G4Media.ro

Criza semiconductorilor: O oportunitate pentru piața refurbished (P)

Criza semiconductorilor: O oportunitate pentru piața refurbished (P)

Criza semiconductorilor limitează disponibilitatea echipamentelor electronice și conduce treptat la creșterea prețurilor. Alternativa este reprezentată de produsele refurbished, care oferă o calitate foarte apropiată de echipamentele noi la prețuri competitive.

Apple estimează că pierde venituri de peste un miliard de dolari pe lună din cauza crizei semiconductorilor. Industria auto pierde, la nivel global, o producție de circa 400.000 de mașini lunar din același motiv.

De la producători de telefoane până la constructori auto, toate industriile sunt afectate, într-o măsură mai mică sau mai mare, de criza semiconductorilor.

Nimeni nu se aștepta la așa ceva la începutul anului 2020. La vremea respectivă, producătorii de semiconductori anticipau într-adevăr o creștere semnificativă a cererii pentru semiconducatori datorită propagării tehnologiei 5G și extinderii gradului de utilizare a acestora, în special spre industria auto.

Cererea pentru produse electronice a explodat

Pandemia de coronavirus care a început să afecteze Europa și America de Nord în primăvara anului trecut ne-a schimbat radical stilul de viață într-un interval de timp foarte scurt.

Numeroase companii și-au trimis angajații să lucreze de acasă, iar elevii și studenții au început cursurile online. În plus, perioadele lungi de carantină au determinat practic aproape pe toată lumea să petreacă mai mult timp acasă. Drept consecință, vânzările de laptopuri, calculatoare, tablete, televizoare sau console de jocuri au crescut spectaculos.

De exemplu, datele oficiale analizate de compania de consultanță Gartner pentru piața de calculatoare (desktop-uri și laptopuri) au evidențiat cel mai bine acest trend. Astfel, după o lungă perioadă de declin, vânzările de calculatoare au crescut cu 4.2% în al doilea trimestru al anului 2020 (Q2 2020) comparativ cu perioada similară din 2019, pre-pandemie. Ulterior, creșterile au continuat cu 3.6% în Q3 2020 și cu 10.7% în Q4 2020, pentru ca apogeul să fie atins în Q1 2021, care a marcat o creștere cu 32% înainte de o temperare la 4.6% în Q2.

În același timp, estimările neoficiale pentru vânzările de console arătau în Q2 2020 o dublare a unităților în cazul lui XBOX One și aproape o triplare pentru Nintendo Switch.

Cererea constantă din industria IT, concomitent cu creșterea bruscă a cererii de semiconductori din industria auto au avut ca efect treptat o propagare a crizei de semiconductori și în alte industrii.

Printre cei mai afectați se numără producătorii de console de jocuri și producători de plăci video, mai ales în contextul în care cererea pentru plăci video a explodat din partea persoanelor care minează criptomonede. De asemenea, Apple a înregistrat întârzieri de producție pentru iPhone 12 și gama MacBook din același motiv.

În mod ironic, inclusiv Samsung, al doilea cel mai mare producător de semiconductori la nivel global, a anunțat o întârziere în lansarea unor smartphone-uri de top din același motiv: cererea de semiconductori depășește cu mult oferta.

Efecte asupra pieței din România

Comparativ cu principalele economii europene, piețele auto și IT din România sunt mici, motiv pentru care efectele crizei semiconductorilor se resimt cu o oarecare întârziere și într-o măsură ceva mai mică.

Totuși, chiar și pe piața noastră există o serie de semnale în legătură cu criza semiconductorilor și probabil că cel mai bun exemplu este reprezentat de disponibilitățile limitate ale consolei Sony PlayStation 5 și ale unor modele de plăci video puternice.

Soluția: Echipamentele refurbished

În contextul în care produsele electronice au și vor avea în continuare o disponibilitate limitată la prețuri din ce în ce mai mari, o soluție pentru rezolvarea acestei probleme este reprezentată de echipamentele refurbished.

Desigur, în contextul crizei semiconductorilor, principalul avantaj al unui produs refurbished este că echipamentul în sine există deja și nu este afectat de această problemă. Produsele refurbished au un grad de uzură foarte scăzut, de cele mai multe ori insesizabil, astfel că oferă un aspect vizual plăcut.

În plus, înainte de comercializare, componentele hardware sunt verificate în amănunt pentru ca echipamentul refurbished să funcționeze la parametri optimi. Astfel, sunt testate, printre altele, componente precum ecranul (să nu aibă pixeli morți, pete sau crăpături), memoria RAM, hard-disk-ul sau SSD-ul, sursele de alimentare sau condensatorii plăcii de bază. În cazul laptopurilor este verificată și autonomia bateriei și, în funcție de situație, aceasta poate fi înlocuită cu una nouă.

De altfel, produsele refurbished au o garanție de cel puțin de 24 de luni, care poate fi extinsă cu până la 60 luni.

“Pe fondul crizei de semiconductori, produsele refurbished încep să fie din ce în ce mai căutate pe piața din România. Acestea oferă o calitate foarte apropiată de echipamentele noi la un preț competitiv. Totuși, încep deja să apară unele limitări de stocuri și pe acest segment. Din cauza disponibilității reduse a echipamentelor noi, marile companii preferă să amâne achiziționarea de produse noi și să le folosească mai mult timp pe cele pe care le-au cumpărat anterior crizei”, explică Radu Moți, CEO-ul Server Config.

Server Config este o companie certificată ca refurbisher și respectă standardele producătorilor de echipamente. Compania asigură consultanță și configurează și comercializează laptopuri high-end, stații grafice profesionale și servere refurbished de la producători consacrați din domeniul IT precum Dell, HP sau Lenovo.

De asemenea, Server Config este prima și singura companie din România care oferă soluții IT dedicate pentru workflow-uri din industrii precum inginerie, construcții sau arhitectură, pe lângă industrii creative ca proiectare, design industrial și editare foto/video.

Perspective pentru viitor

Nu este foarte greu de anticipat că viitoarele creșteri de prețuri ale semiconductorilor se vor reflecta și în prețurile pe care clienții români le vor plăti pentru produsele electronice. De altfel, TSMC a anunțat în septembrie 2021 o creștere graduală a prețurilor pentru semiconductori cu până la 20%, ceea ce va avea un efect asupra prețurilor produselor finite disponibile la raft pe parcursul următoarelor luni și, probabil, chiar ani.

Poate și mai important, criza semiconductorilor nu se va încheia prea curând. Intel și TSMC estimează că această criză va continua și pe parcursul anului 2022, poate chiar și în 2023, în ciuda promisiunilor cu privire la creșterea capacităților de producție.

Cum să limitezi daunele financiare

În contextul previziunilor legate de criza de pe piața semiconductorilor, o soluție înțeleaptă este să te gândește deja la o strategie pe termen lung, indiferent dacă ești doar un utilizator final sau gestionezi întreaga gamă de echipamente IT dintr-o firmă.

Întrucât creșterea prețurilor la echipamentele IT de orice fel este mai mult decât probabilă, decizia optimă din punct de vedere financiar este să decizi în prezent dacă este momentul potrivit să investești în reînnoirea echipamentelor IT pe care le gestionezi.

Dacă ajungi la concluzia că acestea au deja un grad de uzură relativ ridicat și că în viitorul apropiat ai nevoie de un upgrade, cea mai bună soluție financiară este să grăbești actualizarea echipamentelor IT. În acest caz, echipalele IT refurbished precum cele oferite de Server Config oferă garanția unor produse de calitate, concomitent cu un preț accesibil. Asta cel puțin până la epuizarea actualelor stocuri, întrucât următoarea scumpire a semiconductorilor va produce inevitabil efecte și pe acest segment de piață.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează