G4Media.ro

Cum a fost destructurată grupare care percepea șpagă la punctul de trecere…

sursa https://www.ebihoreanul.ro/

Cum a fost destructurată grupare care percepea șpagă la punctul de trecere a Frontierei Borş: Un investigator a lucrat sub acoperire, ca șofer de tir

Anchetatorii au operat ca în filme, în cazul celor 6 agenți ai Poliției de Frontieră Borș, care au fost reținuți, acuzați fiind că luau șpăgi, în special de la transportatorii de mărfuri ebihoreanul.ro relatează că pentru destructurarea grupării, un ofiţer DGA care are atestat de şofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire, sub un nume de cod. El a dat examene și a lucrat luni de zile la o firmă de transport, ca şofer de TIR, făcând curse externe pentru a observa și a afla cum acționează vameșii.

Ofițerul DGA a descoperit, așadar, din interior, actele de corupție la care se pretau cei 6 ofiței ai Poliției de Frontieră.

Descinderile în Vama Borș au avut loc în 7 decembrie, echipajele de polițiști și procurori verificând birourile și gheretele pentru a obține probe în cazul celor 6 vameși. În urma descinderilor, au fost ridicați și reținuți pentru 24 de ore,  Ionel Clejan, Ioan Ungureanu, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu și Gheorghe Silviu Pirtea -, toți agenți în PTF Borș I.

Potrivit comunicatului oficial al procurorilor, în cazul tuturor acuzația a fost de luare de mită. În esenţă, anchetatorii afirmă că cei 6 au pretins și primit sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară, ca să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu. Adică să nu le verifice documentele sau să-i ia peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare, dar și să nu înregistreze eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină.

Pe 10 decembrie, 5 dintre agenții reţinuți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bihor, dar după o săptămână Curtea de Apel Oradea a schimbat măsura inițială cu cea a arestului la domiciliu pentru 15 zile.

Nu însă pentru că n-ar fi existat dovezi, căci instanţa a admis că în caz există „probe suficiente” din care să rezulte că agenții au încălcat legea şi că sunt necesare măsurile preventive „în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal”, motiv pentru care judecătorii le-au şi interzis explicit inculpaţilor să comunice între ei ori cu martorii din dosar.

Despre cum au reuşit anchetatorii să probeze faptele celor 6 poliţişti de frontieră, comunicatele oficiale n-au spus nimic. Informaţiile reies, însă, din referatul cu propunere de arestare înaintat de Parchet judecătorilor de drepturi şi libertăţi şi făcut public sub formă de extras, la solicitarea ebihoreanul.ro.

În document se arată că ancheta a început încă de anul trecut, ca urmare a unei sesizări din oficiu a ofiţerilor Serviciului Judeţean Bihor al DGA şi a unor denunţuri înregistrate la Parchetul Bihor, verificările devoalând o corupţie aproape generalizată la nivelul PTF Borş, în special în rândul poliţiştilor de frontieră puşi să verifice transportatorii de mărfuri.

Sursa Foto: ebihoreanul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Vamesi sau politisti de frontiera???
    Mai documentati-va inainainte de a scrie prostii.

  2. Ăștia de la DGA nu sunt oameni, nu sunt români care ne respectă traditiile?

    Știu ca repet, dar comentariul asta referitor la o frauda cu ulei auto uzat – de 29 milioane de euro, din 2017, nu-mi iese din cap:
    „Toate afacerile astea cu sume mari, raspandire mare si volum mare de documente se fac numai sub o acoperire garantat de politie sau doi si un sfert.In fapt ste greu sa mai faci o diferenta intre doi si un sfert si infractori.Ei pretind ca isi fac firme si intra in fenomenul infractional ca sa culeaga date dar in fapt chiar produc infractiuni.Totul este coordonat de ofiteri superiori din politie sau finii lor…. ”

    Nu am mai vazut in presa alte detalii, cred ca tziriak isi vede de afacerile lui.
    Speța: „firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru catre Fondul pentru Mediu, in vigoare in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile de uleiuri uzate gestionate.

    Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 de milioane de euro. „

    • Uleiul ala nou vândut avea un corespondent in ulei uzat? Ca poate din cauza asta nu au platit taxa 🤪.
      In afara de reporterul ala de la libertatea nu cred ca mai are altcineva curaj sa documenteze fraude și sa le aduca atentiei publice

  3. Documentare de rahat!
    Politisti de frontiera sau vamesi???

    • @Horia – Da’ opreste-te mai omule, ca inteles toata lumea ce vrei sa spui! Singura referire la vamesi din articol este facuta la modul general, insa in text se explica destul de clar ca cei retinuti sunt politisti de frontiera – „făcând curse externe pentru a observa și a afla cum acționează vameșii”

  4. Ziua de nastere a unui vames, nu stiau colegii ce sa ii cumpere:
    – Hai sa ii luam un Mertzan, ultimu tip, zice unu’.
    – Neah, si-a luat din ala de curand.
    – Atunci o casa de vacanta la munte, ceva.
    – Nu, si-a luat de curand apartament la Monaco.
    – Ok, atunci hai sa il lasam singur pe tura!
    – IN NICIUN CAZ!!!

  5. Pai de ce sunt prostii? Retii exact ce conteaza, adica marea coruptie, in rest tu incerci sa deviezi discutia.

  6. Cu astia vrem noi in Schengen ?
    Degeaba indeplinesti pe hartie niste conditii cand ai astfel de oameni. Nu e de mirare ca trebuie sa mai asteptam.
    Toti coruptii si santajabilii sunt o potentiala problema de securitate. Si e plin de ei, inclusiv la conducerea tarii, iar lupta anti-coruptie e la pamant.

  7. Scenarii de filme proaste, când trebuie se merge pe telepatie sau pe inscripționat banii cu șpagă