G4Media.ro

Cum au migrat turiștii pe litoral: tinerii s-au mutat în mini-stațiunea cluburilor,…

Cum au migrat turiștii pe litoral: tinerii s-au mutat în mini-stațiunea cluburilor, bugetarii au plecat în Sud. Mamaia a fost sedusă și abandonată între betoane

Voucherele de vacanță nu au determinat bugetarii să ”ia cu asalt” Mamaia nici până la mijlocul acestui sezon, se plâng mai mulți comercianți din stațiunea pe care fostul primar Radu Mazăre o compara cu Barcelona și Ibiza. Șezlongurile sunt pline doar pe jumătate, și asta doar în zilele bune, iar unitățile de cazare nu sunt ocupate la capacitate maximă, cum se întâmpla în anii precedenți, în această perioadă. Care ar fi explicațiile?

Familiile de bugetari cu vouchere caută locuri mai ieftine

În primul rând, Mamaia s-a etichetat ca o stațiune a cluburilor, o stațiune pentru tineri, cu prețuri mari și servicii relativ proaste.

Așa că multe dintre familiile de bugetari s-au reorientat către stațiuni mai ieftine și mai ”de familiști”, cum ar fi, spre exemplu, Eforie, sau alte stațiuni din sud despre care, oamenii de turism de pe litoral susțin că, în câțiva ani, vor reveni în forță în opțiunile românilor.

Așadar, se preconizează o migrație a ”turismului de familie” din stațiunile consacrate în cele care au fost abandonate în ultimele decenii. Se poate întâmpla acest lucru mai ales în contextul în care au fost accesate mai multe proiecte cu fonduri europene pe liniile de finanțare din turism. Cu acești bani s-ar putea moderniza aproape întreaga infrastructură a stațiunilor înființate de Nicolae Ceaușescu în anii 70 și pe care le-a botezat cu nume de planete: Neptun-Olimp, Jupiter, Venus și Saturn.

Mult mai curate, liniștite și ca o oază verde cu păduri răcoroase, cu plaje largi și nisip alb, fără construcții din beton, lanțul de stațiuni care aparțin de Mangalia pare într-adevăr o opțiune mult mai plăcută pentru turiști.

Mamaia e sufocată de mașini, construcții neterminate și magazine unde se vând acareturi și chinezisme

Tinerii și ”fenomenul” turismului de club care durează 7 weekenduri

Apoi, tinerii s-au mutat în Mamaia Nord, la granița cu Năvodari, acolo unde, în ultimii ani, ritmul sălbatic de construire a dus la apariția unei ”stațiuni în stațiune”. Așadar, adepții turismului de cluburi nu mai calcă în ”vechea” stațiune Mamaia, ci își petrec vacanțele în zona de Nord, mult mai scumpă și exclusivistă, acolo unde nu calcă picior de familist cu copii, nu se mănâncă hamsie și porumb fiert și nici nu se vând acareturi.

Totuși, ”vacanțe” e mult spus pentru turismul de club. Chiar dacă suntem în mijlocul sezonului estival, în Mamaia Nord nu este forfotă prea mare în timpul săptămânii. Se întâmplă asta pentru că tinerii și simpatizanții acestui gen de distracție își petrec doar weekendurile în Mamaia Nord. Și nici măcar toate weekendurile. Spre exemplu, la 1 iulie, jumătate dintre cluburi erau închise sau erau în toiul amenajărilor. Tot ”fenomenul” turismului de club se rezumă, de fapt, la 6-7 weekenduri pe an, de la 15 iulie până la sfârșitul lui august.

În Mamaia a apărut o ”stațiune în stațiune”, din cauza construcțiilor care au cunoscut un ritm fulminant în ultimii ani. Zona cluburilor este exclusivistă și în unele locuri nu poți intra decât dacă locuiești acolo sau ai închiriat un apartament.

Cine a mai rămas în Mamaia?

Am făcut un experiment și am luat-o la pas prin parcările hotelurilor din stațiunea Mamaia, de la ”Cleopatra” (zona de început a stațiunii, dinspre Constanța) până în zona ”Butoaie” (unde începe zona de cluburi), ca să ne facem o idee despre zonele țării de unde vin cei mai mulți turiști. Cele mai multe mașini din parcările stațiunii sunt din regiunea Moldovei și din sudul țării: Neamț, Bacău, Vaslui, Botoșani și Gorj, Olt, Ploiești și Vâlcea. Am stat de vorbă cu mai mulți turiști dintre cei pe care i-am întâlnit pe drum și i-am întrebat de ce au venit în Mamaia, ce au găsit aici și dacă se vor întoarce.

O categorie de turiști ne-a spus că au venit ca ”să vadă cum mai e prin Mamaia”. Erau turiști care veneau în Mamaia în timpul lui Radu Mazăre, se distrau cu carele alegorice, le plăcea genul respectiv de show. Li se pare că acum n-ai ce să mai faci în Mamaia, ajung în camera de hotel devreme și, cel mai probabil, sezonul viitor se reorientează ”și spre alte locuri”.

Alții, dimpotrivă, au venit în Mamaia după foarte mulți ani, pentru că au auzit că nu mai există genul de distracție promovat de fostul primar și sunt în căutarea ”stațiunii de altădată”. Sunt vechii fani ai spectacolelor de la Teatrul de Vară, ruinat în timpul fostei administrații. Spun că au avut un șoc la întoarcerea în Mamaia, că abia au recunoscut stațiunea pe care o văzuseră ultima dată și că se simt sufocați de blocuri și de construcțiile de pe plajă. Nu vor mai reveni în Mamaia pentru că ”nu se mai poate face nimic pentru ea”.

În Mamaia a mai rămas și categoria tinerilor care vor să meargă în cluburile din nord, dar nu au suficienți bani ca să își rezerve cazare și să mănânce acolo. Așa că au ales să se cazeze în bătrâna Mamaia, unde prețurile, deși ridicate, sunt totuși mai accesibile decât în epicentrul luxului din nord. Tot aici, puștii mănâncă la autoserviri sau fast-food-uri care, de fapt, nu reprezintă noțiunea clasică de ”fast-food”, ci înseamnă hamsie și porumb fiert. Ei spun că vin pentru cluburi, dar că e mai ieftin să se cazeze în Mamaia unde ”nu mai e așa distracție după ce a plecat Mazăre” și că acum nu prea mai au ce să facă în stațiune.

Pe lângă aceste categorii, mai sunt câteva, dar mai slab reprezentate. Spre exemplu, sunt turiștii care au venit să viziteze diferite obiective din Mamaia, pe fondul mediatizării din ultimii ani, în presa locală, a anumitor monumente de patrimoniu din Constanța. Alți turiști au concedii rezervate în Bulgaria, dar ”au trecut o noapte-două” și prin Mamaia, ca să facă o comparație de preț-calitate și să vadă dacă sezonul următor vor merge tot în Bulgaria sau merită să își petreacă vacanța pe litoralul românesc.

Una peste alta, niciuna dintre cele trei categorii mari și late de turiști care aleg Mamaia nu își mai găsește locul aici. Pe niciunii bătrâna stațiune nu-i mai reprezintă: unii sunt nostalgici după Radu Mazăre și distracția promovată de fostul primar și nu se mai regăsesc în Mamaia post-Mazăre. Alții, dimpotrivă, sunt oripilați de ce au găsit în Mamaia, la întoarcerea lor aici după 10 sau 15 ani. Ei spun că Mamaia nu va mai fi niciodată la fel și că vor mai călca pe-acolo abia peste alți 10 sau 15 ani. Iar puștii de la cluburi se vor împărți și ei în primele două categorii peste câțiva ani.

În urma lor, Mamaia rămâne o stațiune epuizată, ciopârțită arhitectural, sedusă și abandonată între betoane.

sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. litoralul romanesc e dupa chipul si asemanarea celor ce ne conduc, daca pentru tinerii dotati mai modest intelectual dar de bani gata e inca o solutie pentru restul categoriilor exista destinatii mult mai bune calitate pret. Revenind la tinerii cu un pic de intelect acesti vor prefera intotdeauna mult mai mult decat zacut la baldachin si care alegorice, ii gasesti prin Oceania, prin vre-un safari in Tanzania sau America de Sud

    • Mai există și voluntariatul în tot felul de locuri din lume, vizitezi și mai faci și mai și muncești alături de oameni interesanți care au idealuri, visează și fac ceva să-și împlinească viața, nu stau dupa banii furați de babaci prin tot felul de matrapazlîcuri…

  2. exact ce am remarcat ultima oara cand am fost acolo, adica acum ceva ani. noi nu pricepem notiunea de turism, nu pricepem ca omul ala are nevoie de odihna. pentru odihna ai nevoie de liniste, spatiu verde etc. mamaia pe care o stiam eu de copil practic nu mai e. hotelurile vechi mor, alea noi au facut nu stiu cum si s-au construit pe spatiul verde al celor vechi (nu peste tot e asa, evident), iar cele noi nu au din capul locului spatiu verde. partea aia de dupa butoaie e o mizerie dpdv al turismului. da. arata ca in bucuresti in orice cartier nou. nu vad de ce m-as duce la mamaia ca sa stau ca in bucuresti, printre betoane. o statiune moarta din punctul meu de vedere.

