G4Media.ro

Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina…

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro: ”Vă tot învârtiți în jurul banilor”/ Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, deși anunțase că vrea să pună în valoare monumentul istoric

  • Un fost prefect al Constanței, care conform CV-ului a fost angajat doar la stat, a achiziționat un han de 1.700 mp cu 650.000 de euro. Clădirea se află în stadiu avansat de degradare și necesită sume importante pentru reabilitare și punere în circuitul turistic.
  • În acest timp, deși inițial Primăria Constanța a transmis ferm că vrea să cumpere monumentul istoric și a trecut Hanul Balcan inclusiv în strategia culturală a municipiului, în cele din urmă nu și-a mai exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului.
  • Viceprimarul USR al Constanței acuză că solicitarea pentru exercitarea dreptului de preempțiune a fost ținută în birourile primăriei prea mult timp, până când imobilul a fost vândut lui Constantin Ion, numit prefect de Guvernul Ponta.
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Distrus și abandonat de zeci de ani, Hanul Balcan este un monument istoric din centrul Constanței, cu o amprentă la sol de aproape 1.200 de mp, construit pe o bucată totală de 1.700 mp de teren într-una din cele mai scumpe zone ale orașului.

Cu un an în urmă, Primăria Constanța și-a propus, prin strategia culturală a municipiului, să cumpere monumentul istoric și să îl reabiliteze. Însă instituția nu a mai apucat nici măcar să spună dacă vrea să îl cumpere sau nu, pentru că Constantin Ion, fost prefect PSD al Constanței, a cumpărat între timp monumentul istoric.

În timp ce solicitarea de exercitare a dreptului de preempțiune, adresată primăriei, era ținută prin sertare în diferite birouri ale instituției, Ion, actualul director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța, le plătea proprietarilor Hanului 650.000 de euro și își adjudeca imobilul.

Cine e Constantin Ion, omul care a plătit 650.000 de euro pe un han ruinat din centrul Constanței

sursa foto: Facebook/ Constantin Ion

La 17 iunie 2022, soții Constantin și Cătălina Ion plăteau 650.000 de euro celor nouă proprietari ai Hanului Balcan și astfel achiziționau imobilul de 1.700 de mp din centrul Constanței, pe strada Ștefan cel Mare.

Constantin Ion este fost prefect al județului Constanța, a fost angajat doar la stat, conform CV-ului publicat pe site-urile instituțiilor publice, și în momentul de față este director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța.

L-am întrebat de unde a avut cei 650.000 de euro pentru achiziționarea monumentului istoric:

“Am răspuns deja la această întrebare, sunt sigur că o regăsiți în mai multe materiale. Următoarea”, ne-a răspuns scurt Constantin Ion, care făcea referire la declarațiile date pe acest subiect în presa locală constănțeană, în care preciza că este “un efort financiar al întregii familii”.

Am insistat și l-am rugat să fie mai explicit și să ne spună cine mai exact a participat la acest “efort”.

“Vă rog să trecem de prima întrebare dacă vreți să vă răspund la toate”, a replicat Constantin Ion, care a mai precizat că dorește să renoveze Hanul și să-l exploateze: “Îl redăm folosinței turistice. Restaurant”.

Doar că monumentul istoric de categoria B este compus din patru clădiri care, desfășurat, ajung la aproximativ 2.500 de mp. Totul este o ruină și necesită reabilitare majoră. În condițiile în care prețurile pentru restaurarea monumentelor istorice sunt semnificativ mai mari comparativ cu imobilele obișnuite, iar clădirea este de asemenea, de dimensiuni considerabile, l-am întrebat pe Constantin Ion cât crede că vor costa toate lucrările și de unde are banii necesari.

“Încă nu am făcut un calcul în momentul acesta. Prețurile sunt mari la orice construcție în momentul acesta, nu neapărat că este monument istoric. Vă tot învârtiți în jurul banilor. Voi vinde alte proprietăți”, a conchis Constantin Ion.

Conform propriului CV, Constantin Ion a fost angajat doar la stat, ocupând diferite funcții în instituțiile publice. În perioada 2001-2009 a fost angajat în cadrul Primăriei Constanța și Consiliului Județean Constanța, apoi director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța, în mai multe rânduri, Prefect în perioada 2015-2016, numit în funcție în timpul guvernării Ponta sau secretar general al Ministerului Sănătății în timpul guvernelor Grindeanu și Tudose.

A obținut în 2015 certificate de atestare a competențelor profesionale de la Colegiul Național de Informații, iar în 2016 de la Colegiul Național de Apărare.

Conform declarației de avere, Constantin Ion are patru terenuri intravilane în Constanța, ce însumează 831 de metri pătrați. Unul dintre terenuri, de 335 mp, a fost achiziționat în anul 2022. Un alt teren de 398 mp a fost achiziționat în 2021.

Constantin mai deține alături de soția sa două case, de 343 mp și 85 mp, achiziționate în 2022 și 2021, un apartament de 42 mp și un spațiu comercial de 79,37 mp, toate în Constanța. În ultimul an a vândut o mașină  cu 3.750 de euro și un teren intravilan cu 140.000 de euro. Bani în bancă: 58.873 de euro și 1.440.345 lei. Are și un credit contractat în 2022 pentru 22 de ani, de 1.309.000 lei. Ion Constantin a câștigat în ultimul an 89.516 lei ca șef al Direcției Generale de Evidența Persoanelor Constanța, iar în dreptul soției este trecută suma de 250.000 de lei, obținută ca notar public. Constantin Ion este asociat în trei companii: HermanLuff, pe care o deține integral, Asci Industry și Cazare la Mare.

Viceprimarul USR al Constanței acuză că i-a fost solicitat avizul pentru cumpărare după ce imobilul a fost vândut Ori a fost neglijență, ori incompetență ori chiar nu s-a vrut”, ne-a spus Florin Cocargeanu, viceprimarul USR al Primăriei Constanța, despre posibilitatea administrației locale de a achiziționa acest monument istoric din centrul municipiului.

Cronologia făcută de viceprimar:

  • ”5 mai: Proprietarii au trimis înștiințare către primărie că vor să vândă și bănuiesc că în același timp și către Ministerul Culturii. Conform legii trebuiau să se adreseze către autorități pentru exercitare sau neexercitarea dreptului de preempțiune.
  • 17 mai: Se primește adresă de la minister prin care ministerul anunță că nu își exercită dreptul de preempțiune.
  • 21 iunie: Mi se aduce la cunoștință, primesc de la primar solicitarea de a da un punct de vedere până pe 27 iunie, referitor la achiziționarea hanului. Dar termenul pentru exercitarea dreptului de preempțiune expirase deja pe 2 iunie”, a declarat viceprimarul Florin Cocargeanu pentru Info Sud-Est.

Conform informațiilor din cartea funciară, fostul prefect al Constanței a achiziționat imobilul în data de 17 iunie, iar tranzacția a fost înscrisă la OCPI pe 20 iunie.

“Acea adresă venită pe 17 mai nu a fost adusă niciodată la cunoștința consilierilor locali. Până pe 21 iunie eu nu am știut că ministerul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. E o problemă pe circulația documentelor, nu pot spune că e vina primarului. El a primit pe 20 iunie”, a mai declarat Cocargeanu.

“A stat o săptămână la secretarul general și încă vreo două săptămâni la patrimoniu. Eu îmi fac acum propria anchetă, am solicitat informații de la secretariatul general și de la patrimoniu. În final, eu am dat punct de vedere primarului să fie achiziționat, că e conform strategiei culturale, că este conform guvernării locale. Până la final primăria nu a mai dat nimic. Eu nu vreau să o lăsăm așa, trebuie să vedem despre ce a fost vorba”, a conchis viceprimarul USR al municipiului Constanța.

Primăria municipiului Constanța nu a răspuns solicitării ISE pentru un punct de vedere, transmisă la 8 august. Solicitarea a ajuns și la Consiliul Județean, care a dat avizul în timp legal Consiliul Județean și Primăria Constanța au primit în aceeași perioadă solicitarea de exercitare a dreptului de preempțiune. În timp ce Consiliul Județean a transmis un răspuns în termenul prevăzut de lege, Primăria a ținut la sertar solicitarea până când imobilul a fost vândut.

Conform unui răspuns transmis de Consiliul Județean, instituția a fost înștiințată prin adresa din data de 4 mai 2022 cu privire la intenția de vânzare a Hanului Balcan, și totodată cu privire la faptul că Ministerul Culturii a comunicat vânzătorului că nu își exercită dreptul de preemțiune cu privire la acest imobil.

Dacă Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune, acesta se transferă autorităților locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile.

Consiliul Județean a solicitat un punct de vedere, în 17 mai, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dacă există lucrări de cercetare arheologică ce vizează acest imobil sau dacă există interes pentru cercetări arheologice ce vor fi efectuate în viitor.

La răspunsul negativ al Muzeului, CJ Constanța a emis în 20 mai adresa privind neexercitarea dreptului de preemțiune cu privire la Hanul Balcan.

Avizul negativ al Consiliului Județean Constanța a fost emis cu o lună înainte ca primarul Constanței să îi solicite viceprimarului Cocargeanu un punct de vedere referitor la acest subiect, așa cum susține viceprimarul USR.

Ce este Hanul Balcan

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Deteriorat, abandonat și cu multe elemente de arhitectură dispărute (lemnărie, feronerie, părţi din zidărie), Hanul Balcan este un monument istoric de categoria B, construit în primul deceniu al secoului al XX-lea și care se află astăzi în centrul Constanței, pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 84.

Hanul Balcan este construit în stilul arhitecturii hanurilor balcanice din secolul al XIX-lea, existente încă şi care sunt obiective turistice şi hoteliere renumite (Hanul lui Manuc, Bucureşti, Hanul Hagi Nikola, Veliko Târnovo, Bulgaria). Are o formă patrulateră, cu două laturi desfăşurate pe lungimea străzilor Ştefan cel Mare şi Griviţei. Dispune de o generoasă curte interioară.

Intrarea de pe strada Ştefan cel Mare este maiestuoasă, în formă de arcadă, menită să poată lăsa să intre în curtea interioară trăsurile şi, mai târziu, automobilele cu prelată. Stilul arhitectonic este clasic, cu elemente de decor pe faţadă care încadrează ferestrele apropiate de rococo.

Imobilul dispune de cel puţin 40 de camere la etaj, de spaţii la parter care au fost magazine şi restaurante iar cele două laturi dinspre străzi numără 10 balcoane cu feronerie lucrată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. evident, e un vid legislativ menit sa incurajeze specula: cumperi ieftin – vinzi triplu

    • e un vid legislativ ciuciu. e facut intentionat. nu poti obliga prin lege primaria sa ia asa ceva. ca daca nu are bani din motive obiective, aia e. ca asta ar fi o solutie. deci e normal sa aiba dreptul sa nu exercite preemptiune. dar aici nici nu a contat asta.

    • Aici sunt banii dumneavoastră !

  2. Cuvintele cheie în astfel de tranzacții sunt furt și corupție. Asa a obținut și banii pentru a cumpăra clădirea, asa a și „convins” primăria sa nu își exercite dreptul de preempțiune. Și tot asa oprește si autoritățile ca să nu demareze vreo ancheta pentru a verifica de unde provin banii. Cat de pr0st și de id10t poți sa fii ca sa mai votezi mafi0tii PSD sau PNL???

    • ESTE O OPERATIUNE DE AMPLOARE.

      VARANUL SI-A TRAS O PROPRIETATE „DOMNEASCA”. EFTIN. PROBABIL GRATIS.

  3. Asta este un bugetar vai mama lui, sărăcie, alții au mai mulți bani

  4. Un articol scris probabil de cineva care nu a studiat jurnalism. Fara cap si coada, nu rezulta care e infracțiunea, problema, doar ca unul a făcut si altu nu, made in usr..

    • Problema e prezentata inca din titlu: „Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro”. Macar pe ala daca il citeai, te prindeai.

    • Cred ca o sa sesizeze usereistu’ din articol pe PFAM (de la ANAF – programul de conformare al persoanelor fizice cu averi mari) si o sa i se raspunda cu: scrisoarea dvs. a fost foarte importanta pentru noi dar doar sefii stabilesc ce si cum. Sic. Altfel – pe banii si timpul dvs. apelati la instantele competente

    • iar ai aparut ma? ca si la articolul ala cu super conacul luat de sluga lui voiculescu tot asa, saptamanile trecute, comentai ce unde e problema! romanul tipic. ii place sa fie jefuit.

  5. Trecând peste sursa banilor, hanul a fost cumpărat pentru teren. Noii proprietari ii vor grăbi sfârșitul.

  6. Românii cinstiți nu au ce căuta în România. România e a hoților.

  7. am citit articolul asta doar ca sa imi confirm a milioana oara ca junta mafioata militara si-a luat tara asta pe persoana fizica.

  8. Cautati ham balcan constanta pe maps. E o zona fara nici o speranta, toate strazile din jur sunt pline de case de minoritari , ala era buricul Constantei acum 100 de ani, azi e o cloaca o zona distrusa dar care sa unde sa mai decada

  9. pai, da, chiar asa, nu va mai invatati minte. de 30 de ani puneti intrebarea asta , „de unde ai banii” , si nu vreti sa pricepeti raspunsul.. :))

  10. Mai mult ca sigur o să demoleze şi o să ridice o clădire parter plus 17 etaje numai cu termopane. O să se numească ori „Summer Sea Residence” ori „Black Sea Spa Residence Relax”, că aşa le place inculţilor să bage la fiecare propoziţie ceva în engleză. DNA şi ANI sunt în concediu din 2017, deci e legal tot.

  11. Si, hop!! Iar apare Colegiul Național de Apărare printre randuri! Dar ce e acolo, fratilor? Credeam că e o simplă scoală-japcă, unde te duci sa-ti iei o diploma pe nemeritate… dar văd ca este mult mai mult de-atât… Si mai văd că doar eu văd.