G4Media.ro

Companiile de asigurări resping proiectul de plafonare a RCA: O decizie similară…

Sursa foto: ISU Sibiu

Companiile de asigurări resping proiectul de plafonare a RCA: O decizie similară a dus la infringement și a afectat piața

UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania arată într-un comunicat că au afat ”cu surprindere” de proiectul de hotărâre de Guvern care ar urma să plafoneze pentru 6 luni tarifele la asigurările RCA.

”Propunerea de act normativ pare a nu lua in considerare faptul ca masuri similare luate in urma cu cativa ani si-au dovedit totala lipsa de eficienta pe termen mediu si lung. De altfel, decizia anterioara de plafonare a tarifelor RCA a atras dupa sine demararea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana si a condus la adoptarea unei legislatii RCA care a afectat piata de asigurari si a contribuit la situatia actuala”, arată cele două organizații în comunicatul citat.

Reacția vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus vineri Ministerului Finanțelor plafonarea prețurilor RCA timp de șase luni. Ministerul Finanțelor a publicat ulterior un proiect în acest sens.

Cele doua asociatii ale asiguratorilor arată că au atras in nenumarate randuri atentia asupra faptului ca tara noastra este „campioana” in ceea ce priveste frecventa accidentelor rutiere, Romania mentinandu-se pe un loc fruntas in Europa la acest capitol.

”Atat frecventa producerii accidentelor, cat si alti indicatori de specialitate, precum dauna medie platita pe fiecare dosar – aflata in continua crestere, contribuie la formarea pretului RCA. Iar costul unei asigurari RCA trebuie, conform legii, sa fie corelat cu despagubirile tot mai mari platite de catre companiile de asigurari – deoarece din fondul constituit din primele de asigurare se platesc despagubirile. Conform celor mai recente date publicate de ASF, reiese ca, pentru fiecare 100 de lei incasati din RCA, asiguratorii trebuie sa contribuie suplimentar cu circa 30 de lei”, mai arată organizațiile citate.

”Industria de asigurari are nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru a incuraja si alti investitori sa fie activi si sa investeasca in Romania. Din nefericire, masuri de acest tip nu pot reprezenta solutii pe termen lung, intrucat nu au cum sa ofere nici stabilitate, nici predictibilitate. Acest lucru are loc in contextul in care prioritatea ar trebui sa fie tocmai indreptarea acelor aspecte din legislatia nationala care au atras deja declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a modificarilor aduse Legii RCA in trecut, si care afecteaza libertatea asiguratorilor de a-si decide propriile politici si strategii de vanzare. Nu in ultimul rand, reamintim si pe aceasta cale faptul ca industria de asigurari este deschisa sa gaseasca si sa discute despre solutii, asa cum a fost de fiecare data. Consideram, insa, ca este imperios necesar ca aceste solutii sa porneasca de la analize tehnice bine fundamentate si de la principiile asigurarilor, pastrand liniile trasate de legislatia europeana – care are drept principal scop protectia pagubitilor”, mai spun cele două asociații. (Sursa foto: ISU Sibiu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. excrocii care ne vand asigurari si nu platesc se plang ca nu ne vor mai putea jefui.

  2. Javrele de evazionisti vad ca au trecere pe aici…Bai nenorocitilor, voi aia de platiti agenții la salariul minim vorbiți?…in epoca tehnologiei, voi tot la comision platiti amărâtii de lucrează pentru voi…normal va e scumpă polița, dar fraierii sunt mândri că lucrează într-o multinaționala ..asigurările sunt cea mai mare escrocherie, dar statele le ajuta cu asigurări obligatorii, daca ar fi numai RCA, ar fi ok….ASF, până acum, a ținut partea asiguratorilor, Consiliul Concurentei nu a intrebat nimic, cum apare o firmă care da prețurile în jos, cum îi dați în cap prin lobby la politicieni, ANAF doarme la exportul de profit practicat de asiguratori.

    • Ei așa susțin, că au dreptate – mai ales că acum intră la înaintare ca Uniune. Cu alte cuvinte trebuia să facem și noi o Uniune; a pr0știlor plătitori.

  3. „pentru fiecare 100 de lei incasati din RCA, asiguratorii trebuie sa contribuie suplimentar cu circa 30 de lei”
    Mai-mai sa vars o lacrima pentru sarmanii oameni. Vin cu bani de acasa!

  4. O sa le plang de mila atunci cand pot sa-mi transfer categoria de bonus/malus de la o companie la alta de altfel multa m…aturitate.

  5. U$R pare dispus sa gaseasca o soluție… asigurări mai mici pentru cei cu venituri confirmate… mici.
    Prea gânditi ca niste troli