G4Media.ro

Cum au reacționat oficialii români la decizia Bruxelles-ului de sprijinire cu 600…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Cum au reacționat oficialii români la decizia Bruxelles-ului de sprijinire cu 600 de milioane de euro a reformelor din Republica Moldova

O serie de oficiali români au reacționat imediat de la București și Bruxelles, după ce Comisia Europeană a aprobat, miercuri, un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani (2021-2024). Suma este echivalentă cu circa 6% din PIB-ul Republicii Moldova de aproape 12 miliarde de dolari. Banii europeni vor fi oferiți Chișinăului sub formă de granturi, asistență macro-financiară și investiții.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a scris joi pe contul său de Twitter că planul de redresare economică aprobat, miercuri, de către Comisia Europeană pentru Republica Moldova reprezintă o dovadă solidă a solidarității Uniunii Europene cu cetățenii Republicii Moldova.

„Salut anunțul Comisiei Europene privind Planul de redresare economică pentru Republica Moldova. Acesta este un gest de susținere față de reformele din R. Moldova, un pas important pentru redresarea socio-economică pe termen lung și o dovadă solidă a solidarității UE cu cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Aurescu.

La rândul său, președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, a spus că banii depind de reformele care vor fi implementate la Chișinău

„Planul de relansare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro anunțat de Comisia Europeană nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene. Credibilitatea de care se bucură la nivel internațional președinta Republicii Moldova, precum și angajamentul puternic față de reforme au jucat un rol foarte important în acordarea acestui sprijin Republicii Moldova”, a precizat Mureșan.

De asemenea, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a reluat faptul că Republica Moldova are nevoie urgentă de pași concreți în zona reformelor.

„Condițiile rămân aceleași și se referă la reformele structurale pe care le așteptăm de ceva vreme. Justiția, lupta anticorupție si reforma administrativă sunt câteva dintre ele. Dar sper ca mesajul important care va rămâne după acest anunț să fie cel prin care se înțelege solidaritatea europeană cu Republica Moldova. Efortul de a trece la reforme structurale trebuie făcut pentru binele cetățenilor moldoveni și pentru buna funcționare a Republicii Moldova. Atâta vreme cât se înțelege foarte clar că sumele și conditionalitățile sunt coordonate în interesul cetățenilor nu văd niciun obstacol în accesarea integrală a ajutorului european. Istoricul negativ în accesarea fondurilor europene trebuie să funcționeze ca o lecție necesară în impulsionarea schimbărilor pe care le așteaptă toată lumea. Ajutorul european este concret și trebuie utilizat integral în perioada care urmează”, a conchis Dragoș Tudorache.

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro, pentru următorii trei ani.

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...