G4Media.ro

Cum a raportat Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile analize „finalizate” pentru…

Cum a raportat Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile analize „finalizate” pentru depistarea tulpinii UK care de fapt nu aveau încă rezultate / Rata de confirmare a testelor pentru noua variantă în România a crescut de la 27,3% la 32,8%

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), instituție din cadrul INSP la care se raportează toate informațiile legate de epidemie și care face analizele răspândirii coronavirusului în România, a raportat marți 499 de analize „finalizate” până la 21 februarie pentru depistarea tulpinii UK din care au fost confirmate 136 de infectări. Ulterior, a mai anunțat încă 28 de cazuri tot din același lot de probe și a explicat că secvențierea a fost începută săptămâna trecută, iar rezultatele s-au finalizat în cursul acestei săptămâni.

„Până în prezent, în anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 499 secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-07/2021, respectiv până la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Până la data menționată nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC)”, scria CNSCBT în primul raport privind răspândirea tulpinii UK în România, publicat marți dimineață.

În cursul după-amiezii, Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat că a fost informat astăzi, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7. Însă aceste cazuri au fost raportate tot din cele 499 de probe analizate.

Răspunzând solicitărilor jurnaliștilor, Ministerul Sănătății a venit marți seara cu precizări din partea CNSCBT, potrivit cărora, de fapt, pentru cele 28 de cazuri noi secvențierea a fost începută săptămâna trecută, iar rezultatele s-au finalizat în cursul acestei săptămâni și au fost raportate astăzi.

Prin urmare, rata de confirmare a testelor cu tulpina UK a crescut la 32,8%.

Precizările Ministerului Sănătății:

Probelor RT-PCR asupra cărora se ridică suspiciunea de SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, li se efectuează un nou test RT-PCR de screening (pentru a susține suspiciunea și pentru a controla calitatea probei); în cazul unui nou rezultat pozitiv, se face secvențierea. Toată această procedură durează cel puțin 4 zile, uneori chiar 8 zile. Menționăm că, potrivit datelor transmise astăzi Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la precedenta informare de presă a Ministerului Sănătății pe acest subiect, din data de 19 februarie 2021, până la cea de astăzi, la CNSCBT nu a mai fost raportată nicio nouă procedură de secvențiere (sunt raportate, în prezent, la CNSCBT, 499 de secvențieri).

Raportarea numărului de secvențieri se face, potrivit procedurilor CNSCBT, săptămânal. Raportarea către CNSCBT a cazurilor SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, se face în timp real, în momentul confirmării lor.

Pentru ultimele 28 de cazuri (137 – 164) secvențierea a fost începută săptămâna trecută, iar rezultatele s-au finalizat în cursul acestei săptămâni și au fost raportate Ministerului Sănătății astăzi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează