G4Media.ro

Cristi Danileț chestionează deciziile CCR din cauza prezenței în Curte a judecătorului…

sursa foto: Facebook

Cristi Danileț chestionează deciziile CCR din cauza prezenței în Curte a judecătorului Petre Lăzăroiu: ”Oare ce se întâmplă cu deciziile CCR adoptate de un Plen având un membru care stă acolo de mai mult de 9 ani?!”

Judecătorul Cristi Danileț chestionează într-o postare pe Facebook modul în care au fost luate deciziile Curții Constituționale în ultimele luni, de la promulgarea modificărilor la legea de funcționare a CCR.

”Deci, urmare a unei decizii CCR, se spune că trebuie reanalizate deciziile ICCJ date în complet de 5 pe motiv că nu ar fi trași la sorți toți membrii. Dar oare ce se întâmplă cu deciziile CCR adoptate de un Plen având un membru care stă acolo de mai mult de 9 ani, acesta fiind termenul limită maxim impus de însăși Constituția noastră?!”, a scris Danileț pe contul său de Facebook.

Curtea Constituțională a României (CCR) funcționează din luna iulie încălcându-și propria jurisprudență și, implicit, Constituția, după cum rezultă dintr-o decizie a Curții pronunțată în martie 2018 și analizată de G4Media.ro împreună cu experți în drept. Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani.

Context: În data de 12 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial legea 168/2018, prin care s-a abrogat, între altele, articolul din legea de funcționare a Curții, care permitea unui judecător CCR să adauge la un rest de mandat un mandat plin.

Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reinvestit în 2010, dar CCR tocmai a decis în martie că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că decizia CCR din 20 martie, potrivit căreia judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, nu se aplică la mandatele în curs și produce efecte numai pentru viitor.

În data de 4 iunie, Asociația Vedem Just, fondată de Danileț, i-a cerut, într-o scrisoare deschisă, președintelui CCR, Valer Dorneanu, să constate încetarea mandatului de judecător a lui Petre Lăzăroiu, după ce G4Media.ro a dezvăluit că o decizie pronunțată chiar de CCR în martie interzice adăugarea unui mandat plin la un rest de mandat.

Sursa foto: Contul de Facebook Cristi Danileț

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

49 comentarii

  1. O intrebare buna de pus insa dupa 2020 :)) Independenta CCR fiind nula de facto :))

  2. Toate deciziile CCR date după expirarea mandatului politrucului Lazaroiu vor fi declarate nule cu efect retroactiv, implicând si rearestarea celor puși în libertate, apoi CCR trebuie desființată si reinfiintata printr-o lege total diferită de cea actuală, în care factorul politic să dispară cu desăvârșire.

  3. Accesul nulităților in CCR nu trebuia permis. In timp ce noi ne luptăm pentru binele acestei țări, alții furau de stingeau, alții puneau mina pe putere -inclusiv pe cea judecătorească. Avocații din România sunt o rușine. Nu și conștiința profesionala, nulităților și ei, nulități tăcute.

  4. In primul rand, CCR ar trebui sa fie o INSTANTA, cu judecatori MAGISTRATI, nu o struto-camila politizata care, de fapt, nu face parte din sistemul instantelor judecatoresti!

    Apoi, bineinteles ca CCR ar trebui desfiintata si atributiile ei transferate ICCJ (o sectie speciala).

    • Si mie mi se pare o struto-camila alegerea judecatorilor, si foarte vaga sintagma „inalta competenta profesionala”, din art. 143 din Constitutie, care se vrea un soi de precizare a curriculum vitae pt un candidat la ccr. Referitor la atributiile ccr, respectiv art. 146 din Constitutie, acest lung articol este o colectie destul de omogena de atributii, din care totusi sare in ochi una, pe care ccr cred ca n-ar trebui sa o aiba, decat in conditia in care se declara instanta de judecata. Insa, daca ar fi o instanta de judecata, atunci deciziile ei n-ar mai fi inatacabile, si in plus ar trebui sa existe raspundere a magistratilor. Atributia la care fac referire este urmatoarea :
      ”e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii; ”
      De aceasta atributie a uzat ccr cand i-a impus presedintelui s-o demita pe Kovesi, prin asta transformandu-l pe presedinte intr-un notar, si golind de atributii functia prezidentiala, lucru ce inseamna ca pur si simplu ccr modifica de capul ei Constitutia, in ceea ce priveste atributiile functiei prezidentiale.
      In articolele referitoare la ccr din Constitutie sunt absolut sigur niste tampenii, altfel n-am fi ajuns la aceasta situatie de confiscare a ccr de catre un individ.

