G4Media.ro

Cosmonautul rus care a doborât recordul pentru cea mai lungă călătorie în…

Sursa foto: NASA

Cosmonautul rus care a doborât recordul pentru cea mai lungă călătorie în spațiu a murit la vârsta de 80 de ani

Un cosmonaut rus care deținea recordul pentru cea mai lungă călătorie în spațiu a murit la vârsta de 80 de ani, transmite BBC.  Valery Polyakov a petrecut 437 de zile întregi pe orbita Pământului între 1994 și 1995 pe stația spațială Mir.

El a lucrat la experimente pentru a vedea dacă oamenii și-ar putea menține sănătatea mentală dacă ar face o călătorie lungă pe Marte.

Testele au arătat că nu a existat nicio afectare a funcțiilor sale cognitive în urma expediției sale de 14 luni. Moartea lui Polyakov a fost anunțată de agenția spațială rusă, care a folosit titlurile sale onorifice, printre care erou al Uniunii Sovietice și pilot-cosmonaut al URSS.

Cauza decesului lui Polyakov nu a fost dezvăluită.

Agenția, Roscosmos, a adăugat într-o postare pe Telegram că cercetările lui Polyakov au ajutat la demonstrarea faptului că organismul uman poate face față zborurilor mult dincolo de orbita Pământului, în spațiul cosmic.

Polyakov s-a născut în 1942 în Tula, un oraș situat la sud de capitala Moscova, calificându-se mai întâi ca medic și apoi ca cosmonaut.

El a fost lansat în prima sa misiune în august 1988, petrecând opt luni pe orbită.

Zborul său de șase ani mai târziu i-a adus lui Polyakov recordul pentru cea mai lungă călătorie în spațiu, care se menține și în prezent.

Polyakov a trăit și a lucrat pe stația spațială Mir între 8 ianuarie 1994 și 22 martie 1995, în timp ce a orbitat în jurul Pământului de peste 7.000 de ori.

Ulterior, el a declarat că durata călătoriei a fost echivalentă cu o călătorie până pe Marte și înapoi.

La întoarcere, Polyakov ar fi refuzat oferta de a fi transportat din capsula sa, ceea ce este o practică standard pentru ca astronauții să se reacomodeze la gravitația de pe Pământ.

În schimb, a ieșit cu ajutorul altor persoane.

Stația spațială Mir a fost trimisă pe orbită în 1986, mai întâi sub controlul Uniunii Sovietice și apoi al Rusiei.

Desfășurat în timpul Războiului Rece, satelitul de 135 de tone (135.000 kg) a fost folosit cu cooperarea Uniunii Sovietice și a SUA, în ciuda tensiunilor politice de lungă durată.

Acesta s-a dovedit a fi esențial în dezvoltarea unei înțelegeri a modului în care oamenii ar putea fi capabili să trăiască și să lucreze în spațiu, înainte de a fi retras în 2001.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează