G4Media.ro

Comisia Europeană: România, Bulgaria, Polonia, Cehia și Ungaria nu sunt pregătite să…

Foto: Pexels.com

Comisia Europeană: România, Bulgaria, Polonia, Cehia și Ungaria nu sunt pregătite să intre în zona euro / Croația este pregătită să adopte moneda euro de la 1 ianuarie anul viitor

Comisia Europeană arată într-un raport că România, Bulgaria, Suedia, Polonia, Ungaria și Cehia nu îndeplinesc încă cerințele de admitere în zona euro, transmite agenția Sega, citată de Rador.

Bulgaria încă nu îndeplinește două cerințe pentru aderarea la zona euro, este de părere Comisia Europenă, citată de agenția BTA. Bulgaria nu îndeplinește indicatorii de stabilitate a prețurilor și cei privind legislația, în deplină conformitate cu regulile Uniunii Europene.

Comisia explică că în Bulgaria inflația prețurilor de consum este variabilă. Se raportează că cele mai recente date pentru Bulgaria arată o inflație ridicată, cauzată de creșterea prețurilor la energie. Următorul raport este de așteptat să arate o schimbare pozitivă anul viitor, deoarece presiunile inflaționiste sunt considerate temporare și se așteaptă să scadă brusc.

Din acest motiv, nu sunt așteptări pentru o nouă întârziere pentru Bulgaria pe calea introducerii monedei euro. CE observă că aderarea la zona euro face parte din angajamentele asumate de țările UE de a se alătura comunității (cu excepția Danemarcei).

Comisia estimează că Croația este pregătită să adopte moneda euro de la 1 ianuarie anul viitor. Înainte de aceasta, este așteptată aprobarea necesară din partea Consiliului European și a Parlamentului European, până la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Croația a aderat la UE în 2013 și, împreună cu Bulgaria, a aderat la așa-zisă sală de așteptare a zonei euro, în iulie 2020. Economia croată este considerată a fi mică și bine integrată în economia europeană, precum și că băncile sunt deținute în principal de companii din țări mari din zona euro.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Totul este politica de interes al occidentului.
    Nu are nici o legatura cu realitatea economico financiara.
    Cum dracu avea conditiile de intrare in zona euro, asa peste noapte, Muntenegru ?
    Un stat creat tot asa peste noapte, dupa dezintegrarea fostei Iugoslavii .
    Ei au hotarit sa-si bata moneda Euro ca moneda nationala si asta a fost.
    Nimeni nu a contestat ca nu ar indeplini nu stiu ce conditii.
    Noi absolut totul calculam si ne raportam la Euro, dar noi nu indeplinim conditiile.
    Asta e ca si cum nu indeplinim conditiile de intrate in zona Schengen dar nimeni nu spune macar o conditie pe care nu am indeplini-o !
    Este doar VOINTA lor care conteaza !

    • Ai baut rau! Care Muntenegru? Ia niste Alkaselzer.
      Traisca Manole Isarescu impreuna cu marele economist Florin Georgescu!
      Doi titani ai prostiei si incompetentei!
      BNR poate emiteti si voi monezile de 1 si respectiv 2 Lei si scoateti mizeria de bancnota de 1 leu.

    • Muntemgru nu este în zona Euro. Nu este nici măcar în Uniunea Europeană.
      Este decizia lor unilaterală sa folosească Euro ca și monedă națională. Oricine poate face asta și UE nu are cum să se opună.
      Bulgaria are cursul Leva fixat pe Euro de 10 ani.

    • Lev-ul bulgăresc (1 Lev) are un curs fix raportat la Euro de vreo douăzeci și trei de ani. Înainte de 1999 era legat de marca germană, cred. Adică zero suveranitate a băncii naționale.

