii urmasi si continuatori ai sistemului judiciar comunist.
    Ceea ce se întâmplă acum in Romania cu aceste pensii speciale este ceva de noaptea mintii.