G4Media.ro

Csaba Asztalos, președintele CNCD, pentru presa maghiară: Viktor Orban va fi citat…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Csaba Asztalos, președintele CNCD, pentru presa maghiară: Viktor Orban va fi citat prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, la care vom anexa şi plângerea. În cazul unui discurs instigator la ură, termenele sunt scurte de obicei

Deşi Parchetul din Ungaria nu se ocupă de discursul premierului Viktor Orbán de la Băile Tuşnad din lipsa unei infracţiuni, în România situaţia este diferită. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va demara în curând procedura prin citarea premierului, această informaţie a fost obţinută de ziarul ungar „Népszava” de la preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Aşa cum a relatat anterior şi „Népszava”, Alexandru Muraru, reprezentant al Partidului Naţional Liberal (PNL) a depus vinerea trecută o plângere din cauza „afirmaţiilor rasiste şi xenofobe”, rostite de premierul ungar la Băile Tuşnad. Deşi persoana care a depus plângerea este irelevantă, deoarece Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării analizează toate sesizările făcute de cetăţeni, Alexandru Muraru nu este un oarecare deputat liberal, ci este membru al echipei premierului Nicolae Ciucă şi este reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

Potrivit preşedintelui CNCD, Csaba Asztalos, încă nu s-a stabilit cine va fi acel membrul al Colegiului Director al CNCD care va prelua cazul. Procesul de distribuire este același în toate cazurile: toate sesizările înregistrate sunt distribuite membrilor Colegiului în ordine alfabetică. „În această situaţie, ne uităm pe listă cine a primit ultima plângere, iar noua plângere va fi distribuită următorului membru al Colegiului în ordine alfabetică”, a explicat Csaba Asztalos, care a adăugat: Cu alte cuvinte, nu există cazuri prioritare, CNCD tratează toate sesizările, respectiv toate verificările demarate din oficiu în egală măsură.

Discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad reprezintă o provocare serioasă pentru această autoritate, care tocmai în această lună îşi sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare, deoarece nu a trebuit niciodată să acţioneze din cauza unui discurs instigator la ură al unui politician de frunte al unui stat străin.

„În orice caz, citaţia va fi trimisă prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, la care vom anexa şi plângerea. În cazul unui discurs instigator la ură, termenele sunt scurte de obicei, deoarece este în interesul societăţii ca decizia să fie luată cât mai repede posibil. Şi în acest caz pentru citaţie termenul va fi de două săptămâni. Până la acest termen îşi poate transmite premierul ungar poziţia sa în această chestiune. Desigur, dacă doreşte, deoarece nu îl putem obliga”, a mai precizat preşedintele CNCD, adăugând că după aceea va fi făcută o analiză, iar Colegiul va face o propunere. În cazul în care se va ajunge la un consens, va fi adoptată o decizie unanimă, iar în caz de divergenţe, decizia va fi luată cu o majoritate de voturi.

O persoană publică din România nu poate scăpa de judecata definitivă a CNCD. Consiliul va trimite amenda la sistemul național al Administraţiei Financiare, iar dacă persoana amendată – fie că este vorba de președintele, fie că este vorba de premierul țării – nu o plătește de bunăvoie, fiscul o încasează automat. Asztalos nu a putut să spună cum va fi pusă în aplicare decizia în cazul unei persoane publice străine.

De altfel, potrivit preşedintelui CNCD, este discutabil dacă acest caz este fezabil, deoarece „conform opiniei sale juridice”, orice om politic străin de frunte este protejat de imunitate diplomatică în astfel de cazuri, aşa că nici nu se poate demara o procedură împotriva lor.

Reclamantul s-a referit la faptul că Viktor Orbán a făcut această declarație incriminatoare în timpul unei vizite private, dar potrivit lui Csaba Asztalos, acest lucru este irelevant, deoarece în acest sens dreptul internațional este clar: șefii de stat și premierii beneficiază de imunitate față de justiția și autoritățile țării respective, indiferent dacă se află într-o vizită privată sau oficială pe teritoriul altei țări. Potrivit preşedintelui CNCD, şi în cazul lui Viktor Orbán ar trebui să acţioneze autorităţile ungare.

Partidul Naţional Liberal (PNL) şi-a întrerupt relaţiile cu UDMR, astfel s-a destrămat coaliţia locală care a condus judeţul Satu Mare şi municipiul Satu Mare. Preşedintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a acuzat UDMR, la o conferinţă de presă susţinută marţi, de deraieri totalitare și a afirmat că această formaţiune politică maghiară este susţinută din două direcţii: de la Bucureşti şi de la Budapesta.

Liderul liberal a mai spus că UDMR ar trebui să iasă şi din coaliţia guvernamentală după ce politicienii săi de frunte au fost prezenţi la evenimentul din Băile Tuşnad şi nici mai târziu nu s-au delimitat de afirmaţiile „rasiste” ale premierului Viktor Orbán rostite aici.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Și? Îl va afecta fix in tocul de la pantof! Ar trebui să i se interzică accesul pe teritoriul țării ! Mai ales că susținerea ( nemărturisită) de care se bucura in Occident și politică duplicitară față de Rusia îl fac un erou în ochii celor ce l-au ales . Cu deosebire acum că vine iarna, iar 95% din locuințele situate în mediul rural se încălzesc cu gaze. Rusești, la preț bun. Faptul că este situata la răscrucea drumurilor dintre Est ,Vest, Nord și Sud face din Ungaria lui Orban o pietricica ce nu poate fi scoasă din pantoful Europei ,chiar daca este foarte supărătoare.

 2. Toti o sa inceapa sa le dea dreptate, inclusiv PNL, cu stima si respect PSD, cum sa contazica ei o functie publica, e ca si cum ai contrazice CCR ca fac numai nebunii.

 3. Este un pas prin care aratam că nu pot fi tolerate toate opiniile în numele libertății cuvântului și sub pretextul că sunt politician ales am dreptul să fac și să spun ce vreau. Eu nu cred că maghiarilor le ar conveni să spună de exemplu canadienii că nu vor să se amestece cu cu maghiarii pentru că sunt europeni. Toate pădurile au uscături, Orban este o uscătură din punct de vedere al gândirii, iar maghiarii de la noi îi aprobă toate derapajele pentru că primesc bani de la el, nu pentru că gândesc. Să facă un pic de efort și să se pună în locul celor alungați de războaie chiar de prietenii lor, conducătorii Kremlinului. Să se hotărască, îi lasă în pace pe oameni și ei nu mai emigrează sau îi atacă pentru teritorii dar atunci să îi accepte lângă ei. Nu au nici un drept să distrugă popoare cu armele și vorbele! Rușine indivizilor care aplaudă discursurile lui Orban!

 4. Alo, șefu va dam o citație că sa le închidem gura la mămăligari.

 5. V-am spus noi ca astia de la PNL sunt amuzanti.

 6. O altă dovadă că Viktor Orban avea dreptate . Unde este incitarea la ură în discursul lui Orban , acesta a spus că nu vrea să distrugă cultura și civilizația țării sale și nu vrea ca poporul maghiar să fie metis . Care este problema , trebuie să fim cu toții de acord cu politica globalistă de amestecare a raselor ? Nu multumesc

  • „Rasele” și culturile sunt deja amestecate, pentru ca maghiarii provin din Asia Centrală. Deci nu are de ce să se teamă Viktor Orban.

 7. Am învins.De acum toate problemele României ,prețurile la energie ,gaz,alimente ,etc,sunt rezolvate.Am trimis o fițuica și Orbán leșina de frica.Chiar nu putem sa fim o secunda serioși ?Spre binele nostru ,evident.

 8. studiile genetice arata ca ungurii sint amestecati…poate afla si orban…🖖🖖🏻🖖🏼🖖

 9. Si ce o sa-i faca mai concret lui Orban? Plângeri din astea se fac zilnic de toti sifiliticii ofensați. S-au trezit si romansii după câteva săptămâni sa faca plângeri, ca atunci la Tusnad nu a zis nimeni nimic. Toată mizeria de la Bruxelles și București o sa plece iar Orban va mai rămâne mult si bine la conducere. Si el si Putin.

 10. Dar președintele României cum a putut fi amendat de CNCD?pentru că era român?jarle puse la putere de alte jarle!