G4Media.ro

Cum au fost învinși Rusia și Dodon în Republica Moldova: „Cartea Durleșteanu”,…

Cum au fost învinși Rusia și Dodon în Republica Moldova: „Cartea Durleșteanu”, moment-cheie al pierderii puterii la Chișinău de către forțele pro-Kremlin

Unul dintre momentele-cheie care au dus la declanșarea alegerilor anticipate din Moldova, soldate cu victoria zdrobitoare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), este cel în care Igor Dodon a fost lăsat baltă de propriul „as din mâneca” prin care voia să-și perpeturze puterea până la finalul legislaturii fostului Parlament, respectiv 2023.

  • De notat că, la fel ca și în România, declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este extrem de dificilă. A fost nevoie de demisia premierului socialist Ion Chicu și de răzgândirea Marianei Durleșteanu – ambii fiind oamenii susținuți de Igor Dodon pentru ca Moldova să poată avea alegerile parlamentare dorite de Maia Sandu și PAS

Totul s-a întâmplat mai exact pe 17 martie, atunci când Dodon a mers la negocierile cu președintele Maia Sandu cu „cartea Durleșteanu” pe masă. Era vorba despre propunerea socialiștilor ca Mariana Durleșteanu să fie noul candidat la funcția de premier, după căderea guvernului Chicu prin demisie. Chiar în timpul negocierilor, propunerea lui Dodon – Mariana Durleșteanu – a anunțat pe Facebook că nu va fi marioneta politică a nimănui și și-a anunțat retragerea.

Nu sunt păpușa nimănui, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morala […] Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice”, a scris atunci Durleșteanu pe contul său de Facebook.

A fost unul dintre cele mai surprinzătoare momente din istoria recentă a Moldovei, încă neelucidat pe deplin. Durleșteanu nu a explicat niciodată de ce a acceptat să fie propunerea de premier a lui Dodon, pentru a se răzgândi apoi după doar câteva ore.

Dodon a rămas astfel fără atu la masa negocierilor și totul s-a transformat într-un fiasco. Partida jucată de Mariana Durleșteanu, pe care Dodon o cunoștea de pe vremea când ambii lucrau la Ministerul Economiei în perioada primul mandat prezidențial al comunistului Vladimir Voronin (2001 -2005) marchează, de facto, efectul de domino ce a urmat și care a culminat cu declanșarea alegerilor anticipate.

Vizibil iritat de această situație creată după renunțarea la candidatură a Marianei Durleșteanu, Dodon a replicat sec: „Noi discutăm cu doamna Durleșteanu diferite scenarii, inclusiv politice. Nu o să deschid parantezele, în Parlament există posibilitatea de a înainta candidaturi”.

Deși fusese propusă de alianța PSRM și Partidul Șor, plus transfugii din PD, Durleșteanu a avut apoi o retorică împotriva lui Ilan Șor și a corupților.

Câteva luni mai târziu, în mai 2021, Mariana Durleșteanu a anunțat că va candida pentru alegerile parlamentare din 11 iulie din partea Partidului Legii și Dreptății, din partea căruia va deschide lista de candidați a formațiunii. Scorul partidul său este a fost irelevant în alegerile de duminică, dar a fost prilej pentru Mariana Durleșteanu de a-și arăta intențiile politice de viitor.

De la pierderea puterii de către către Dodon, ca lider al majorității parlamentare după anunțarea deciziei Curții Constituționale ce a consfințit declanșarea alegerilor anticipate pe data de 15 aprilie, până la eșecul usturător de duminică, 11 iulie, Dodon a pierdut totul din punct de vedere politic, mizând mai mult sau puțin amatoristic pe fosta sa colegă Mariana Durleșteanu.

Mai mult, aceasta situație nu numai că îl va arunca în opoziție, dar va fi greu pentru el să-și mai continue cariera politică la vârf. În circa patru luni de zile de zile, Igor Dodon a pierdut totul, iar „cartea Durleșteanu” a fost începutul sfârșitului pentru el.

Strâns legată de România

Deși și-a început cariera de funcționar în fieful comuniștilor proruși de la Chișinău, după ce aceștia au pierdut puterea în 2009, Mariana Durleșteanu a trecut în zona de afaceri private și și-a început și apoi consolidat o cariera profesională prolifică în România.