    • Mi se pare corect ce zici. Nu cred că are rost să-ți bați capul cu Mamaia.

    • Hotelurile noi s-au construit pe spatiile verzi in urma retrocedarilor ilegale ale lui Mazare.
      Mazare a DISTRUS Constanta pentru zeci de ani.

    • @Alex: ok, deci acum m-am lamurit si cu asta. mi se parea mie ciudat cum de au luat aia teren acolo, dar nu stiam ce si cum. insa imi era clar ca ceva nu e in ordine. deci dupa cum ziceam, sa si-o pastreze. nu mai zic de apa, din cauza acelor sparge-val din larg, toata apa zici ca e din lac. nu tu valuri, nu tu nimic. alge cat cuprinde. nu, mersi. mai bag 400km in plus in sunt in thassos. vacanta adevarata si la preturi bune.

  3. Si multa lume plange de mila borfasului ! Ocna pe viata merita si el si gasca lui (inclusiv aia din presa care.l pupa in dos, gen Ciutacu, bineinteles ca nu gratis).
    Au distrus un loc, un oras si o statiune unica (port, Tomis, … etc)
    Mai tine cineva minte „Radio vacanta” ? Apa, soare, muzica in surdina, mici terase intime si cochete … Praful s.a ales de zona !
    E plin de cocalari, curve si parveniti … boxe la mixim, manele si chiciuri … si sa nu uitam gunoi cat cuprinde.

    • Desigur, uitasem… și cea mai mare vina pentru mizeria din România o au ungurii și bătrânii. Nici pomeneala de cohortele de tineri care rupeau terasele, grătarele și manelele când erau chemați la vot.

  4. Mataluta încerci sa dai vina pe vreo doi borfași care-s la pușcărie pentru nesimtirea, lipsa de educație și in general urâțenia neamului românesc? Cred ca ar trebui sa învinovățești întâi părinții care își educa plozii pe manele, pe mormanele de gunoaie pe care le arunca pe unde le vine, in mașinile pe care le parchează la malluri și supermaketuri unde le vine inclusiv pe locurile de handicapați și le conduc ca niște idioți pe șosele etc. Oricine e de vina, numai “minunatul” popor dacic nu. Nație de slugi, gunoaie și nespalati.

    • Corect ce spui, mazare si gasca lui de infractori nu s-au votat singuri, au fost votati de 4 ori la rand de cohortele de bosorogi si babe

    • Bai bocceluta ungureasca, nu-i asa ca iti trebuie putin creier ca sa-ti dai seama cat esti de imbecil?
      Nu te strofoca sa-mi dai replica, intrebarea este doar retorica.

  5. Bai bocceluta ungureasca, nu-i asa ca iti trebuie putin creier ca sa-ti dai seama cat esti de imbecil?
    Nu te strofoca sa-mi dai replica, intrebarea este doar retorica.

  6. Zonele de divertisment public sunt o oglindă fidelă a societății. Notorietatea de mucava, spoiala de cultură și banii câștigați prin muncă puțină sau fără muncă au separat natural „apele” și pe litoral. Mamaia și-a câștigat titlul de stațiune scumpă, iar sudul litoralului de stațiuni ale celor cu venituri modeste. Astfel, după ce sfântul Ilie a tunat și fulgerat ( tot este ziua lui astăzi ) în media românească, la Mamaia s-a adunat majoritatea milionarilor de carton cu pleiada de profitori, iar în sudul litoralului s-au strâns majoritatea oamenilor normali. Rezultatul este vizibil cu ochiul liber.

  7. Cum să mai mergi la Mamaia dacă ești servit după două ore la masă de personal care nu știe să ducă două farfurii, iar camerele au paturi și mobilier de la bunicii mei de la țară.

