G4Media.ro

Consiliul Național Secuiesc a amânat depunerea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene privind regiunile naţionale…

Sursa Foto: hungarytoday.hu

Consiliul Național Secuiesc a amânat depunerea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene privind regiunile naţionale / Preşedintele CNS: Atâta timp cât Comisia Europeană este prezidată de Ursula von der Leyen, iar printre vicepreşedinţi se numără Frans Timmermans şi Vera Jourova, nu o vom depune

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) nu doreşte ca, peste o lună sau două, Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, să respingă Iniţiativa Cetăţenească pentru regiunile naţionale, susţinută de 1,2 milioane de cetăţeni europeni, şi a amânat depunerea documentului, a declarat Balázs Izsák, preşedintele CNS, la o conferinţă de presă organizată marţi seara, la Sfântu Gheorghe, transmite MTI, citată de Rador.

„Atâta timp cât Comisia Eurooeană este prezidată de Ursula von der Leyen, iar printre vicepreşedinţii săi se numără Frans Timmermans şi Vera Jourova, nu o vom depune, iar Iniţiativa Cetăţenească va rămâne în aşteptare”, a declarat Balázs Izsák. Liderul CNS a adăugat: speră ca, în anul 2024, să se producă o schimbare în Uniunea Europeană în favoarea conservatorilor, iar atunci vor exista şanse mai bune de reuşită la Comisia Europeană.

La întrebarea adresată de un jurnalist, preşedintele CNS a precizat că regulile privind iniţiativele cetăţeneşti lansate după anul 2019 au fost modificate şi a fost stabilit un termen limită pentru depunere. Însă, Iniţiativa pentru regiunile naţionale nu are niciun termen limită. Balázs Izsák a amintit că, în anul 2013, CNS a lansat iniţiativa cetăţenească, dar Comisia Europeană a considerat că nu are competenţa de a soluţiona problema propusă şi, prin urmare, a refuzat să înregistreze iniţiativa.

După 6 ani de litigii şi o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE de la Luxemburg, în anul 2019, Comisia Europeană a fost obligată să înregistreze iniţiativa. Înregistrarea a fost urmată de strângerea semnăturilor, procesul fiind puternic afectat de pandemia de coronavirus şi de măsurile luate pentru limitarea acesteia.

Comisia Europeană a luat în considerare circumstanţele dificile ale strângerii semnăturilor şi a prelungit durata procesului, de la un an, la doi ani. Dintre semnăturile de susţinere ale iniţiativei cetăţeneşti, 1,2 milioane au fost recunoscute de către autorităţile naţionale competente ca fiind autentice, iar în opt ţări a fost depăşit pragul, faţă de şapte, care era minimul necesar, astfel fiind îndeplinite condiţiile pentru ca iniţiativa să poată fi înaintată.

Balázs Izsák a mai vorbit şi despre faptul că, în ultimele două zile, a vizitat cele 34 de localităţi din Ţinutul Secuiesc. Preşedintele CNS a adăugat că s-a întâlnit cu primarii din 17 comune, cu preoţi şi lideri ai comunităţilor, şi a fost şi de această dată convins, că iniţiativa lor este necesară.

Potrivit preşedintelui CNS, declinul economic al Ţinutului Secuiesc a continuat în ultimul deceniu, în pofida faptului că primarii vizitaţi din Ţinutul Secuiesc au făcut tot posibilul pentru a dezvolta localităţile. Prin urmare, Uniunea Europeană trebuie să acorde mai multă atenţie regiunilor care se disting prin cultură, limbă şi identitate naţională. În caz contrar, aceste regiuni nu vor putea să ţină pasul cu dezvoltarea regiunilor locuite de populaţia majoritară. Acesta este motivul pentru care UE trebuie să acorde o atenţie deosebită, pe lângă regiunile montane şi insulare, şi dezvoltării regiunilor naţionale, a concluzionat Balázs Izsák.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Și cum o să se numească Ghetoul Ținutul Secuiesc???
    Mai lăsați fraților separatismele și revizionismul, trăim în secolul XXI , totuși…Sau v-ați molipsit de la Putin…?

    • Nu exista niciun tinut secuiesc.
      In Romania absolut toate drepturile minoritatilor sunt respectate.
      In anumite zone din Romania, Romanilor nu le sunt respectate drepturile.
      Cei care trebuie sa fie protejati in aceste zone sunt Romanii, asupra carora se fac presiuni sa fie alungati sau desnationalizati.
      Nu se poate ca in Romania sa existe zone unde sa nu poti sa te multi sau sa te angajezi, daca nu esti de nationalitate maghiara sau nu cunosti limba maghiara.

  2. Așa e cum se caută cu lumânarea problemele!!!

  3. Ursula și lumea civilizata s a saturat de naționaliști cu garduri și pretenții dar conectați la banii europeni. Lista e lunga d le Balazs , veniți în spatele catalanilor,italienilor din nord,kosovarilor,sârbilor,ciprioților și a altor neamuri cu pretenții culturale și administrative. În condițiile stresului cauzat de războiul din Ucraina,a rezervelor de gaz , a naționalismului rudei d voastră, e ultima problema a Ursulei cererea d voastră. Uitați va pe lista angajaților Primăriei din Londra sau Montreal,orașe cu toleranta maxima la „rasa și cultura”, la cele 20 de etnii conlocuitoare din România care se suporta foarte bine, lăsați secolul XIX în pace.

  4. Dacă se mai amână, din 2024 sau la anticipate poate fi coaliție fără UDMR.

  5. Conducătorii româniei se concentrează pe bunăstarea lor iar România se va trezi la un moment dat cu o problemă foarte serioasă. Cancerul este mortal si uneori evoluează incredibil de rapid.