G4Media.ro

Cum a devenit Telegram o gazdă pentru serverele fasciste și legionare românești…

sursa foto: Pixabay

Cum a devenit Telegram o gazdă pentru serverele fasciste și legionare românești și de ce nu este eliminat conținutul nazist, xenofob sau de instigare la moarte

În totalitate criptată și în mare parte nemonitorizată, aplicația de mesagerie Telegram a fost creată, printre altele, și pentru a oferi comunicare necenzurată între cetățenii țărilor autocratice. Astfel, platforma a devenit și un refugiu sigur pentru grupurile de extremă, în special extremă dreapta, conform publicației britanice Wired.

Un nou raport al grupului de acțiune politică Hope not Hate a constatat, în 2020, că platforma găzduiește câteva zeci de canale naziste.

Acest lucru este valabil și în România, unde în mai multe grupuri publice sunt postate predominant mesaje neonaziste, de incitare la ură, dicriminatorii și chiar narativele desprinse din conspirațiile globale.

Instigare la moarte nepedepsită conform legii

În cadrul unui grup românesc de Telegram de extremă dreapta intitulat “Legionarii” cu 550 de membri, un utilizator sub numele de Herman Nazi scria “Heil Hitler (salut nazist -n.red), camarazi. Am un țigan care vrea să devină legionar, ce facem cu el?”. 

La această întrebare, un alt membru al grupului răspunde cu “îl exterminăm”, amintind de exterminarea populației rome în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, exterminare la care a participat și regimul militar românesc condus de mareșalul Ion Antonescu, condamnat ulterior pentru crime de război. 

Mai mult, Holocaustul este minimizat sau negat de un alt utilizator care activează sub pseudonimul Einsatzleiter SS (inițialele SS au fost folosite de gruparea militară nazistă Schutzstaffel – n.red), “Holocaustul este o minciună față de ce au făcut ji**nii în Rusia, înainte de cel de Al Doilea Război Mondial”. Comentariul său a fost apreciat de alți doi utilizatori.

În ceea ce privește minimizarea, negarea, contestarea, justificarea și aprobarea Holocaustului, în România există o lege care condamnă astfel de fapte cu închisoare de la sașe luni la cinci ani.

Același utilizator mai susține că “istoria a fost scrisă și modificată după bunul plac al ji**nilor sau al comuniștilor. Dezastrul creat astăzi de pandemii, LBTQ, etc. este opera jidanilor pentru îmbogățire!”, spune Einsatzleiter SS.

În replică, Madman, un membru al grupului, întărește spusele colegului său lansând o altă teorie prin care “comuniștii și-au dat seama că ji**nii au fost cancer (argou folosit pentru a exprima lucruri negative -n.red). Stalin a început să-i execute, dar a fost prea târziu, acapareseră (evreii – n.red) deja poziții puternice în URSS. De ce credeți că Stalin moare în condiții suspecte cu medicul lângă el?”, spunea acesta.

Un alt grup de extremă dreapta românesc, cu aceeași denumire cu cel de dinainte, găzduiește aproximativ 130 de membri, unde sunt promovate teorii conspiraționiste privind pandemia Covid-19.

Astfel, utilizatorul M.V. expune pe grup un mesaj preluat. “Am primit un mesaj de la un doctor care dorește să rămână anonim. Spune așa: să ocolim pe cât posibil spitalele și chiar dacă avem simptome de viroză sau febră. Să nu mergem în spitale […] pentru că au primit ordin de sus ca să slăbească imunitatea organismului folosind tratamentul pentru malarie”.

Poliția germană a destructurat un grup extremist de pe Telegram care plănuia o lovitură de stat

25 de persoane au fost arestate, anul trecut, în Germania, pentru că ar fi complotat, pe un grup de extremă dreapta de pe Telegram, pentru răsturnarea guvernului, relatează BBC.

Grupul Reichsbürger arata un interes crescut pentru teoriile conspirației, strâns legate de pandemia Covid-19 și vaccinurile despre care credeau că fac parte din comploturi sinistre de control al populațiilor.

Poliția germană estimează că 50 de bărbați și femei ar fi făcut parte din grup, care ar fi complotat să răstoarne republica și să o înlocuiască cu un nou stat modelat după Germania din 1871, un imperiu numit Al Doilea Reich.

Un caz similar s-a petrecut în Italia, unde la sfârșitul lui noiembrie 2022, poliția italiană a arestat trei membri ai unui grup de chat neonazist de pe Telegram despre care se presupune că ar fi fost implicat în distribuirea de materiale pornografice infantilă, notează ansa.it.

Doi dintre suspecți au fost duși la închisoare, iar celălalt a fost arestat la domiciliu. Cei trei ar fi împărtășit material xenofob, homofob, antisemit, misogin și neonazist într-un grup de chat intitulat Blocco Est Europa.

De asemenea, cei trei membri ai grupării ar fi instigat la violență, au lăudat trăgătorii din școală (atentatele teroriste din școli – n.red) și au cerut o „campanie de instruire” în vederea unui “plan enorm de atacuri împotriva instituțiilor”.

Context

Creat de frații ruși Pavel și Nikolai Durov în 2013 și operat din Dubai, Telegram este cel mai bine cunoscut ca instrumentul preferat al activiștilor pro-democrație din țările autoritare. Dar regulile sale indulgente cu privire la conținutul inflamator l-au făcut popular printre extremiștii epurați de pe alte platforme, precizează Rest of World

În 2019, Facebook a interzis conturile asociate cu grupuri și figuri de extremă dreaptă precum Alex Jones și Milo Yiannopoulos. Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Berna, represiunea Facebook a precipitat o „migrație simultană” masivă a actorilor de extremă dreapta către Telegram, unde au reușit să „recreeze rapid conexiuni și să câștige proeminență”. 

Deși au existat ”epurări” majore ale Telegramului, în noiembrie 2019, Europol a colaborat cu compania pentru a elimina peste 5.000 de canale Telegram legate de ISIS în două zile. Platforma în sine a organizat, de asemenea, ”epurări” la această scară – este totuși rar ca autoritățile să reprime canalele Telegram periculoase, deoarece este foarte dificil să strângi informații de pe platforme digitale criptate, iar studiile au arătat că eliminarea extremiștilor nu este o soluție de tip “glonț de argint” (definitivă – n.red). 

Atunci când grupurile de extremă dreapta migrează de la rețelele sociale mainstream la cele mai puțin bine supravegheate, cum ar fi Telegram, aceste posturi tind să-și piardă adepți, dar devin mai radicale. În plus, nu există bariere care să împiedice administratorii să creeze pur și simplu grupuri noi în cazul în care cele vechi au fost interzise.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...