Durleșteanu are mai multe afaceri în România, pe lângă funcția deținută la KazMunaygas. Durleșteanu deține 80% din societatea Dixy Energy SRL, care are o stație de fabricarea betonului în zona județului Constanța, România și mai deține și Energypoint Trend SRL, având activitatea de bază „întreţinerea şi repararea autovehiculelor”, mai scriu jurnaliștii de la RISE Moldova.

Conform declarației de avere depuse la CEC, Mariana Durleșteanu a câștigat în ultimii doi ani de zile (1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020) suma de 4.170.046 de RON, echivalentul cu aproape 850.000 de euro la cursul zilei în România.

Ea a mai acumulat circa 360.000 de euro, 3.018 de dolari americani și 121.189 de RON din dividende și acțiuni de pe piețele financiare și companiile pe care le deține.

Din cele două apartamente pe care le deține la Londra, Durleșteanu a obținut 17.000 de lire sterline, din care rezultă că acestea îi aduc lunar un venit de aproape 1.500 de lire pe lună.

Mariana Durleșteanu are mai multe imobile în Republica Moldova, România și Anglia. Astfel, ea deține în Republica Moldova o casă de locuit dobândită prin donație în 2012 de 139 de metri pătrați cu o valoare cadastrală de 45.000 de euro, la care se adaugă cu o anexă de 19 metri pătrați. Din ambele, ea deține o cotă de două treimi.

În România, Mariana Durleșteanu are o casă de locuit cu o suprafață de 160 de metri pătrați pe care a achiziționată contra sumei de 360.000 de euro în 2018.

Ea mai deține două apartamente la Londra: unul de 75 de metri pătrați cumpărat cu 340.000 de lire sterline în 2017 și un alt apartament în Londra cumpărat în 2018 de 98 de metri pătrați pe care l-a achiziționat contra sumei de 550.000 de lire sterline.

Mariana Durleșteanu a mai declarat și o mașină Volkswagen Passat din 2016 pe care a cumpărat-o cu 15.000 de euro. De asemenea, ea a mai depus și 70.000 de euro într-un fond privat de pensii.

La capitolul firme, ea a indicat trei companii care îi aparțin în diferite cote: Finsol SRL (Republica Moldova) care nu are activitate și Dixienery SRL din România care activează în industria petrolieră și din care Mariana Durleșteanu deține 80%. Ea și-a împrumutat societatea cu 180.000 de euro și 500.000 de RON în prima fază și apoi cu alte 50.000 de euro.

Foto: Mariana Durleșteanu, managerul de succes care i-a terminat cariera politică la vârf lui Dodon și l-a aruncat în opoziție. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Dodon a fost bagat prima data in sedinta de ambasadorul SUA la Chisinau in iunie 2019.

    In vara lui 2020, Putin si-a luat mana de el, iar ambasadorul american l-a chemat de mai multe ori, pana cand Assetu a ajuns „premier”.

    Trump mutase frontul pe Nistru. Restul e cancan.

  2. Am avut și noi pe unul care s-a speriat și a fugit când să devină prima dată premier, dar s-a repliat ulterior!

  3. E simplu… Moldovenii se desteapta. Romanii desi in UE inca trag la PSD si acolitii lor (UDMR, AUR si alte tentative).

  4. Tipic scenariilor cu servicii secrete: nimic din ce ni se prezinta pe scena asa-zis normal nu e asa cum se prezinta. Dan Dungaciu pare a fi mai degraba agent al rusilor si asta de multi ani, in timp ce Mariana Durleșteanu pare a fi agentul vestului (UE-SUA) acoperit si infiltrat in tabara Dodon. Ca s-o fi infiltrat serviciile romanesti, aia nu prea cred. Serviciile romanesti lucrau mana-n mana cu Plahoniuc iar cand americanii si eruopenii pregatisera arestarea acestuia pe teritoriul unui stat european, serviciile romaneste s-au facut luntre si punte ca sa-i convinga pe vestici sa nu-l aresteze.

  5. Specific tacticii capitaliste.