G4Media.ro

Csaba Asztalos: Pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Csaba Asztalos: Pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar. Logistic, nu e fezabilă după 15 mai reluarea predării în școli

“Din punctul meu de vedere, ca părinte, eu pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar. Programa școlară la clasele terminale era aproape de finalizare înainte de a se închide școlile și oricum nu se ia în considerare materia din al doilea semestru. Logistic, nu suntem pregătiți să asigurăm toate măsurile necesare perntru distanțarea socială și respectarea regulilor de prevenire a epidemiei, avem o suprapopulare a școlilor”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Întrebat dacă CNCD a fost sesizat cu privire la deciziile luate de ministrul Educației în timpul pandemiei COVID-19, Asztalos a afirmat pentru Edupedu.ro că “am avut doar scrisori prin care ni s-au semnalat că anumite grupuri vulnerabile nu au resursele necesare pentru a trece la școala online, iar legat de ultimul ordin eu cred că trebuie citit foarte bine, pentru că reiese că poți să soliciți obligativitatea controlului prezenței elevilor doar în acele situații în care elevul are acces la online și la resurse.”

Din punctul meu de vedere, Ministerul Educației, Guvernul și toată societatea de acum trebuie să se concentreze pentru ca până în toamnă să creeze un sistem de predare online, pentru orice eventualitate, câștigând timp. În loc să se focuseze pe reluarea predării în școli, care logistic nu este fezabilă după 15 mai, ar trebui să se concentreze pe organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului în condiții optime, respectiv să închidă anul școlar online și să lucreze ca până în toamnă să aibă pus la punct un sistem digitalizat de predare online unitar. Mai mult, indiferent dacă revine sau nu pandemia, din toamnă, din punctul meu de vedere, o zi pe săptămână sau la 2 săptămâni trebuie să se practice predarea online, pentru a învăța și a exersa această modalitate de predare și pentru a crește gradul de digitalizare a educației, care are efecte pozitive peste tot în lume. Criza aceasta ne arată gradul de vulnerablitate al sistemului de educație și gradul scăzut de digitalizare”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Inca o dovada ca aceste organizatii finantate din bani publici ( ANRE, ASF, ANCOM, .. ) ar trebui desfiintate sau platiti unitar, cu salariul minim pe economie.
    Ce face Institutul de cecetare in turism ?
    Ce mai fac functionarii ANRE care au luat spaga de la distribuitorii de enrgie ?
    O tara nu se poate dezvolta cu cersetori la patru ace.

  2. Tov. Asztalos, includerea țiganilor în școli/licee/facultăți , fără examen, pe așa-numitele drepturi de rrom, nu este o discriminare față cei care învață în mod corect?

    • Subscriu, astalos (nu merita efortul sa ii scriu numele asa cum e in buletin), ii discrimineaza pe romani si se baga in treburi care nu il privesc.

    • @Jos haita rosie!
      Cit timp ii vine banu’ gros de la Roland Garros (vezi Timpuri Noi) il doare-n basca. Un parazit social care nu face nimic concret, doar sa-si apere comunitatea aia cica „culturala”. Pentru cei amariti care nu au acces la Net, tablete, PC-uri, nimic. Daca este posibil sau ar fi posibil, sa fie un fel de mediator, le-ar lua si banii acestora.
      Uitat-te la fataul lui si iti vei da seama ce „om de marca” este.

  3. Doar doua lucruri de spus:
    1) „[…] care logistic nu este fezabilă după 15 mai,” inseamna ca nu-i fezabila pana in 2030 si dupa asta. Asta daca nu precizezi pana cand.
    2) este logistic fezabila predarea on-line pentru toti elevii, dar nu si desfasurarea cursurilor in modalitatea clasica. Serios?! Daca e cineva capabil sa-mi explice treaba asta, o/il rog sa ma lumineze si pe mine.
    Nu exista nici in gluma dotarea corespunzatoare pentru toti elevii cu desktopuri sau laptopuri, conectare si retelistica. Predarea si prezenta la cursuri I-VIII si IX-XII utilizand doar telefoane mobile sau tablete sunt niste nastrusnicii pe le putem considera doar ca atare.
    Nu comentez despre „inchiderea anului scolar online”. N-am idee ce inseamna.
    Din punctul meu de vedere e evident ca predarea online a unor cursuri e perfecta si ar fi trebuit sa existe deja, dar predarea exclusiv online e doar o poveste, la fel cum ar fi si evaluarea pentru capacitate sau bac. Antrenamentul de una sau doua zile pe saptamana ne-ar putea ajuta in viitor, in cazul unei alte epidemii, dar la asta precis nu. Daca-i trimit trei zile pe saptamana la scoala n-am rezolvat chiar nimic, degeaba-i tin doua zile acasa.
    Cred ca omul vrea sa dea un impuls predarii online si-s de acord cu asta, dar alt merit nu vad sa aiba declaratia lui.

  4. pentru că reiese că poți să soliciți obligativitatea controlului prezenței elevilor doar în acele situații în care elevul are acces la online și la resurse.
    Accesul la resurse trebuie asigurat de statu de drepți, nu că trebuie, e obligatoriu

    • Sunt și profesori care au fost luați pe nepregătite. Nu toți au tehnica adecvata acasă. Și-apoi, hai sa ne imaginam o familie care are: un părinte profesor (sau doi), un elev de clasa a V-a și unul de a XII-a. Cum se descurca? Cum își împart timpul și un singur calculator?

