G4Media.ro

Criză politică în Moldova: Premierul Maia Sandu anulează concursul de Procuror general…

Criză politică în Moldova: Premierul Maia Sandu anulează concursul de Procuror general și își asumă răspunderea. Socialiștii sugerează că ar putea vota moțiunea de cenzură

Guvernul Republicii Moldova a anulat miercuri concursul pentru postul de Procuror general al Republicii, iar premierul Maia Sandu a anunțat că executivul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru o modificare legislativă care va face ca ea însăși să poată numi șeful procurorilor.

De ce a fost anulat consursul? Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat pentru Agora.md că unul dintre membriii comisiei ar fi oferit disproporționat de multe puncte pentru unul dintre candidați, fapt care a influențat rezultatul final.

Socialiștii conduși de președintele Igor Dodon, parteneri de guvernare cu coaliția condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase, au reacționat furios și au dat de înteles într-un comunicat de presă că ar putea vota moțiunea de cenzură depusă de opoziție și care urmează să fie dezbătută joi în Parlament.

”PSRM se pronunța categoric împotriva inițiativei oricărui politician de a încerca sa numească pe criterii politice viitorul Procuror General si condamna aceasta încercare de subordonare politica a acestei institutii (…) În timpul apropiat vor fi convocate fracțiunea parlamentară și Consiuliul Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite pentru a nu admite ca tara sa fie aruncată in criză totală de unii politicieni iresponsabili și imaturi”, arată PSRM (partidul Socialiștilor, pro-rus) într-un comunicat de presă.

Premierul va numi candidații la funcția de procuror general și va înainta lista Consiliului Superior al Procurorilor. Guvernul a modificat astăzi legea procuraturii, prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, potrivit Radio Chișinău. „Oamenii cer de la guvern, de la noi, de la mine în calitate de prim-ministru, să le asigurăm o viață bună și mult așteptata dreptate. De aceea, eu sunt gata să-mi asum această răspundere politică pentru a identifica candidați în care să avem încredere că sunt oameni onești”, a spus Maia Sandu.

Dacă în termen de 3 zile de la asumarea răspunderii nu se înregistrează o moțiune de cenzură în Parlament împotriva Guvernului, proiectul devine lege și intră în vigoare. „Dacă se înregistrează moțiunea de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în Parlament cu maximă celeritate și, în caz că moțiunea de cenzură are susținerea a cel puțin 51 de deputați, Guvernul pică”, a declarat pentru Radio Chișinău șeful Comisiei Juridice din Parlament.

Tot miercuri, parlamentarii socialiști au cerut demisia ministrului Justiției după ce au fost anulate rezultatele concursului pentru funcția de procuror general.

Foto: Facebook / Maia Sandu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează