G4Media.ro

Cum distorsionează intervenția statului piața liberă. Subvenția de 3000 de euro din…

Foto: lantulalimentar.ro

Cum distorsionează intervenția statului piața liberă. Subvenția de 3000 de euro din programul Tomata a dus la supraproducție în sudul țării / Roșiile se vând în piețe chiar și cu 4 lei/ kg iar en-gros cu 1, 5 lei/ kg

Preţurile legumelor au scăzut drastic în sudul ţării, fermierii temându-se deja că, cel puţin în cazul tomatelor, se va ajunge din nou la supraproducţie, relatează Adevărul.

Programul „Tomata“, care a adunat în acest an peste 17.000 de „adepţi“ care vor sprijinul de 3.000 euro, judeţul Olt fiind campion la numărul de cereri depuse (peste 5.800), riscă să distorsioneze din nou piaţa.

Preţul legumelor a scăzut foarte mult, iar fermierii se tem că e doar începutul. Cea mai mare frică este aceea că nu vor avea unde să-şi vândă roşiile, în special, nici pe preţuri de nimic.

Iniţiat în toamna anului trecut, proiectul pieţelor volante aduce în weekend, la Slatina, iar de sâmbătă, 4 iunie 2022, şi la Caracal, producătorii în spaţii de vânzare destinate doar lor.

Aici, spun autorităţile locale, ajung adevăraţii producători, cu marfă de calitate, sigură pentru consum. Cantităţile care pot fi însă vândute sunt infime faţă de cât se produce, deja, în bazinele legumicole de la nivelul judeţului.

În piaţa volantă din Caracal şi-a făcut cumpărăturile, sâmbătă, inclusiv primarul municipiului, Marian Doldurea. Preţurile afişate sunt unele corecte şi care le-ar permite să obţină şi un mic profit, sunt de părere producătorii.

Căpşunile se vând la Caracal cu 8 lei/kg, castraveţii cu 5 lei/kg, tomatele roşii cu 7 lei/kg, usturoiul – 3 lei/legătura, morcovii – 3 lei/legătura, ceapa verde – 3 lei/legătura, salata – 2 lei/bucata etc. În pieţele tradiţionale, în schimb, unde producătorii şi comercianţii luptă umăr la umăr pentru clienţi, preţurile sunt şi mai mici.

Roşiile vândute de producători au scăzut până la 4 -7 lei/kg, în funcţie de dimensiuni, iar cele de import sunt chiar mai ieftine. Până şi „aurul roşu“, cireşele, a scăzut la 15 lei/kg.

„Cât ne-am chinuit noi să-ncălzim, şi-acum ia toţi cei 3.000 euro!“ Dacă pentru consumatori scăderea preţului legumelor este o veste bună, din „patria“ producătorilor se aude deja disperarea.

Producătorii de tomate care s-au chinuit toată iarna şi primăvara să încălzească solariile, cu costuri uriaşe, nu mai au ce face în privinţa preţurilor. Înainte ca ei să-şi fi epuizat marfa produsă cu eforturi disperate pe piaţă apar tomatele din solariile neîncălzite.

Crescând cantitatea, a scăzut preţul. Legumicultorii care nu au investit în încălzire sunt dispuşi să vândă şi ieftin, pentru că şi ei, ca şi „curajoşii“ care au produs timpuriu vor încasa ajutorul de 3.000 euro dat de stat celor înscrişi în programul „Tomata“.

„Acum, cu prelungirea termenului de recoltare (n.r. – s-a fixat la început în program condiţia ca fermierul să recolteze şi să comercializeze până la 10 iunie 3 tone tomate/1.000 m.p., însă între timp termenul de recoltare s-a extins până la 1 iulie), pe noi ne-a terminat. Păi, cât mai chinuit eu, şi de când, şi acum ia şi ei tot ca noi!“, spune un fermier care îşi vinde legumele şi în Piaţa Zahana din Slatina.

Situaţia este aproape dramatică în localităţile cu sute de solarii. În zona de sud a judeţului Olt roşiile se vând en-gros cu 1,5 – 2 lei/kg, iar producătorii sunt la mâna celor care achiziţionează legume cu sutele de kilograme, chiar din poarta fermierului.

Castraveţii au ajuns la 2-3 lei/kg, de la o zi la alta preţul scăzând şi cu 50%.

„Nu poţi să te duci în piaţă şi să vinzi, poate, 100 kilograme pe zi, când eu am cu sutele de baxuri“, explică un legumicultor. Legumicultorul Ilie Ursu, din Rusăneşti, judeţul Olt, spuen că va livra şi la domiciliu tomatele speciale pe care le produce

Producătorii care au avut intuiţia să cultive tomate din soiuri pretenţioase, e drept, şi cu costuri mai mari, speră însă la un preţ bun. Ilie Ursu, din Rusăneşti, este unul dintre aceştia. A cultivat Aurea F1, „roşii foarte-foarte gustoase, ţi se topesc în gură, dar a costat 4,4 lei o sămânţă“.

Deşi foarte căutate de consumatori, nu pot fi livrate către supermarket, pentru că sunt uşor perisabile. Producătorul spune că va începe în zilele următoare recoltarea. S-a gândit la un preţ de 10 lei/kg, asta pentru că vestitele „Rosa“, „care nu sunt la fel de bune“, se vând cu 12 lei/kg.

Citește integral pe Adevărul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Do bi to cule, o sa mananci doar tomate toata viata?
    Lasand la o parte faptul ca programul “tomata” a fost ideea lui dragnea. Ce faci progresist je g os, te dai cu comunistii?

  2. Tineti minte 3 cuvinte „Statul distorsioneaza totul” . Daca ar interveni si in piata apei de mare in doi ani Marea Neagra ar disparea. Pur si simplu un om mault mai destept a spus acum cateva sute de ani ca mana invizibila a pietei va regla cererea cu oferta la pretul corect.

  3. Și care este problema aici ??? Statul acordă subvenții ca fermierii sa producă produse românești de calitate. Acum vreți ca tot Statul sa le vândă și marfa ???? Fermierii sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice produse finite nu numai materia prima. Când intri într-o afacere cu este și asta te asiguri ca poți vinde și marfa . Toți produc dar nu se gândesc unde și cu cât o sa își vândă marfa

    • Pai poate statul roman a pus carul inaintea boilor. Se stia ca asta o sa fie efectul asupra producatorilor care nu pot vinde suficient de mult si de repede

  4. Rosii din Romania, de la 12 lei / 500g pana la 20 lei / 500g CORA CLUJ.

    • Piata Obor, Bucuresti, 5 lei kg…peste o lună vor fi 2 lei, așa e vara, scad prețurile, ziaristul de a scris articolul e poet, nici piata nu face

  5. La ce potențial agricol imens are această țară trebuie sa ne asiguram hrana ptr consum intern și sa exportam produse finite nu materia prima și sa importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene

  6. O stire de toata jena.

    • Nu mi-e clar care e problema. Producatorii vor sa incaseze subventia de la stat dar sa vanda si scump?
      Pai sa le dea tot statul si diferenta de pret pana la pretul la care se gandisera ei sa vanda. Din banii platitorilor de impozit, evident, ca statul nu c … bani.

  7. Propaganda făcură de G4 ptr importatorii de legume..Rușine G4Media!! !

  8. Francezii, spre exemplu, „distorsionează” totul. Sau aproape totul. Doar redușii de opincari distorsionează” importurile, nu producția autohtonă.

  9. Dar la ce pret vrea redactia sa cumpere rosiile? La 40 lei kg? Cine a scris acest articol intampina dificultati in a aprecia lucurile bune… orice ar fi, hai sa ne plangem…. e f bine ca e 4 lei kg, sa isi permita orice cetatean sa cumpere un kg de rosii, si cei cu venituri mai mici…. rosiile nu trebuie sa fie un lux, mai ales vara!

  10. @ASM acești golani numiți fermieri încasează subvenții și beneficii din bugetul statului, rambursări de tva la tot inclusiv la factura de tf dacă este pe firma , despăgubiri de secetă etc etc tot felul de scutiri de taxe și impozite sau tot felul de facilități iar ei în schimb in goană după profit fac rabat de la calitate.

  11. Îmi pare rău de ei, i-am văzut în piață cum stau unul lângă altul și vând toți același tip de marfă; roșii, castraveți, dovlecei și cam atât… Eu tot din supermarket am luat că n-am timp de pierdut printre tarabe in soare.

  12. Sa obligi oamenii sa manance rosii romanesti, cand ar putea sa mamance kiwi din Qatar sau fructul pasiunii! Unde s-a ajuns!

    Nu am mai auzit de asa cruzime de pe vremea cand Ceausescu avea grija ca romanii sa primeasca numai gaini model „frati petreus”. Vorbim de parintii nostri, oameni care au muncit din greu pentru ca Romania sa ajunga in incapacitate de plata si contractul umilitor cu FMI din 1981. Inaintasii nostri ar fi putut manca slanina de strut, daca nu le-o confisca Ceausescu.

    Acum slaninuta o baga Ciuca in falcute, dar, judecand dupa infatisarea lui, vom avea mereu legume-fructe.