G4Media.ro

Cum au explodat cazurile COVID-19 în România: De la 1.000 la 4.000…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Cum au explodat cazurile COVID-19 în România: De la 1.000 la 4.000 de infectări pe zi în doar o lună

Cazurile COVID-19 au explodat în România și, într-un interval de doar o lună, au crescut de la 1.000 la 4.000 de infectări în 24 de ore.

Dacă pe 15 septembrie, România înregistra 1.111 de infectări COVID-19 în 24 de ore, astăzi, 14 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 4.016 noi cazuri, un record de la începutul pandemiei.

 Creșterea cazurilor a fost accelerată în ultimele 30 de zile:

  • 15 septembrie – 1.111 cazuri
  • 30 septembrie – 2.158 cazuri
  • 8 octombrie – 3.130 cazuri
  • 14 octombrie – 4.016 cazuri

Iar predicțiile arată că putem ajunge, la începutul lunii decembrie, la aproximativ 9.000 de cazuri zilnice, la un indice de reproducție de 1,1 și aproximativ 30.000 de cazuri zilnice la un indice de reproducție de 1,2.

Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade. Când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.

Și rata de pozitivare a testelor COVID-19 este una îngrijorătoare, crescând în ultima lună de la 5,28% (15 septembrie) la 12,82% (14 octombrie).

Reamintim că ieri CNSU a adoptat o nouă hotărâre prin care propune mai multe restricții, printre care interzicerea nunților și a petrecerilor, reglementarea funcționării restaurantelor și a teatrelor, în funcție de incidența cazurilor COVID-19 sau purtarea măștii în spațiile deschise la o incidență de peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Guvernul României urmează să aprobe astăzi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, și măsurile adoptate de CNSU ieri.

sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Important e sa avem Parlament. Dupa mai vedem noi care si cum scapa.

  2. Oare care este cauza?
    Horeca?
    Ca nu s-a purtat masca?
    Ca nu a pastrat lumea distanta corespunzatoare?
    Ca au umblat romanii jegosi?
    Ca au facut petreceri?
    sau:
    Se duce lumea la munca
    Au inceput scolile fara nici o pregatire
    S-au desfasurat alegeri cu reguli sanitare (si alea vai steaua lor) numai in sectie pana acolo nu se pune!
    Lipsa testarii – Tataru, criminalul, nu vrea el sa se faca testare in masa! O sa platesaca scump pentru asta! Eu am facut deja plangere penala impotriva lui si invit si pe altii sa faca!

    • Prima varianta.

    • Pai… cate putin din fiecare….
      1. Horeca – oare cat de bine se dezinfecteaza o camera de hotel sau pensiune intre clienti? Sau care e sansa sa pui mana pe clanta usii de la intrare, toaleta, etc dupa un infectat si dupa aia sa-ti atingi ochii sau nasul fara sa te dezinfectezi in prealabil? Asta daca nu vorbim de cluburi sau crasme baruri unde dupa 2 beri oricum nu mai respecta nimeni nici o distantare…
      2. Nepurtatul mastii la interior + distanta de sub 2 metri e cel mai usor mod de a raspandi virusul. La orice virus cu transmitere respiratorie, asta e cauza a probabil 80% din infectari.
      3. Partea cu jegul nu e foarte importanta aici atat timp cat te obisnuiesti sa te speli pe maini des si sa nu duci mana la nas/ochi/gura (ceea ce pentru multi e foarte greu)
      4. Petreceri – in mod cert! Mai ales alea private unde toata lumea se pupa cu toata lumea sau alea care implica alcool
      5. Munca: iarasi, in mod cert, mai ales ca pentru multi asta implica transportul in comun. Dar din pacate inca un lockdown nu mai e posibil, ca nu mai suporta nici economia, nici angajatii care au stat cateva luni in somaj.
      6. Scolile, da intr-o oarecare masura, dar iarasi, e foarte dificil pentru copii sa invete de acasa pe termen lung, mai ales pentru cei mici si cu parinti care lucreaza.
      7. Alegerile… au adus ceva, dar nu asta e cauza principala. Cresteri similare de numar de cazuri sunt vizibile in toata Europa.
      8. Lipsa testarii…. se fac teste la cei care se care-s suspecti…. Plus… capacitatea de testare tine si de personalul aferent. Degeaba triplezi numarul de aparate daca nu are cine le opera. Iar noi avem de multi ani cel mai mic buget la sanatate din tot UE-ul, la distanta marre de bulgari, care-s urmatorii. |Si asta pentru ca de prin 2008 tot votam cu cine da mai mult, fara sa ne pese de unde ia ca sa dea. asta ca sa nu mai spun ca la suta de lei data poporului PSD, se mai adauga alte cateva sute furate.

      In concluzie, adevarul e departe de insinuarile tale demne de antena3.

    • @Bogdan in mare ai dreptate, mai putin la partea cu testarea. aparatele rt-pcr nu sunt extrem de scumpe, se pot cumpara foarte multe. apoi, instruirea personalului care sa le opereze dureaza putin, 2-3 luni maxim. in cele 7 luni trecute de la declansarea pandemiei la noi, aveau timp suficient sa instruiasca personal pentru asta. dar nu au vrut. la fel, au avut timp suficient sa pregateasca sistemul medical. nu au facut nici asta. avem un guvern criminal

  3. Daca vreti explozii uitati-va la francezi, la spanioli (desi astia par ca au stabilizat treaba), la cehi, la britanici.
    Acolo maiestrie, nu la noi, intr-o luna.

    • Iar predictiile nu se bazeaza pe nimic pentru ca nu e stiut numarul celor care au avut infectia. Pot (printr-o intimplare) sa se adevereasca, cel mai probabil insa nu. Sint la fel de precise ca ale mele (eu macar verific sau infirm niste ipoteze vehiculate prin presa straina).

  4. Dle Amicu ,daca tot verificati informatii si cititi presa straina, uitati-va Dvs pe Worldometers la Romania/Projections . Pana acum ,proiectiile lor din pacate s-au adeverit .Si da , ei iau in cont in predictii si pe cei infectati si ne-testati . Iau in calcul ca la 1 infectat testat se mai infecteaza cca 3 care sunt „sub radar” .Si sunt conservtori pentru ca la rezultatele seroprevalentei din Romania ar rezulta ca la fiecare infectat descoperit mai sunt 4 sub radar Si sa vedeti ce proiectii au pt Romania : 1 noiembrie – 16.000 infectati /zi ,15 noiembrie – 23.000/zi ,1 decembrie -29.000/zi .cu sistemul medical complet depasit incepand cu 15 noiembrie -ca si asta calculeaza .Si un varf de 250 decese /zi la 20 decembrie cu un total de cca 15.800 morti pana la 1 februarie . Adica ne paste dezastrul . Proiecteaza inclusiv distantarea sociala/purtatul mastii in Romania : in decembrie distantarea sociala ajunge la -70% fata de normal (aproape ca in aprilie in lockdown) .Nu stiu daca va urma un lockdown general (personal nu cred) sau situatia va fi atat de dramatice incat romanii singuri se baricadeaza in case . Asa ca nu e de gluma deloc

  5. Daca-mi amintesc bine, in zilele noastre nu mai este permisa functionarea unui reactor care sa poata ajunge la R > 1. Situatia devine supercritica si nu mai poate fi controlata.
    Daca ati citit articolul ati vazut cat de dramatic se schimba lucrurile daca R creste de la 1.1 la 1.2. Dar nimic nu va convinge, ati ramas incremenit cu ochii la pixul de un ban cu care scriati la scoala dupa dictare fara de gandire.

  6. Tanti Nadia cea paralela – cei vindecati ce probleme mai au? Un reactor care explodeaza nu se vindeca.

  7. Asa e? Oare cei ce se vindeca nu mai au nicio problema?
    Aia care mor nu mai au nicio problema. Se vindeca definitiv!
    Pacat ca virusul nu alege dupa „incarcatura morala” a potentialei victime.

    Cat despre detaliile tehnice, pentru informarea ta, mai sunt tipuri de reactori, cei rusesti, care pot atinge conditia de supercriticitate. Insa cei noi, din design, nu mai pot atinge aceaste conditii de supercriticitate prin constructie. Nu mai este permis acest lucru din motive de securitate, nu lasi la mana deciziei umane un sistem atat de sensibil asa cum a fost cazul la Cernobalba.
    Cu alte cuvinte Nadia a vrut sa spuna ca e bine sa faci design-ul sistemului astfel incat sa nu ajungi la valori supercritice.
    Iar paralela la cazul virusului e ca e bine sa nu treci peste 1.1, de exemplu, ci sa incerci sa pastrezi controlul.