
Cum a încercat Francisc să influențeze alegerea viitorului Papă
Alegerea viitorului papă este în mâinile a 135 de cardinali. După 12 ani de pontificat, Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, la Vatican, la vârsta de 88 de ani. Timp de mai bine de un deceniu, papa argentinian a numit în mod constant cardinalii care îi vor desemna într-o zi succesorul. Acest moment a sosit: conclavul se va reuni la începutul lunii mai, conform calendarului obișnuit al Vaticanului la momentul decesului pontifului, potrivit TF1.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În Capela Sixtină, doar cardinalii sub 80 de ani au drept de vot. Colegiul Cardinalilor a fost modificat radical de însuși Papa Francisc: din cei 135 de cardinali responsabili cu desemnarea noului papă, 108 au fost numiți în timpul pontificatului care se încheie. Adică 80% dintre ei. „Este o modalitate de a influența alegerea succesorului său”, a declarat pentru TF1info Bernard Lecomte, jurnalist specializat în Vatican.
Unitatea Bisericii, mai degrabă decât moștenirea Papei
Papa Francisc a numit o majoritate de cardinali reformatori, în favoarea unei Biserici mai deschise către lume. Un conclav după chipul său… Ceea ce nu înseamnă neapărat că viitorul episcop al Romei va fi pe aceeași linie cu el. Bernard Lecomte subliniază: „Toți papii care au trăit mult timp au numit cardinali apropiați de ideile lor. „Cu toate acestea, acest lucru nu funcționează aproape niciodată: cu rare excepții, favoritul nu a fost niciodată ales în toate conclavele începând cu secolul XIX.”
Motivul? Dorința cardinalilor de a menține o anumită unitate în Vatican. „Biserica a oscilat întotdeauna între cineva conservator și cineva progresist și adesea ajunge să numească un outsider pentru a-i departaja”, analizează specialistul în istoria Vaticanului. „Timp de 2.000 de ani, de fiecare dată când un papă a fost un pic prea de o parte, a existat o reechilibrare. La începutul secolului XX, Leon al XIII-lea, un papă foarte modern și progresist, a fost astfel înlocuit de Pius al X-lea, un papă foarte reacționar”.
Nu este sigur, așadar, că cardinalii numiți de Francisc vor urma ideile papei argentinian. „Biserica știe că este în interesul ei să păstreze mingea în centru, dar întotdeauna unită”, conchide Bernard Lecomte. „În secretul conclavului, cardinalii vor alege persoana cea mai capabilă să asigure unitatea Bisericii. Ei vor căuta un unificator”. Ceea ce lasă multe uși deschise înaintea fumului alb.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank