G4Media.ro

Criza demografică din China, Xi Jinping adoptă măsuri drastice și nepopulare: vrea…

Foto: Pexels

Criza demografică din China, Xi Jinping adoptă măsuri drastice și nepopulare: vrea să reducă avorturile fără motive medicale

Guvernul chinez a anunțat luni că va reduce numărul avorturilor care nu sunt motivate de probleme medicale, transmite The Guardian. Mișcarea vine pe fondul crizei demografice a Chinei, care se confruntă cu o scădere fără precedent a natalității și cu îmbătrânirea populației – ambele ridicând probleme majore de ordin economic și social într-o țară cunoscută pentru faptul că se bazează pe munca intensivă.

Decizia Beijingului este și o confirmare a faptului că politica permiterii celui de-al doilea și al treilea copil nu dau rezultatele scontate de Xi Jinping, liderul autoritar al țării.

Guvernul a publicat noi direcitve cu privire la sănătatea sexuală a femeilor, care prevăd ca personalul medical ”să promoveze examene premaritale, bilanţuri de sănătate înainte de sarcină” şi o ”reducere a avorturilor care nu sunt necesare din punct de vedere medical”, transmite News.ro.

Spre deosebire de o bună parte a restului Asiei, avortul este legal şi foarte accesibil în China. Însă, după decenii de politică a ”copilului unic”, pe fondul prefernţei tradiţionale faţă de bebeluşi băieţi, controale stricte vizează să împiedice controlul selectiv în funcţie de sex, care a condus la un dezechilibru al genurilor şi la o abandonare a fetelor. China şi-a relaxat treptat această politică, începând din 2016, şi i-a autorizat pe chinezi, din cauza unor îngrijorări cu privire la demografie, să aibă un al doilea copil, însă nu a reuşit să relanseze natalitatea. La sfârşitul lui mai, ea a crescut limita la trei copii pe culplu.

Cu trei săptămâni înaintea publicării ultmului recensământ decenal chinez, s-a dezvăluit o puternică încetinire a creşterii populaţiei chineze, care atingea 1,411 miliarde la sfârşitul lui 2020, şi o îmbătrânire mai rapidă decât se prevedea. Populaţia a crescut cu 5,38% de la recensământul anterior, în 2010, adică cu o medie anuală de 0,53%, potrivit acestui recensământ. Este vorba, însă, despre cea mai slabă creştere înregistrată în China din anii ’60, potrivit News.ro.

În 2020, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, de la 14,65 în 2019, anul în care natalitatea se afla deja la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comunste, în 1940, şi anume de 10,48 la 1.000 de locuutori.

Însă majoritatea chinezilor tineri nu vor trei copii, din cauza programului lung de muncă sau transportului, costului scump al locuinţelor şi creşterii copiilor, dar şi pentru că ei înşişi, adesea copii unici, este necesar să se ocupe singuri de părinţii lor, care îmbătrânesc.

În contextul în care rata fecundităţii a scăzut la 1,3 copii pe femeia aflată la vârsta procreării – cu mult sub pragul înnoirii generaţiilor -, regimul comunist a promis măsuri în domeniile educaţiei şi sănătăţii cu scopul de a stimula famiile să se lărgească. (sursa foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Avortul e crima!

  2. Pana de curand familiile chineze erau obligate sa aiba maxim 2 copii. Iata ce se intampla cand.lupti impotriva vietii!

  3. Chinezii patruzeci de ani tot lucreaza la sporul ala natural si tot depasesc tinta cand intr-o parte cand in alta. in loc sa lase oamenii de capul lor ii traumatizeaza in permanenta cu restrictii ale drepturilor de baza.

  4. Nu era mai bine dacă lăsați populația să evolueze în mod natural? Dar na, comuniștii fiind comuniști trebuie să se implice ei în viețile tuturor că cică știu ei mai bine.