G4Media.ro

Cum amenință politicile comerciale ale lui Trump marile case de moda europene…

Sursa foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia

Cum amenință politicile comerciale ale lui Trump marile case de moda europene de lux

Președintele american Donald Trump a decis vineri că vrea mai mult de la Uniunea Europeană și a recomandat tarife vamale de 50% pentru importuri începând cu 1 iunie, pentru a amâna ulterior decizia, relatează WWD.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Această taxă ar fi una devastatoare pentru profiturile de la granița unei piețe vitale pentru casele europene de lux, dar reacția industriei modei nu a fost doar reținută, ci inexistentă.

WWD a contactat Beiersdorf, Brunello Cucinelli, Ferragamo, Hermès, Kering, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, L’Oréal, Moncler, Prada, Puig, Richemont, Safilo, Unilever și Zegna – iar răspunsurile au fost „fără comentarii” sau nicio reacție deloc.

Când Doug McMillon, președintele și CEO-ul Walmart Inc., a spus la începutul lunii că gigantul din retail nu poate „absorbi toată presiunea” tarifelor și a sugerat că prețurile vor crește, Trump a reacționat dur.

A amintit că Walmart a avut profituri de 19,4 miliarde de dolari anul trecut și a spus că Walmart și China ar trebui împreună „să SUPORTE TARIFELE.”
„Voi fi cu ochii pe voi – la fel și clienții voștri!!!”, a avertizat președintele.

CEO-ul Target Corp., Brian Cornell, raportând rezultatele financiare în săptămâna următoare, resimte fără îndoială aceleași presiuni, dar a fost precaut pe tema posibilelor scumpiri cauzate de tarife, numindu-le doar „ultimul resort absolut.”

Această atitudine pare să fi fost suficientă pentru a-l scuti de o reacție publică din partea lui Trump.

Când industria modei a luat poziție, a făcut-o nu ca reacție directă la vreo acțiune, ci mai degrabă într-un context general, adesea favorabil ideii de negociere.

Bernard Arnault, președintele și CEO-ul LVMH, a îndemnat Uniunea Europeană să facă concesii în negocierile comerciale cu administrația Trump în cadrul unei audieri în Senatul francez.

„Este foarte important ca Europa să ajungă la un acord cu Statele Unite și aș spune că, până acum, lucrurile nu au început tocmai bine,” a declarat el. „Negocierile trebuie purtate constructiv. Trebuie să vizeze rezultate și, prin urmare, concesii reciproce.”

Arnault a dat exemplul Regatului Unit, care a fost prima țară străină ce a încheiat un acord cu Trump.

„Sper să pot convinge Europa, cu resursele și contactele mele limitate, să adopte o atitudine la fel de constructivă,” a adăugat el, minimalizându-și influența ca titan al luxului cu contacte în toată lumea. „Pentru Franța, riscul este major, în special pentru coniac și șampanie, dar mai ales pentru coniac.”

Muncitorii din unele case de șampanie ale LVMH au intrat în grevă în această lună, după ce divizia de vinuri și spirtoase Moët Hennessy a anunțat planuri de a reduce personalul cu 1.200 de angajați, pe fondul unor condiții de piață dificile. Veniturile unității au scăzut cu 8% în termeni organici în 2024.

„Am senzația că în Franța nu realizăm gravitatea situației. Dar astăzi, aproximativ 80% din vânzările de coniac la nivel global sunt către China și Statele Unite,” a spus Arnault. Fără un acord, ar putea fi afectați 80.000 de viticultori din regiunea Charente, de unde provine coniacul, a avertizat el.

Arnault îl cunoaște pe Trump de ani de zile, a deschis o fabrică în Texas în timpul primului mandat al acestuia și a participat la a doua sa inaugurare prezidențială.

Dar aceste conexiuni au o limită în jocul geopoliticii.

Trump a recomandat vineri pe rețelele sociale „un tarif direct de 50% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie”, declarând că negocierile comerciale transatlantice „nu duc nicăieri.”

Importurile din UE fuseseră deja lovite de tarife de 20% pe 2 aprilie, „Ziua Eliberării” (cum a denumit-o Trump), când și-a lansat reconfigurarea comerțului global. Ulterior, tarifele au fost reduse la 10%, în așteptarea negocierilor.

Deși abordarea dură și intermitentă a Washingtonului în materie de comerț a deschis discuții cu țări din toată lumea, puține acorduri au fost finalizate.

Trump, a cărui mamă s-a născut în Scoția, a oferit Regatului Unit un tratament preferențial, stabilind tarifele de import la 10% și semnând un acord de „prosperitate economică” la începutul lunii, care prevede eliminarea unor taxe vamale.

Dar nici acest acord nu va proteja pe deplin brandurile britanice în contextul industriei globale a modei.

De exemplu, Burberry, cu sediul la Londra, ar putea fi afectat de tarife, întrucât produce mare parte din colecțiile sale între Marea Britanie și Europa.

Trump a reiterat că UE a fost formată „cu scopul principal de a profita de Statele Unite în plan comercial” și a spus că blocul comunitar a fost „foarte dificil de tratat.”

„Barierele lor comerciale puternice, taxele TVA, sancțiunile corporative ridicole, barierele comerciale nemonetare, manipulările monetare, procesele nedrepte și nejustificate împotriva companiilor americane și altele au dus la un deficit comercial cu SUA de peste 250 de miliarde de dolari pe an, o cifră complet inacceptabilă,” a spus el.

Această cifră este chiar mai mică decât deficitul de bunuri real cu UE, pe care Biroul Reprezentantului Comercial al SUA l-a estimat la 235,6 miliarde de dolari în 2024 – o creștere de 12,9% (26,9 miliarde) față de 2023.

Deși Trump a recomandat o taxă vamală de 50% pe bunurile din UE, aceste cifre pot fluctua.

În cazul Chinei, după mai multe runde de tarifare reciprocă, tarifele au urcat până la 245% în această primăvară — practic un embargou economic. Dar au fost reduse la 30% pentru 90 de zile pentru a permite negocieri.

Richemont are sediul în Elveția (în afara UE), dar multe dintre companiile din portofoliul său sunt bazate și produc în Franța și Italia.

Compania nu a comentat în mod direct tarifele, dar fondatorul și președintele său, Johann Rupert, a declarat luna aceasta că înțelege ce încearcă să facă Trump.

„Cred că Statele Unite folosesc tarifele într-o manieră tranzacțională și sunt convins că există oameni înțelepți în Trezoreria SUA care nu doresc o oprire totală a comerțului mondial,” a declarat Rupert după publicarea rezultatelor financiare ale Richemont pentru anul fiscal 2025.

Rupert a adăugat: „Există dezechilibre care trebuie corectate. Statele Unite nu pot continua să își crească datoria, care se apropie de 37 de trilioane de dolari, așa că președintele Trump face ceea ce trebuie făcut pentru a rezolva situația generală.”

Richemont, care produce toate ceasurile și o parte din bijuteriile sale în Elveția, ezită să crească prețurile semnificativ până nu se clarifică nivelul tarifelor. Rupert a spus că evită să majoreze drastic prețurile – oriunde – de teamă să nu deterioreze relația cu clientul local.

Cu câteva zile în urmă, Rupert a călătorit la Washington, D.C., împreună cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa și o delegație de pasionați de golf. Au discutat în principal despre violența din Africa de Sud, nevoia de mai multă securitate și serviciile de internet Starlink ale lui Elon Musk – dar nu despre tarife, cel puțin nu în public.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.