  8. Bugetarii o sa ramana fara vouchere de vacanta cand n-o mai gasi copii pentru exportat.

  9. Am venit in Mamaia cu pustii mei (15 si 13), pentru un asa-zis weekend in familie la mare.Ne-am cazat in zona nord, intr-un apartament din blocurile nou-construite. Nu ne-am dat seama, nu am stiut si nici macar ni am banuit ce vom gasi aici.
    Cand proprietarul ne-a intampinat si introdus in apartament, mi s-a parut curios si amuzant ca ne arata in fiecare cameră locul in care gasim dopurile pentru urechi. „Vom avea nevoie de asa ceva?!” L-am intrebat amuzată, dar si cu oarecare scepticism. „Ei, nu intotdeauna” a fost raspunsul primit…
    Care este realitatea? De cum am poposit aici (vineri seară), a urmat un vuiet dinspre cluburile de pe plaja, insotit cu bubuieli și care in cele 2 nopti petrecute aici , au durat pana dimineată. Iar pe timpul zilei, haosul se continuă pe plaja in zona de sezlonguri si saltele. Pe cer in timpul zilei, am observat un trafic intens de elicoptere si apoi de avioane ce fluturau dupa ele bannere publicitare!
    Nu-i de mirare că in timpul zilei nu am vazut nici macar un pescaruș la malul marii, nici in zbor, nici pe nisip, nici plutind pe apa, cum eram obisnuita sa vad. Azi vom elibera apartamentul. Pustii mei s-au plans de haosul petrecut in cele 2 nopți… Aș mai adauga că preturile si tarifele zonei sunt prea sus, departe de ceea ce ar merita sa platesti, iar calitatea nu este neaparat demnă de „exclusivimul” mult trambitat de televiziuni. Ba chiar vorbim de o supraapreciere crasă. As mai adauga ceva: cred ca acest loc a devenit raiul proxenetilor, al hotilor, al comersantilor ilegali de porumb fiert si covrigi facuți din cocă framantata in cine-stie-ce ligheane si dughene insalubre, al vanzatorilor de droguri, pentru ca nu am vazut picior de politai cat vezi cu ochii pe toată plaja! Iar calitatea multor turisti? N-are rost sa mai insir aici… presupun ca intuiti si voi…
    ConcluzIa? NU VOM MAI CALCA IN MAMAIA NICIODATĂ!

  10. Cu preturi mari si servicii de rahat, nu-i de mirare.
    Doar ca s-au imputinat cocalarii care „trag” la baldachine, la culturile de ciuperci si mucegaiuri de pe sezlongurile imputite si scumpe cât o camera de hotel.

  11. Nu mai este mamaia de altădată,ne plimbam și fără bani, acum bem o bere acasă, a-mi este rușine să spun că nu am fost in vacanta,etc.dar am pensiune și anul acesta nu am avut un turist…vai vai

  12. Am stat citeva zile la Mamaia nord și pot sa va spun ca :

    – apartamentul închiriat era dintre acelea noi și era ok
    – însă planificarea zonei e făcută haotic total … drumul care duce la mare avea dea dreapta și dea stingă multe hoteluri și imobile de închiriat card nu aveau locuri de parcare deci toate mașinile erau parcate in drum și accesul era groaznic (o mașina de pompieri sau salvare nu ar fi încăput)

    – plajele sint închiriate și deci si o singura opțiune sa închiriezi un șezlong privat la 15 dolari bucate pe zi

    – îți trebuie neaparat mașina ca nu e nimic aproape

    – destul de scump ( apt 100 euro pe noapte ) și toate celelalte prețuri erau mari pt litoral ro

    – celebrele cluburi sint deschise doar in Weekend

    – nu e nici un parc nici un copac între imobilele astea noi doar betoane, teren viran plin de balariii, cinii și fiare vechi

    – ss vede ca autoritățile nu au gindit nimic cum sa arate zona și au dat autorizații la toată lumea, locul nu arată ca o stațiune dar mai ales cu un cartier de blocuri pur românesc nimic in afara de plaja ( care e destul de murdara) nj te îndeamnă la relaxare

    In condițiile astea poți sa te duci unde vrei in lumea civilizata de la Miami in Portugalia pe bani mai putini

  13. Băi jurnaliștii lui Pește Oceanic toată fâșia dintre lac Siutghiol și Marea Neagră e deținută de greci , libanezi , italieni și machidoni cu preponderență.
    Iar ca și turiști predomină străinii.
    Mamaia nu a fost niciodată fieful bugetarilor din zona medie sau joasă ci al beizadelelor bugetarilor din compartimentul managerial superior , al străinilor veniți pentru turism sexual și al cocalarilor cu bani făcuți la negru care vin sa își expună burtoacele și Pițipoancele siliconate și botoxate.
    Romanii de rând întotdeauna au preferat sudul.

    • Pe ce te bazezi cand spui „niciodata”? Mamaia a fost timp de aproape 40 de ani o statiune la care toata lumea avea acces, plina de hoteluri de calitate medie spre superioara si spatii verzi.

  14. Ce mi se pare periculos in zona Mamaia și Mamaia nord este lipsa digurilor de stabilopozi . Sunt absolut 110% sigur ca niciuna din proprietățile dintre Siutghiol și mare nu are asigurare. In cazul unui cutremur in zona peste 5 Richter le ia toate vilele și le inunda toate clădirile din zona și se termina cu cocalareala