  5. @Vali
    Predare on line? Hai să ne imaginăm și o familie cu 3-4 copii, eventual cu ambii părinți în șomaj tehnic. Trebui 3-4 laptopuri? De unde bani? E o mare INEPTIE, intr=o tara în care 30% din scoli nu au apa curenta si copiii mor la scoala inecați in cct in buda din fundul curtii.

    • Absolut de acord cu tine, Alexa!

    • toate astea sunt adevarate. numai ca: daca se deschid scolile acum, nu or sa moara 2 copii in buda din fundul curtii, ci or sa moara mult mai multi de covid. si daca nu ei, atunci parintii lor – copiii sunt in cea mai mare parte purtatori asimptomatici, asa ca la scoala care este in prezent un focar pt orice epidemie, cu atat mai mult pt covid, va fi un imens focar in care majoritatea vor lua boala si o vor duce acasa parintilor si bunicilor. daca se asteapta pana in toamna, poate apare vreun medicament / vaccin / o forma oarecare de tratament. si chestia cu online e sa se calmeze parintii, sa li se para ca invata copiii ceva- sa fim seriosi, de ce sa nu fie in vacanta de-acum, ce importanta mai au doua saptamani de scoala la sf lui mai ? in care vacanta, apropos, niciun copil nu merge la scoala unde ar putea fi in pericol sa moara in buda din fundul curtii

    • @laura
      Sunt sanse foarte mici sa apara un vaccin, indiferent care e orizontul de timp. Nu exista tratament nici pentru gripa normala: paracetamol, niste antitermice si gata. E foarte greu de crezut ca o sa apara ceva leacuri minune in 4 luni (dar e posibil, nu neg).
      Este o problema pentru familiile in care copiii locuiesc cu bunicii, asta e adevarat. Este o problema pentru copiii care au deja probleme de sanatate. Probabilitatea ca unul dintre parinti sa pateasca ceva din cauza covid e foarte mica, ma indoiesc ca sunt parinti de peste 65 de ani care au copiii la liceu (desi este posibil si nu incerc sa judec sau sa exclud pe nimeni). Pentru categoriile astea de copii trebuie sa gasim niste solutii, dar nu pentru ceilalti 70-80%. Pentru cei 20-30% s-ar putea gasi solutii online, o parte dintre ei au deja calcuri si laptopuri, asa ca ne mai ramane doar o parte pentru care trebuie sa facem un efort ca tara. Nu ma indoiesc ca putem.
      De aici si pana sa bagam toti copiii (adica 100%) in case si sa-i tinem acolo inca 4 luni e cale lunga si nu-i deloc omeneste sau parinteste. Niciun parinte care-si iubeste copilul n-ar face asta. E drept ca daca toti ceilalti ar face asta, atunci am avea o scuza, asa-i? Nope. Nu o avem.
      Despre vacanta hai sa nu vorbim, sunt in vacanta de o luna si jumatate, ce vacanta sa mai inceapa?! Bacul trebuie sa se dea la timp, sunt facultati afara care-i asteapta pe unii copii, examenul de capacitate se poate amana o luna-doua ca nu-i foc, asta-i drept. Vacanta se poate scurta sau se poate amana. Trebuie sa ajungem la un ritm similar celui precedent inainte sa se termine anul asta altfel am ratat un an din viata lor (martie-decembrie). Oricum martie-mai sunt pierdute. Uite trei luni din viata lor pe care nu le mai capata inapoi. Cand ai 10 ani… 3 luni inseamna 2,5% din viata ta de pana acum. E mult.
      Ce e profund adevarat din comentariul tau este ca parintii trebuie sa se calmeze, asta da. Parintii sa stea pe fundul lor si sa judece. Calm si cu responsabilitate. Aia da. Sa citim cat mai mult, sa ne informam, sa evitam privitul la TV (lor le convine cel mai mult sa ne mai tina prizonieri in case macar 2 ani) si sa judecam pentru noi si pentru copii.
      Ultimul lucru, m-am lungit, dar mi-a placut tonul comentariului dumneavoastra: nu ne putem ascunde dupa ceilalti, trebuie sa hotaram pentru noi si pentru copilul nostru ce urmeaza sa facem. Nu-l pot trimite la scoala daca e interzis, dar pot lua decizia de a-l trimite sau nu, daca e permis. Va multumesc pentru comentariu, o seara linistita sa aveti.

  6. Nu stiu in cate scoli se poate asigura o igiena stricta-apa calda,sapun(hai sa zicem ca si-l aduce fiecare copil de acasa,problema ar fi sa existe atatea chiuvete cat sa asigure spalarea pe maini a cateva zeci de copii in pauzele de 10 minute),curatenia grupurilor sanitare,inghesuite si vai de mama lor,igienizarea claselor etc;apoi,cum ii vedeti cu masca pe fata in permanenta,mai ales pe cei mai mici,cateva ore pe zi?

  7. ..Domnul cred ca-si depaseste atributiile ..

  8. Ce zice de tericean ? „furer”, chestii. Nu vede, nu aude ? Buzunarele pline ?

  9. Ce treabă are individul ăsta cu Educația???
    El parcă se ocupa de discriminare.

    • @rivanol.
      Nici una, dar ii place sa fie bagat in seama, sa se dea „rotund”.
      Daca nu i s-ar acorda atentie ar tipa ca este discriminat.