G4Media.ro

Comisia Europeană a publicat un pachet legislativ anticorupție. Ministerul Justiției: propunerea reglementează…

sursa foto: Pixabay.com

Comisia Europeană a publicat un pachet legislativ anticorupție. Ministerul Justiției: propunerea reglementează abuzul în serviciu fără prag valoric

Comisia Europeană a publicat miercuri un pachet legislativ anticorupție, inclusiv un proiect de directivă anticorupție ce urmează să treacă prin negocieri cu statele membre și Parlamentul European, potrivit unui comunicat al instituției.

Setul de măsuri propus de Bruxelles include norme noi de incriminare a infracțiunilor de corupție și de armonizare a sancțiunilor în întreaga UE.

De asemenea, în pachet e inclusă și propunerea unui regim de sancțiuni care să vizeze actele grave de corupție la nivel mondial.

Directiva prevede o reglementare a infracțiunii de abuz în serviciu care nu conține un prag valoric ca o condiție pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale și atragerii răspunderii penale, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Propunerea de Directivă în materie penală vizează actualizarea cadrului legislativ UE în materia incriminării şi sancţionării faptelor de corupţie, dar şi o serie de măsuri de natură preventivă şi de creare a cadrului instituţional, potrivit Ministerului Justiției.

Infracţiunile vizate prin propunere sunt: darea şi luarea de mită, atât în sectorul publiuc, cât şi în cel privat; delapidarea atât în sectorul public, cât şi în cel privat; traficul de influenţă (inclusiv cumpărarea de influenţă), abuzul în serviciu atât în sectorul public, cât şi în cel privat; obstrucţionarea justiţiei; îmbogăţirea (ilicită) din fapte corupţie.

Citește aici comunicatul integral a Comisiei Europene

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. CCR va gasi intotdeauna o modalitate de a ocoli directivele europene pentru a-i ajuta pe ai nostri judecatori sa-i scape pe marii corupti pe tot felul de tehnicalitati, ca doar am intrat in UE doar pentru beneficii, nu si pentru obligatii

  2. Depinde cum și când sunt transpuse, că asta este o mare problemă la noi. Hoții vor să fure în continuare. Sincer îmi este și greu să-mi imaginez o țară în care mare parte din buget nu se duce pe „combinații”.
    Dar, e un pas în direcția bună, orice presiune în plus contează.