G4Media.ro

Cum au ajuns tinerii din era AI pasionați de obiectele „vintage”/ De…

Photo 14341176 © Andrey Kiselev | Dreamstime.com

Cum au ajuns tinerii din era AI pasionați de obiectele „vintage”/ De la pozele pe film la muzica pe casete ale ”bătrânilor” născuți în anii 80 

În ultimii ani, se simte o creștere a melancoliei pentru ”vintage” și o creștere în popularitate pentru activitățile simple, precum ascultatul muzicii sau fotografia în stilul anilor 80, 90, atunci când melodiile pe care voiai să le asculți erau pe un vinil sau pe o casetă și când fotografiile erau imprimate pe o rolă de film și nu stocate direct în memoria telefonului sau a aparatului digital. 

Prin intermediul rețelelor de socializare și al hashtagurilor #filmisnotdead (fotografia pe film nu a murit), sub care se află peste 25 de milioane de postări, și #recordplayer (gramofon) sub care sunt 1,2 milioane de postări pe Instagram, se poate observa cum tinerii prezintă un interes tot mai ridicat pentru lucrurile pe care cei născuți după 2005 nu le-au mai prins decât în povești sau în vitrina părinților. 

Deși ne aflăm în perioada în care tehnologia avansată face legea, unii tineri preferă să facă lucrurile în stilul „old school”, în mare parte pentru că nu au prins acele vremuri ”nostalgice”, când nu aveai orice melodie la un click distanță, sau nu puteau să vadă instantaneu ce poze au făcut, sau să facă sute de poze fără să fie constrânși de pozițiile de pe o bandă de film. Fascinația pentru acele vremuri se materializează în diferite activități care îi ajută să călătorească în timp, să vadă cum imortalizau părinții lor memoriile, călătoriile, petrecerile sau cum erau înregistrați și ”shareuiți” artiștii lor preferați.

Am stat de vorbă cu trei tinere care sunt pasionate de activități ”vintage” și au explicat motivul pentru care le place atât de mult să colecționeze și să folosească ori aparatura pe film, pickup-ul (gramofonul) sau casetofoanele.

Claudia are 15 ani și este elevă de liceu, iar pasiunea ei pentru activitățile vintage, în special ascultatul muzicii la gramofon, a început odată cu înclinația ei spre rock-ul vechi. Crede că așa se apropie mai mult de artiștii preferați, făcând anumite activități la fel cum le făceau ei. 

Prețurile pentru obiectele vintage nu sunt avantajoase, spune adolescenta, în mare parte pentru că nu mai există multe exemplare iar fanii trebuie să liciteze pentru ele în unele cazuri.

„Locurile de unde poți lua lucruri vintage la un preț accesibil sunt târgurile de vechituri, iar majoritatea lucrurilor pe care le am sunt de pe grupurile de Facebook care sunt făcute pentru vânzarea și cumpărarea de antichități”, povestește Claudia.

Recondiționarea lor nu este recomandată de către eleva de liceu, deoarece „au o istorie în spate, iar atunci când le recondiționăm, ele își pierd farmecul”.

Ana Maria are 19 ani, este studentă și a aflat de aceste activități prin intermediul rețelelor sociale:

”Este foarte ușor să vezi pe internet tineri care promovează activitățile din anii 2000, iar toate postările m-au influențat să încep și eu”, povestește ea.

Cât despre prețurile produselor, ea recomandă cumpărarea acestora la mâna a doua, de pe internet sau din magazinele de antichități, cu sfatul că dacă îți aloci mai mult timp pentru căutarea lor poți găsi chiar oferte bune. Ce îi place cel mai mult Anei este sentimentul de apartenență pe care i-l oferă toate obiectele atunci când știe că ele au trecut prin atâtea generații până au ajuns la ea. 

Bianca este o studentă în vârstă de 21 de ani, iar fotografia pe film este o pasiune pentru ea de trei ani. Și-a descoperit hobby-ul împreună cu colegele de liceu. Fotografia pe film reprezintă pentru ea un mod de a-și surprinde amintirile într-un aspect care ”pare etern”. 

„Pasiunea mea a apărut după ce am fost influențată de părinții mei, încă de când eram copil am luat contact cu gusturile lor muzicale, iar asta m-a făcut să dezvolt o pasiune pentru estetica anilor ‘90-2000”, mai precizează Bianca.

De asemenea, cel mai plăcut aspect din punctul ei de vedere la aceste activități este sentimentul pe care îl are atunci când fotografiază pe film, tânăra spune că ”mă întorc în anii ‘90 sau 2000 și pot vedea modul în care oamenii trăiau atunci, ceea ce mi se pare fascinant”.

Bianca nu are o colecție așa de stufoasă de obiecte cum și-ar dori, pentru că spune că articolele vintage nu sunt așa de accesibile, mama și bunica ei fiind contribuitorii principali la colecția ei, în care se regăsesc și unele obiecte găsite ori la târgurile de vechituri, ori luate la mâna a doua de pe internet. Ea consideră că aceste produse nu necesită recondiționare.

Conform site-urilor de specialitate sau de vânzare-cumpărare, prețul camerelor pe film de unică folosință de la  Kodak încep de la 89 de lei, iar cele reutilizabile, cu film îngust (35mm), în mare parte vândute la mâna a doua, ori pe OLX, ori pe pagini de instagram create special pentru comercializarea lor, încep de la prețul de 100 de lei și pot depăși chiar și 1500 de lei. De asemenea, camerele pe film se mai găsesc și la târgurile de vechituri, dar prețul lor depinde de vânzător.

Rolele de film color cu cei mai mici factori de sensibilitate la lumină (ISO 100-200) încep de la 60 de lei, dar cele calitative și cu factor de sensibilitate la lumină ridicat (ISO 400+) se găsesc de la 90 de lei în sus. Prețul pentru developarea unei role de film depinde de laboratorul care prestează aceste servicii, dar în medie, prețul variază între 30 și 50 de lei. 

Pick-upurile moderne, la prima mână, se găsesc de la 330 de lei pe Altex, iar cele la mâna a doua cât și gramofoanele se găsesc pe OLX sau la târgurile de vechituri, unde prețul variază de la vânzător la vânzător.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. plot twist: moda este intretinuta de cei care vor sa isi vanda ce mai au prin casa pe OLX