    • Nu e deloc așa. Curtea Constituțională nu e instanță pentru că nu participă la procesul de justiție. E instanță doar în acele state unde o anumită instanță, curtea supremă, are printre atribuții și lucruri ce sunt de asemenea competența unei curți constituționale. Altfel, e un organism politic. Câteodată chiar o cameră a Parlamentului poate avea astfel de atribuții.

    • Nici ICCJ nu „judeca” efectiv „procese” atunci cand pronunta hotarari in materia recursului in interesul legii sau al dezlegarii chestiunilor de drept, atributii de care solutionarea unei exceptii de necontitutionalitate nici nu difera ca esenta.

      Si ar trebui ca la CCR sa fie magistrati de cariera IN PRIMUL RAND pt a avea legitimitatea profesionala si responsabilitatea unui magistrat (lasati-ma cu toti „cercetatorii” care n-au pus piciorul intr-o instanta si care sunt numiti „judecatori” la CCR).

    • @littlemasha :
      Inainte de toate cred ca CCR ar trebui chemata in judecata in instantele civile nationale solicitandu-i-se sa reintre in legalitate.
      Apoi ar trebui sa urmeze o plangere penala pt abuz in serviciu, formulata in fata unei instante nationale impotriva Curtii in intregul ei si separat a lui Dorneanu si a lui Lazaroiu.
      In situatia in care atat in civil cat si in penal in plan intern nu se obtine o hotarare de anulare respectiv de condamnare , este evident ca hotararile trebuiesc atacate la CEDO !

      PS. Pt viitor mi se pare foarte corecta propunerea ta. De fapt la ea trebuie lucrat in paralel cu exercitarea demersurilor judiciare !

      PPS. O zi buna si sarbatori fericite !

    • @ Susufler0:

      Din pacate, noi stim bine ca (1) in penal, CCR nu raspunde, fata de art. 135 (1) CP
      si ca (2) in contencios nu ai cum sa readuci CCR la ordine cata vreme exista art. 3 din Legea 47/1992 (pe care eu nu prea vad ce l-ai putea ataca nici din perspectiva dreptului UE, fie doar si pt ca nu-mi pot imagina cum inventam un petent care sa indeplineasca conditiile prealabile pt a formula cererea).

      In rest, sunt de acord: Sarbatori fericite! 🙂

  5. Noua Constituție a României nu se aplica și bandiților bolșevici , ei merg pe Constituția din vremea lor .

  6. Corect, asta sta că porku ilegal acolo și tot el critică ilegalitatea altora
    Este strigător la cer cum un grup de indivizi care nu sunt magistrați și , in primul rand:-), sunt numiți POLITIC sa dea verdicte care influențează justiția la temelie…
    Mai ales că se vede de pe lună că CCR
    – nu se limitează in a spune daca anumite chestii sunt sau nu constituționale, ci se comporta că o instanță de judecată
    – modifică Constituția chiar daca pentru acele modificări nu pot fi făcute decât prin prin referendum popular
    CCR încălca Constituția: distruge independenta justiției, pune o serie de cetățeni mai presus de lege, face o serie de indivizi „mai egali” decât alții, transforma democrația în autocrație

  7. Un referendum ar putea să ne întrebe dacă dorim legi mai aspre pt corupți, CCR depolitizat – cu membri aleși din randul magistraților, care îndeplinesc condiții profesionale și morale f înalte
    Poporul acesta trebuie însănătoșit, românii trebuie sa se întoarcă acasă-fara instituții curate, o politică mai curată, fără corupția asta generalizată, sigur o vor face

  8. Bun, care este solutia?!

    • Din ciclul :NU-I PRIESTE SARMALELE NICI DE CRACIUN LU DANILET -DE GRIJA ANTICORUPTIEI Solutia e simpla , stimate cetateanliber ! Iar Daniletu cred ca la asta s-a gandit mestecand caltabosi! Il da afara pe taica Lazaroiu , ca s-a mucegait la cecere si o baga … pe mult regretata noastra CODRUTA- cia anticorupta! Momentan cu azil politic la taica Lazar! Dupa care ambasadele o face sef acolo! In felul asta se rezolva totul Ne mai linistim astfel si #noi . ..iubitorii de catuse (pt cine nu ne place)! Dar si secusorosistii, tanti macovei- tutoare lu Danilet, tanti Tarcea tutoare alegerii judecatorilor , taica Gusti care va putea iesi la pensie cand vor fi de acord Bot, Dide si Angii ! Si nu in ultimul rand dna Livica Iohanis de la CCR care va avea in fine cu cine sa mai schimbe o vorba la acolo! Pe scurtatura- si cu asta inchei- urandu-va in continuare Sarbatori Fericite- Pt salvarea minunatelor legi anticorupte macovei soros E SOLUTII!

    • @Haralampie:
      Va doare, c-o sa va stea in coaste si ea si Lazar !
      PS. Si, apropo, Haralampie, vezi ca de la o anumita varsta, voua astora obisnuiti cu uleiul mai putin rafinat primit de la Dragnea, prea multe proteine din porc va cauzeaza : vedeti sorosisti peste tot ! :)))

  9. De ce nu încercați să aflați părerea unor mari juriști și apelați la juriști politruci sau nu vă plac răspunsurile lor . Voi îi întrebați numi pe cei care vă dau răspunsurile pe care le așteptați .

  10. Avocatul poporului nu are bicu o prerogativa? E platit din banii nostri ca sa ne reprezinte interesele! Sa ceara CCR sa intre in legalitate si sa anuleze toate deciziile luate in complet lovit de nulitate absoluta! Au deschis cutia Pandorei!

  11. Ce sa ceri de la handicapatul de Danilet, sluga bețivei Macovei!

  12. Rușinos! Comunist veros!

    • sa respecti constitutia e rusinos? un psd-ist coclit ca tine ce putea sustine altceva? astia sunteti, ciuma rosie. ai vazut las fierbinti aseara? cand pierdeti alegerile la anul aia va asteapta, puscaria pt hotiile facute toti anii astia. cu executare 😀

  13. Chestiunea pusa de Danielet este corecta, dar la noi cine are puterea ala decide. Hai sa facem și noi ca adevărul sa aibă putere!

  14. Este nevoie de un haiduc, un razbunator, un Sfantu, trei muschetari, un filosof cu inclinatii practice, un Iorga, un olimpic cu talent in politica, un tanar fermecator si destept, o Regina Elisabeth nu conteaza I, II, cineva care sa ne scoata din disperare si sfirseala. Dar ei nu exista. Este nevoie de educatie, dar cine sa ne educe? In masa.

  15. Daca aveti comentarii cu privire la numirea si durata mandatelor membrilor CCR, va reamintesc ca la Curtea Suprema a SUA , in tara cu cea inalta democratie din lume (partenerul strategic al Romaniei) judecatorii sunt propusi numai de presedinte si aprobati de Senat si au un mandat pe viata. facet singuri o comparatie SUA – Romania.

    • Te si gasisi tu cu cine sa ne compari cu sua. Ma umfla rasul. Ai de gand sa compari tot sistemul justitiei din sua sau te-ai gandit tu asa sa ne trolezi un pic aruncand o pastila de-amboulea??
      Fiecare tara are sistemul ei comparatiile pe bucati si fara sa tina cont de particularitatile din acea tara sunt zero. De 10th court district din sua ai auzit? Stii cu ce se mananca? Evident ca nu. E lazarescu asta cu mandat expirat ? ESTE. se incalca constitutia romana?? DA. Case closed ura si la gara.

    • Andrei,

      Si cum crezi ca-i mai bine: sa inventezi un sistem democrat (original ?) sau sa folosesti unul experimentat de altii …………sau mai simplu de inteles pentru unii, sa inventezi roata romaneasca originala sau sa folosesti una proiectata si testata de altii. Suntem mandri Romani cine-i ca noi ?

    • @DB: in continuare insisti cu tampeniile. e total irelevant daca sistemul e nou sau luat de la altii. e total relevant sa e potriveasca pe particularitatile tarii respective. in practica sistemul nostru e luat de la alte tari, cu mai multa experienta, si apoi adaptat. si mergea. pana l-au pus la pamant cu legile noi.

      si ce o tot dai cu mandria???? cine a zis pe aici ca e mandru ca e roman? tot faci niste presupuneri eronate. probabil tu esti de fapt ala asa mandru, ca altfel nu se explica ce tot aduci in discutie tot felul de ineptii.

    • @ Andrei,

      Nu are rost sa continui un dialog cu o persoana care in orice situatie considera ca are dreptate folosind un limbaj specific.

    • tu nu dialoghezi, tu trolezi. lucrurile sunt atat de clare ca nu e nimic de discutat. e incalcata constitutia? da. case closed. cand Iohannis face ceva si CCR zice ca nu e contitutional ti se pare normal sa se supuna? mai mult ca sigur raspunsul e DA. atunci si CCR trebuie sa fie total in linia constitutiei. e irelevant pt acest articol daca e in regula constitutia sau nu. aia e tema pentru alta discutie.

  16. Vasilică Dănileț este un oligofren #rezist, iar un asemenea cretin unde putea scrie decât la un site de oligofreni și handicapați #rezist, precum G4 lu’ Tăpălabă !

  17. O întrebare extrem de justă la care ar trebui să răspundă actualul ministru al justiției care se preface că nu observa cat de jenant este incalcata aceasta prăpădită de Constituție.

  18. Judecatorul Petre Lazaroiu nu are conexiuni operative cu bandele criminale din institutiile Romaniei.

    • Dar psd ce o fi???? ????

    • saracutu lazaroiu. o sa fie f mirat cand o sa.si petreaca batranetile la bulau ca dom prof hehe

    • Ha-ha-ha… Deci poate sa ramana ! :)))

    • Judecatorul lazaroiu nu e acuzat de ”conexiuni cu bandele criminale din institutiile Romaniei”, ci de faptul ca sta acolo, fara sa aiba dreptul de a mai sta din martie 2018.
      Se poate discuta si de ”conexiuni cu bandele criminale din institutiile Romaniei”, in legatura cu un alt judecator de la ccr, si anume maya teodoroiu. Aceasta cucoana a fost numita ilegal, pentru ca nu avea vechime de 18 ani, si conexiunile psd sunt de muuuulta vreme indeplinite, ba ultima chiar sugera ca s-ar putea s-o regasim pe listele de europarlamentare psd.
      In consecinta, ccr e in ofsaid cu doi judecatori, nu doar cu unul.

  19. Prea le spuneti pe bune , despre nemernicii care blameaza tot timpul Romania , dar sunt indopati cu bani de la bugetul Romaniei .

  20. Corect! Insist- CCR este deasupra legii? Cum pot fi trași la răspundere acești judecători plătiți regește și din banii celor care îi contestă.

  21. Ca si la completurile de judecata de la iccj, deciziile date de ccr sunt nelegale,in afara de faptul ca sunt date in favoarea hotilor infractori cu dosare penale din fmmpssalde si camarilla(udmr si cei care ii sustin)

  22. Cine drac e limbricu ăsta, cristi danileț? De ce m-ar interesa părerile acestui viermișor?

    • un judecator care a fost si CSM. tu cine ziceai ca esti si ce ai facut in viata ta? 😀

    • @gigel – Dar tu, scatofag nenorocit, crezi ca intereseaza pe cineva panseurile tale cretine ??!!
      Sictir, troll putinist!