G4Media.ro

Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, ”profund preocupat” de abrogarea recursului compensatoriu…

Sursa Foto: Facebook/ Korodi Attila

Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, ”profund preocupat” de abrogarea recursului compensatoriu fără a oferi deținuților altă modalitate de compensare: Este de ”importanță extremă” un plan de acțiune cu ”măsuri urgente”

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei (CoE) îşi exprimă „profunda preocupare” faţă de faptul că la 4 decembrie a.c. parlamentul României a decis „din scurt” să adopte proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, fără a oferi în acelaşi timp o altă modalitate de compensare care să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, informează vineri într-un comunicat forul de la Strasbourg, transmite Agerpres.

Comitetul de miniştri, organismul de decizie al CoE, aminteşte de „vechile probleme structurale” ale României cu suprapopularea închisorilor şi condiţiile de detenţie inumane şi degradante, menţionând totuşi că s-au obţinut progrese importante, mai ales în ce priveşte reducerea supraaglomerării centrelor de detenţie.

Comunicatul Comitetului de miniştri al CoE este difuzat în urma reuniunii sale din această săptămână, la care s-a discutat între altele supravegherea executării unor decizii ale CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), inclusiv în cazul Rezmiveş şi alţii şi Brăgădireanu împotriva României, în care reclamanţii s-au plâns în special de condiţiile de detenţie în diferite unităţi penitenciare sau centre de reţinere şi arestare preventivă ale poliţiei.

Comitetul de miniştri precizează în comunicat că a avut un „schimb de opinii” cu ministrul român al justiţiei şi că a notat explicaţiile date de ministru referitor la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu, salutând faptul că acesta s-a angajat, în numele guvernului român, să pregătească şi să prezinte fără întârziere Comitetului un nou plan „comprehensiv” de acţiune, care să cuprindă şi măsuri de consolidare „de urgenţă” a serviciilor de probaţiune şi, în general, de reglementare a cauzelor de bază ale „problemelor serioase” aflate la originea cazurilor discutate.

Este de importanţă „extremă”, mai subliniază Comitetul, ca acest plan de acţiune să cuprindă măsuri „urgente” de creare a unui nou sistem de remedii compensatorii conforme cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care să acopere toate cazurile similare aflate în prezent în atenţia CEDO sau care ar putea fi aduse în atenţia CEDO.

Comitetul de miniştri îl invită, în fine, pe ministrul român al justiţiei să revină în faţa sa la următoarea sa reuniune, din martie 2020, pentru a-şi prezenta noul plan de acţiune.

Context

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, abrogarea Legii recursului compensatoriu. Camera Deputaților este forul decizional, astfel că legea pleacă la promulgare.

Proiectul de abrogare a Legii recursului compensatoriu a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Nu s-a înregistrat niciun vot „împotrivă”.

Printre cei care s-au abținut sunt și deputatul PSD Florin Iordache și deputatul UDMR Marton Arpad, cei care, împreună cu Eugen Nicolicea, au condus comisia specială prin care s-au făcut toate modificările controversate din domeniul justiției.

Totuși, conform listei de vot, Eugen Nicolicea a votat pentru abrogarea legii recursului compensatoriu.

De prevederile recursului compensatoriu vor beneficia în continuare toate persoanele condamnate până la intrarea în vigoare a abrogării.

Ministerul Justiţiei anunţă că, după ce ministrul Cătălin Predoiu a participat la dezbateri „intense” la Strasbourg în legătură cu punerea în executare a deciziilor CEDO referitoare la condițiile din penitenciare, Comitetul de Miniştri a decis să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să dea în loc o decizie de recomandare după abrogarea de către Parlamentul de la București a recursului compensatoriu.

Citește integral

Predoiu, dezbateri ‘intense’ la CEDO după abrogarea recursului compensatoriu / A fost amânată emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pai bai europo, noi eream cu tine, faceam rezistenta, desenam pe asfalt, astea, tu ne ceri sa mangaiem criminalii si violatorii?

    • Ati inteles gresit.CE se refera la aborgare si nu la abrogare.Ceea ce este cu totul altceva.Mai cititi o data titlul.

  2. Este adevărat că deținuții (unii dintre ei) stau în condiții inumane. Este la fel de adevărat că cel puțin pe mine mă interesează mai mult siguranța noastră decât condițiile lor de detenție sau faptul că va trebui să-i despăgubim cumva. Asta e, avem alte priorități, nu mă interesează opinia consiliului de miniștri deși îi înțeleg că doar își fac datoria să atragă atenția.

  3. Încă ceva, am văzut un plan simplu de acțiune propus de APADOR-CH și nu știu de ce ministrul de justiție nu a dat măcar un copy/paste:

    – elibereare condiționată numai pentru nerecidiviști și cei cu pedepse ușoare;
    – în locurile rămase libere să fie redistribuiți recidiviștii și cei cu pedepse grele;
    – până vine o nouă serie, să se dea cu bidineaua ca să crească rapid numărul de locuri cât de cât ok.

    Simplu, rapid, eficient și aproape gratis.

    • Aveti dreptate aici, s-ar rezolva o parte a problemei.

      Nu inteleg insa de ce pe mine ar trebui sa ma preocupe conditiile de viata ale unui puscarias. La mine acasa, daca-mi sparg geamurile de exemplu, nu vin vecinii sa mi le inlocuiasca. Eu mi le-am spart, eu suport conditiile. La fel si la puscariasi, au primit o camera in niste conditii, ar trebui sa fie problema lor daca nu si-o intretin. Asta referitor la cei care provoaca igrasie intr-o camera pentru a declara toata cladirea necorespunzatoare.
      Cei prosti, care nu incalca legea si nu-s la inchisoare, stau iarna in frig. Puscariasii, dupa ce violeaza copii sau omoara oameni, primesc o camera incalzita, curata, trei mese pe zi, etc. Nu eu l-am fortat pe ala sa omoare pe cineva, ca sa fie problema mea reeducarea lui. A ales calea aia, sa moara in sant. Eu prefer sa dau bani pentru un olimpic, pentru unul care invata, pentru niste batrani ramasi singuri pe lume, etc. NU pentru criminali.

      Deci.
      La prima aparitie de probleme in celule, penitenciarul ar trebui sa-i puna pe ocupanti sa varuiasca, sa-si aduca camera in conditii bune, cu materiale de la stat (nu vorbesc de termopane, iluminat led, incalzire in pardoseala sau televizoare cat peretele). Daca problema reapare, ocupantii pot sta acolo, deoarece e clar ca n-au interes sa-si pastreze conditiile bune.
      E absurd sa cheltui bani pe o camera pe care ocupantul o incendiaza periodic.

  4. Oamenii vad lucrurile de parca ar fi in contradictie. Ori datoria politicienilor nostrii este tocmai de a gasi solutii sa rezolve atat problema sigurantei cetatenilor cat si cea a conditiilor inumane si degradante din inchisori. Daca alte state civilizate pot, trebuie sa putem si noi!

  5. Ai dreptate.
    Dar „acele state civilizate” de cine s-au ocupat mai întîi: de bunăstarea cetățenilor lor cinstiți sau de a pușcăriașilor? Că io crez c-a fost o prioritate…

    • Pe forma:

      … de cine s-au ocupat mai întîi: de bunăstarea cetățenilor lor cinstiți sau de a pușcăriașilor?

      Dezvoltand fraza, asa cum ai formulat-o, corect ar fi fost …de care (problema) s-au ocupat…
      Simplificand fraza, ca sa fie in acord, … de cine s-au ocupat mai intai: de cetateni sau de puscariasi?

      Pe fond:
      da, observatia este corecta, principiala, logica si pertinenta
      (as pune si sare pe rana spunand ca britsii chiar au avut rizuane solide pt exit)
      dar…
      comitetul de sinistri, tot principial, considera ca daca esti membru *ue, deja ai indeplinit criteriile. Realitatea insa (… da’ praftica ne omouara) criteriile au fost „decat” asomate. Iar (re)f/vomistii de-„dreapta” au facut chiar asomare la asomare. Plus OU pt suspendare.

  6. Păi să îi ia la ei acolo, dacă le plâng atâta de grijă! Un copil orfan primește jumătate din suma alocată unui pușcăriaș! Mulțumim UE!

  7. „profund preocupat” – Zici că a luat Klauslită comitetul ăsta.