G4Media.ro

Cum a scăpat un turist de urs abandonând rucsacul / 17 intervenţii…

sursa foto: Pixabay

Cum a scăpat un turist de urs abandonând rucsacul / 17 intervenţii ale jandarmilor prahoveni în acest sfârşit de săptămână în care a fost semnalată prezenţa urşilor

Jandarmii prahoveni au avut în acest sfârşit de săptămână 17 intervenţii în zone în care a fost semnalată prezenţa urşilor.

Un grup de turişti a solicitat duminică sprijin prin apel la numărul 112 deoarece pe traseul turistic parcurs de aceştia, respectiv Poiana Stânii-Poiana Ţapului, s-au întâlnit cu un urs, transmite News.ro

Animalul sălbatic a început sa-i urmărească iar unul dintre turişti a luat decizia corectă de a abandona un rucsac, pentru a-i distrage atenţia acestuia şi a câştiga timp să se îndepărteze de potenţialul pericol.

Împreună cu patrula de jandarmi, turiştii au revenit pe traseu de unde au recuperat o parte din bunuri şi ceea ce a mai rămas din rucsacul distrus de urs.

În acest sfârşit de săptămână, jandarmii prahoveni au intervenit la nu mai puţin de 17 cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor, iar recomandările pentru astfel de situaţii sunt următoarele:

-păstraţi-vă calmul şi încercaţi să vă îndepărtaţi de zona respectivă;
-nu vă apropiaţi pentru a face fotografii sau pentru a-i hrăni;
-faceţi zgomot, acesta îi sperie;
-solicitaţi sprijin prin apel la numărul de urgenţă 112.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. taie si fura romulanii la paduri de nu mai ramane nimic ursilor

  2. Abandonarea rucsacului este o decizie GRESITA, si nu va face decat ca acel urs sa isi faca o obisnuinta in a urmari turisti, stiind ca ii vor oferi mancare, sub forma acelui rucsac.

  3. Ma mir ca sunt asa putine cazuri ca la colcaiala „turistilor” daca dai la o parte o piatra prin padure s-ar putea sa gasesti 2-3 turisti!

  4. Buna strategia cu rucsacul, am auzit si la specialisti.
    Asta nu stiu daca s-a intamplat ieri, dar ieri am asistat la o interventie a jandarmilor. Si alearga jandarmii dupa urs de parca e catel, destul curaj si fac si ceva miscare. Cred ca deja se cunosc.
    Coboram agale, de la o plimbarica in zona, eram cam ultimii turisti, se mai dusese spre Schit o familie, era pe seara. Aproape ajunsesem la masina parcata cand am auzit fluierele. Ne-am gandit ca sunt biciclisti si fluiera preventiv. La masina am mai stat cateva minute cand, ceva mai in fata pe drum, aparuse ursul, un puiandru speriat de jandarmi urca traversand drumul. Se oprise si statea pe parapet. Ne-a vazut si venea la vale, am ridicat mainile, eram deja in usa masinii, el era departe, si ridicam mainile sa-l speriem, dar nu s-a indepartat. Atunci a aparut masina jandarmeriei cu girofar. Ursul cum a vazut masina a fugit mai sus in padure. Au coborat jandarmii si fluierau la el. Am considerat util sa pornim, cu masina, ca le spunem ca o familie urcase pe drumul spre Schit, ca sa stie de ei. Intre timp ursul urcase prin padure si in timp ce spuneam noi jandarmilor de familia ce mai era la plimbare incep tipete, ursul se intersectase mai sus cu un grup. Un jandarm a intors masina, intre timp celalalt mancase pamantul in directia tipetelor. Grupul era speriat dar doar atat. A sosit imediat si alerta de urs. Am urcat putin pe drumul de masina, am vazut masina jandarmilor oprita iar ei prin padure dupa urs. Era un pui pe care ursoaiaca il lasase, se terminase perioada cu ursoaiaca iar acum isi cauta singur mancare.
    Asta era clar un urs hranit, obisnuit sa stea la pozat si hranit, obisnuit de mic sa i se arunce mancare ca sa stea la poze. Asa ca, fratilor, nu mai condamnati ursii si nu-i mai hraniti.
    Am vazut in trecut sedinta de pozat si hranit ursi la Gura Diham de atatea ori! Am vazut vulpe hranita de parca era catel. Jandarmii spuneau ca au dat cateva amenzi pentru hranirea animalelor salbatice dar cred ca au fost prea putine – nu e usor sa surprinzi asa ceva – dar cred ca si amenzile sunt mult prea mici. Cunosc destul de bine muntele, respect intreg ecosistemul de acolo, nu este prima intalnire cu animalele salbatice de la munte – urs, lup, mistreti – dupa o scurta pauza fiecare, om si animal, am plecat in drumul nostru- , nu sunt de acord cu defrisari si intrarea din ce in ce mai agresiva a omului, cu case, vile, exploatari, in habitatul acestor carnivore, dar ursii ca asta sunt condamnati, au fost crescuti de mamicuta lor din mana turistilor. E foarte grav, nu au niciun viitor. Ganditi inainte sa lasati gunoi ori sa aruncati mancare animalelor salbatice!
    Din experienta, recomandarea pastrati-va calmul este foarte importanta, am dedus eu ca frica si agresiunea au acelasi miros, animalele pot interpreta astfel gresit mesajul de frica ca fiind unul de agresiune.
    Jandarmii, jos palaria, alearga destul de mult pentru ca turistaraia (multa) sa fie in siguranta. Sunt necesare legi mai dure in ceea ce priveste hranirea animalelor salbatice iar jandarmii ar trebui inarmati si cu gloante de cauciuc, sa-i sperie mai serios. Vorbesc din documentar, dar sunt zone in care se practica si intemnitarea ursului – cateva saptamani la tambal – ca sa se invete minte si sa nu se mai apropie de oameni, pentru ca este evident ca ne asociaza cu mancarea de prin buzunare, ruucsaci, sacosi.
    Suntem o planeta de veverite ce miros a patiserii, asa le spuneam unor turiste, la singurul allinclusive Grecia la care am fost, nu erau romance, care bagau patiseriile si in geanta si in buzunar, farfuria era cu varf, apoi le vedeai rontaind toata ziua.

  5. oamenii ce se duc in zone frecventate de ursi fara spray-uri pentru ei o cauta cu lumanarea