G4Media.ro

Comisia Europeană, despre discuţia preşedinţilor Xi Jinping și Volodimir Zelenski: UE a…

Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

Comisia Europeană, despre discuţia preşedinţilor Xi Jinping și Volodimir Zelenski: UE a încurajat întotdeauna China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să împărtăşească responsabilitatea mondială de a face să fie respectate Carta Naţiunilor Unite şi principiile dreptului internaţional

Comisia Europeană salută prima discuţie telefonică pe care preşedinţii chinez şi ucrainean, Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, au avut-o miercuri de la începutul războiului între Rusia şi Ucraina, elementul pozitiv al acesteia fiind că ea arată menţinerea deschisă a canalelor de comunicare, a declarat agenţiei France Presse un responsabil comunitar neprecizat, relatează Agerpres.

„UE a încurajat întotdeauna China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să împărtăşească responsabilitatea mondială de a face să fie respectate Carta Naţiunilor Unite şi principiile dreptului internaţional”, a adăugat acelaşi oficial, „luând notă de intenţia Chinei de a trimite un emisar special în Ucraina”, dar Bruxellesul aşteaptă „mai multe detalii asupra acestei iniţiative”.

„Ne bucurăm de această discuţie. Preşedinta (Comisiei Europene, Ursula) von der Leyen şi preşedintele (Franţei, Emmanuel) Macron i-au transmis preşedintelui Xi la Beijing cererea din partea preşedintelui Zelenski pentru o discuţie telefonică”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt-şef al Comisiei Europene, Eric Mamer, citat de agenţia EFE.

Potrivit acestuia, liderii chinezi „trebuie să-şi folosească propria influenţă pentru a determina Rusia să-şi încheie războiul de agresiune, să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei şi să-i respecte suveranitatea, ca bază pentru o pace justă”.

Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Macron, care a efectuat la începutul lunii aprilie o vizită în China, preşedintele Xi Jinping s-a declarat dispus în întrevederea cu acesta să poarte o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precizând însă că o va face în momentul pe care-l va considera oportun.

Convorbirea Xi-Zelenski a avut în cele din urmă loc miercuri şi a durat circa o oră. „Am avut o discuţie telefonică lungă şi semnificativă cu preşedintele Xi Jinping”, a scris preşedintele ucrainean pe Twitter. El a confirmat că omologul său chinez sprijină o soluţie paşnică pentru conflictul cu Rusia. „Dialogul şi negocierea” sunt „singura ieşire”, a adăugat el.

O iniţiativă a Chinei pentru încetarea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei anul trecut a fost formulată în februarie, fără a fi un plan de pace propriu-zis. Iniţiativa doar enumeră 12 principii de acţiune, unele destul de vagi, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc. Ea nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, o cerere esenţială a Kievului şi Occidentului, reafirmată de Zelenski în convorbirea cu Xi.

În urma acestei discuţii, Beijingul a anunţat că ambasadorul chinez la Moscova, Li Hui, urmează să fie desemnat reprezentant special pentru „desfăşurarea unei comunicări profunde cu toate părţile asupra soluţionării politice a crizei”.

Deşi China se declară oficial neutră în războiul declanşat de Rusia, preşedintele chinez nu a condamnat invazia rusă şi a efectuat luna trecută o vizită oficială la Moscova pentru consolidarea parteneriatului cu preşedintele rus Vladimir Putin.

În acest timp, statele occidentale care ajută militar Ucraina în războiul cu Rusia insistă pe lângă China să nu ofere la rândul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca să încline în favoarea acesteia din urmă balanţa conflictului. Dar Beijingul a promis că nu va furniza ajutor militar niciuneia dintre părţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pacea… Cu membrii ONU pe teritoriul lor, cu angajamente solide din partea unor tari membre NATO, Germania, Franța, Polonia, SUA… China. Se poate, mai greu, dar se poate…