G4Media.ro

Criză de personal semnalată de polițiștii din Maramureș:  Gradul de ocupare este…

sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

Criză de personal semnalată de polițiștii din Maramureș:  Gradul de ocupare este între 90 – 92%, dar schema de personal e subdimensionată / La nivel național ar trebui angajați 25.000 de polițiști

Numărul insuficient de poliţişti, îndeosebi din serviciul operativ, îngreunează serios activitatea zilnică a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca.

„Sunt probleme foarte mari şi la IPJ Maramureş, ca şi la alte inspectorate judeţene, îndeosebi cu resursa umană. Gradul de ocupare al resursei umane e foarte ridicat, undeva la 90 – 92%, problema lor e că schema instituţiei este subdimensionată. Adică instituţia, în loc să aibă pe schemă 1.500 de poliţişti, au pe schemă undeva la 1.100 de poliţişti şi au doar 1.020 de poliţişti angajaţi. Deşi au schema acoperită ca procent, undeva peste 90%, statul de funcţii este subdimensionat, având în vedere problematică inspectoratului. (…) Deficit de personal este şi la structurile suport (serviciul logistic, comunicaţii, financiar), dar şi acolo e nevoie de poliţişti specializaţi pe anumite linii de muncă. La personalul operativ, deficitul este foarte mare, chiar mai mare decât la personalul logistic. Pe mediul rural, doar la personalul operativ, numai la secţiile de poliţie rurală, deficitul este şi mai mare. Acolo, deficitul este mai mare de 8%”, a spus Vasile Zelca.

Acesta a precizat că, la nivelul judeţului Maramureş, pentru a acoperi unele intervenţii, sunt mişcaţi temporar poliţişti din mediul rural în cel urban sau invers, în funcţie de situaţie.

„De la deficitul de personal în IPJ Maramureş s-a ajuns la soluţii pentru a se face faţă intervenţiilor la evenimente, o combinaţie ciudată între poliţiile orăşeneşti şi părţi din secţiile de poliţie rurală. (…) Colegii noştri din poliţia rurală nu au competenţă în mediul urban şi invers. E o problemă acolo şi nu putem să găsim soluţii tip cârpeală, iar noi trebuie să insistăm să se vină cu soluţii legale. Şi toate aceste probleme sunt ca urmare a deficitului de personal”, a precizat Vasile Zelca.

Liderul de sindicat a observat că la nivel naţional se constată o lipsă de aproximativ 25.000 de lucrători din sistem, dar şi un interes scăzut din partea tinerilor în a candida la şcolile de poliţie.

„Nu e suficient personal operativ în stradă pentru că la nivel de ţară lipsesc 25.000 de oameni din Ministerul Afacerilor Interne, iar la nivelul Poliţiei Române avem o lipsă de aproape 15.000 de cadre, din care 10.000 – 11.000 sunt din operativ, adică din cei care trebuie să fie în stradă. (…) Şcolile de poliţişti au scos acum peste 1.600 de funcţii şi nu avem nici 3.000 de candidaţi. Adică nici măcar doi pe un loc! Acesta e un semnal foarte grav pentru minister şi sper să se trezească acest minister, Guvern, să înţeleagă că modul în care a fost tratată această familie ocupaţională şi Poliţia Română, în special din punct de vedere al logisticii, legislaţiei, protecţia poliţistului, salarizării şi al pensionării duce la acest rezultat. Deci profesia de poliţist nu mai este atractivă pentru cei tineri”, a mai declarat Vasile Zelca.

Preşedintele SNPPC a avut discuţii pe marginea acestor aspecte cu conducerea IPJ Maramureş, iar o altă parte a vizitei sale în judeţ s-a concentrat pe situaţia poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei care administrează situaţie din judeţele Satu Mare, Suceava şi Maramureş.

sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Am soluția! Să nu-i mai scoată de tineri la pensie.

  2. Hai băieții de la Guvern, băgați! N-auziți că e criză de personal peste tot?! În vămi, în Poliție, în Jandarmerie, în Armată, în Serviciile de Info…
    Ce n-o fi clar în noțiunea de stat militarizat?!

  3. Doar de curiozitate , stie cineva care este media europeana de politisti la mia de locuitori si care este in Romania ? Mereu aud ” lipsa de personal ” , posturi neocupate …. , dar vad la mine in comuna vre-o 5-6 masini de politie in fata sediului institutiei iar postul deserveste doar doua localitati .

  4. Ii angajeaza ca sa faca ce???

  5. Măriți vârsta de pensionare și atunci se rezolvă. Unul care lucrează în alt domeniu iasă la 65de ani, cu speranțe spre 70, ăștia la 50 de ani. Și cel puțin să vezi că rezolvă cazuri grele.

  6. Botezurile de politisti din 2000-2001 s-au parguit si respectivii trebuie incadrati. 25000 .

  7. Ar trebui dati afara 500000 de bugetari urgent

  8. E lipsă de personal în poliție fiindcă cei existenți taie frunză la câini, de regulă.

  9. Va iau carnetele la toți daca nu va potoliți🛂

  10. FA le măcar vârstă de pensionare 35 de ani sau chiar 30 sa nu își uzeze fizicurile

  11. Am auzit că e criză de bugetari în toate ministerele pentru că le-a dat peste cap PNRR 😅

  12. Acuma, serios vorbind, situația este total paradoxală:
    În 1989 – 1990, 800.000 de angajați, în posturile în care acum sunt angajați 1.260.000, deserveau o societate de aproape 23.000.000 de suflete față de una de cca 17.000.000 acum!
    În 1989-1990, în administrație se lucra aproape exclusiv manual, iar acum aproape exclusiv computerizat!
    De ce este acum un surplus de 460.000 de bugetari, în loc să fi scăzut numarul lor sub 800.000, dracu să înțeleagă, dar stați liniștiți!

  13. Bun
    Am citit comentariile
    S-au facut teste de stres la stat in pandemie,80% din ei sunt degeaba,pot fi dati afara oricand
    Cu politia
    mai are cam 130.000 salariati
    din astia 70.000 politia
    30.000 pompieri
    vreo 27.000 parca jandarmi
    va voi da niste cifre
    ca sa asiguri un post de paza cu jandarmi 24/7 adica 720 ore pe luna trebuie sa aloci 4 jandarmi.Doar unul din asta costa minim 2.500 euro pe luna-salariu,contributii,drepturi,norma hrana,cazare sau camin,adica poate nu ati inteles,paza unui singur post cu jandarmi costa 10.000 euro pe luna
    cu politia
    intotdeauna ei spun ca sunt putini
    sa va dau niste cifre
    in momentul cand sistemul formeaza un om,acesta trebuie sa presteze cam 30 ani activitate in sistem,vorbesc de sistemul national de aparare ordine publica si siguranta national,recunoscut de politistii din timisoara,acum media la ei in sistem e cam 12-13 ani
    din cei 70.000 doar 20.000 sunt operativi,pe strada adica ordine publica si circulatie,restul administrativ,birou neoperativ dar au aceleasi privilegii
    mai e ceva doar politia locala in bucuresti are vreo 2.500 pensionari obezi inutili,paznici de parcuri ceea ce duce numarul lor undeva la 15.000-20.000 in toata tara
    aveti trei structuri politie-jandarmerie-politie locala(gardieni publici-politie comunitara) care practic presteaza aceiasi activiate-ordinea publica-circulatie(vedeti ca si localii sau jandarmii au primit prin lege atributii pe circulatie) si din cifre va spun ca sunt de trei ori mai multi decat e necesar

  14. Radulescu Marcel
    Pai v-am spus
    Sunt de trei ori mai multi decat e nevoie si sunt trei structuri care isi suprapun atributiile

  15. Sunt prea multi. Cu cat mai putini cu atata mai bine. Politia sa se ocupe de chestii serioase, nu de botnite si coduri.

    • Sunt de 3 ori mai multi in toate domeniile, adică per total! Și Cataramă a spus zilele trecute că 500.000 de bugetari ar fi suficienți!
      Dar Statul Român eșuat vrea să ajungă la 2 milioane!