      „Levul este legat de euro în cadrul unui „currency board ” (de la 1 ianuarie 1999), cu rata de 1,95583 leva pentru un euro care era și aceea a mărcii germane până la această dată. Prin urmare, levul putea să fie acceptat în mecanismul ERM II încă de la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană și ar fi putut fi integrat în euro cel mai târziu la jumătatea anului 2009, însă situația economică precară a Bulgariei și criza economică mondială au făcut ca această dată să fie amânată în mai multe rânduri.”, zice Wiki.

    • Completare: Inainte de a trece la Euro,Muntenegru a avut Marca Germana chiar de la ruperea de Iugoslavia! Asadar euro a venit firesc si a inlocuit marca germana!!

    • Unica Conditie.ANTICORUPTI CARE SA COMBATA CORUPTIA GROSIERA. INMORMANTARE DNA., A FOST UN PAS INAPOI. SA PRIVIM DOAR LA CORUPTIA KLA FRONTIERE, SI LA TRAFICUL DEE TIGARI.
      STAM RAU DE TOT LA FACTORUL UMAN. LA EDUCATIE SOCIALA, LA LEGISLATIE SLABA SI PROST APLICATA. IN GRNERALDE O JUSTITIE LA PAMANT.
      CAZUL OPRESCU ESTE RUSINEA EUROPEI. PSUNTEM O TARA DEZARTICULATA SOCIAL. ASTASA ESTE. ABUZUL SI COTUPTIA.

  2. Păi daca se ocupà Dăncilá de problema asta… și Nasui… și un prof de la ASE

  3. Noi,ca noi;Polonia,Cehia…tot niste prapadie de tari acolo…da’si Ungaria,rasfatata tuturor ?ioi,ioi,Istenem!

  4. Pai uite asa incepe disolutia UE. Cine nu e cu frantzusky si germansky, este impotriva lor. Sa ne intelegem, Comisia este doar o unealta in mana lui Macron si Sholz.

  5. Comisia este pe m a ta trol obosit.

  6. SUNTEM NISTE LA BE tinute in starea asta voit de politicieni . si servicii.

  7. Să „trăiască olanda și portul ei, rotterdam”, dacă-mi pricepeți mesajul !…Mi-e scârbă !.

  8. Iubim Hollanda.Prin toate or.ficiile

  9. Foarte bine. In cele mai multe tari a scazut mult puterea de cumparate dupa intriducerea monedei unice. In italia s au dublat preturile la mte produse. A fost un dezastru. Asta chiar nu ne ar mai trebui astazi noua.

  10. Nu sunt specialist in economie, finante, la nivelul cunostintelor mele spun ca anuntul ne este favorabil…

    eu m-am intrebat mereu, oare Grecia daca nu ar fi fost in zona euro, nu ar fi reusit sa iasa din criza mai usor daca ar fi dispus de politica monetara proprie?

    intrarea in zona euro te avantajeaza cand lucrurile merg bine si exista dezvoltare, dar te dezavantajeaza in situatii de criza…cand o politica monetara autonoma poate stimula economia si nu trebuie sa tai cheltuielile sociale, de educatie, de sanatate, pensiile, salariile…cum iti vine solutia de la Bruxellles

    • Nu ne este deloc favorabil, pentru ca articolul arată dezechilibrele din economia românească.

      Apoi, Grecia a avut șansa de a face parte fi Eurozona, astfel ca a fost ajutata sa treacă mai ușor peste efectele dezastruoase ale politicilor economice ale guvernelor socialiste iresponsabile.

  11. Ce articol creţ: Ungaria nici NU vrea sa intre in zona euro.

  12. Croația intră în zona euro la 1 ian.2023.
    Un stat care a aderat la UE DUPĂ România…
    O fi,n-o fi un câștig intrarea asta în zona euro,dar faptul că un stat devenit membru UE după noi intră peste 6 luni în numita zonă monetară,iar alt stat,devenit membru UE odată cu noi,deja îndeplinește două condiții,noi NEîndeplinind vreuna…
    Jenant și definitoriu,o clasă politică de rahat,cetățeni pe măsură.

  13. Romania e purtata de vânt, nu are pe nimeni la conducere, se prostitueaza fara rusine