G4Media.ro

CSM critică atacurile împotriva Justiției lansate de liderii PSD la mitingul din…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CSM critică atacurile împotriva Justiției lansate de liderii PSD la mitingul din 9 iunie și amenințările făcute de Dragnea la adresa procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ”apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile recente ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri”, criticând punctula atacurile lansate de liderii PSD împotriva Justiției la mitingul din 9 iunie, dar și amenințările făcute de Liviu Dragnea, o zi mai târziu, la adresa procurorilor.

Comunicatul integral al CSM: 

”În şedinţa din data de 04.07.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile recente ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri.

Discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice „Stop abuzurilor din justiţie”, din data de 09.06.2018, au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar. De asemenea, afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii asigură societatea românească de faptul că magistratura îşi exercită atribuţiile conform standardelor constituţionale şi face un apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, în vederea garantării respectării principiilor separaţiei şi al echilibrului între puterile statului”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus, pe 10 iunie, la Antena 3, că procurorii care dau curs plângerii penale depuse de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă ”riscă să plătească foarte greu”.

„Nu știu dacă merge mai departe, dar este o comandă foarte fermă. Nu degeaba a fost pus Horodniceanu interimar. Sper să nu fie niciun procuror să riște așa mult să dea drumul la o așa demență. Foarte mulți procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi fac să nu mai aibă niciun fel de rațiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă diferită, sunt alții care nu vor să mai participe la astfel de execuții și sunt alții care ori de frică, rămân acolo. Au de plătit, pentru că există oameni care abia așteaptă să vorbească. Nu vor da curs la acea demență. Este o comandă de la Iohannis, fără niciun dubiu. Vor guvernul jos, să nu ducem până la capăt ceea ce ne-am propus, dar miza este să spargă coaliția”.

A doua zi, pe 11 iunie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar, afirmaţiile făcute  de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3.

“Urmarea a afirmaţiilor făcute în spaţiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secţia pentru procurori s-a sesizat din oficiu şi, pe cale de consecinţă, a solicitat Inspecţiei Judiciare – Direcţia de inspecţie pentru procurori efectuarea de verificări cu privire la afirmaţiile prezentate, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar”, a transmis, luni, Secţia pentru procurori.

Și șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a solicitat CSM apărarea reputației profesionale, atât în cazul său, cât și a sistemului judiciar în ansamblu.

”Vă solicit să constataţi afirmaţiile defăimătoare la adresa mea, unele dintre acestea fiind de o gravitate extremă, afectând reputaţia mea profesională, dar şi imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, întrucât se induce ideea că la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu se respectă procedurile judiciare, că urmărirea penală în anumite cauze (sau în toate) poate fi influenţată de ierarhie sau de oameni politici, ceea ce duce la concluzia că magistraţii încălcă legea”, se arată în sesizarea trimisă de Horodniceanu către CSM.

Tot luni, Forumul Judecătorilor a cerut CSM să apere independența magistraților după atacurile la Justiție de la mitingul PSD și declarațiile lui Dragnea de la Antena 3.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” a trimis luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar după atacurile ”reprezentanților de seamă ai puterii legislative și ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018”.

”Este necesară intervenția neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor și procurorilor”, arată Forumul Judecătorilor într-un comunicat.

Forumul Judecătorilor reclamă și declarațiile lui Liviu Dragnea de la Antena 3 de duminică seară, când liderul PSD i-a amenințat pe procurorii DIICOT care anchetează plângerea penală depusă de Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă.

Judecătorii arată că ”în condițiile în care organizatorii mitingului desfășurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii.

Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupți”, “staliniști”, “securiști”, “torționari”, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani”, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul „scenariu” al mitingului politic, „recuzita” utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului” de a fi ocoliţi „cei aleşi” de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă”, „până la capăt” conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei.

De asemenea, într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a amenințat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acuzându-i că ”riscă să plătească la greu” pentru soluția luată”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cam tarziu!
    Mitingul a fost in 9 iunie, iar azi suntem in cat suntem.

  2. Cred ca i-a cazut mana lu’ madam Baltag cand a semnat acest comunicat!!! Hahaha … Judecatoarele din CSM aservite Varanului Voiculescu au fost puse cu botul pe labe iar unsurosul „reprezentant” al societatii civile din CSM, Alistar, isi va da exemenul la pupincurism in studiourile Latrinelor!!!

  3. Bun. Tot aud asta cu „apărati independenta justiției” dar altceva decât comunicate pot face ?

  4. OK,sunt atacuri și trebuie sancționate.Dar despre ce independența se tot vorbește:faci protocoale cu SRI-ul și ai tupeul sa vorbești despre independența justiției?Magistratii prin lege nu au voie sa colaboreze cu SRI-ul.Prin lege,este fapta penală..Chiar cred ca toți sunt spălați pe creier?

    • Nu se m-ai poate asa, trebuie sa luam atitudine. Sa cerem susoendarea si promulgarea!!!
      PSD, PSD, PSD
      SCAPA-NE!

    • Aud acest ”SCAPA-NE!” mai tot timpul, atunci cand sunt la…job, dar sa nu va inchipuiti cumva ca ca a scapat vreunul ! Iar la voi mai e si o vorba: ”De ce ti-e frica, de-aia nu scapi!”