G4Media.ro

Comisia de la Veneţia: Un proiect de lege din Turcia privind dezinformarea…

Comisia de la Veneţia (Sursa: Council of Europe)

Comisia de la Veneţia: Un proiect de lege din Turcia privind dezinformarea pune în pericol libertatea de exprimare

Un proiect de lege din Turcia privind dezinformarea pune în pericol libertatea de exprimare şi ar putea să afecteze şi mai mult jurnalismul, înaintea alegerilor de anul viitor, a avertizat Comisia de la Veneţia, cerând Parlamentului turc să îl respingă, relatează news.ro.

Comisia de la Veneţia a spus că pedepsele cu închisoarea şi alte prevederi ale proiectului de lege ar fi disproporţionate în raport cu obiectivele acestuia şi că ar putea conduce la ”restricţionarea arbitrară a libertăţii de exprimare”.

Guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan spune că legislaţia va aborda dezinformarea în presă şi pe reţelele de socializare.

Partidul său de guvernământ AK şi aliaţii acestuia au o majoritate în Parlament şi se aşteaptă să adopte proiectul săptămâna aceasta.

Criticii, inclusiv partidele de opoziţie şi grupurile de presă, sunt în primul rând îngrijoraţi de un articol care spune că cei care răspândesc informaţii false despre securitatea Turciei pentru a crea teamă şi a tulbura ordinea publică ar risca de la unu la trei ani de închisoare.

”Comisia este deosebit de preocupată de posibilele consecinţe ale unei astfel de prevederi, şi anume efectul de teamă şi de creştere a autocenzurii, nu în ultimul rând în perspectiva viitoarelor alegeri din iunie 2023”.

Acesta a spus că proiectul de lege ”constituie o ingerinţă în libertatea de exprimare”, protejată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Le-a cerut parlamentarilor să clarifice termenii proiectului de lege şi să respingă proiectul de amendament, care a fost dezbătut săptămâna trecută.

Există modalităţi alternative non-penale de a contracara dezinformarea într-o societate democratică, a declarat Comisia de la Veneţia într-o evaluare de 23 de pagini.

Proiectul de lege va continua o represiune de zeci de ani împotriva libertăţii de exprimare şi a mass-mediei sub Erdogan, care anul viitor se va confrunta cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare.

 O investigaţie Reuters a arătat recent cum mass-media a devenit un lanţ strâns de comandă a titlurilor aprobate de guvern.

Parlamentul urmează să reia dezbaterea asupra legislaţiei marţi, după ce a adoptat primele 15 articole săptămâna trecută.

Turcia se confruntă cu suspendarea din partea Consiliului Europei din cauza unei hotărâri a CEDO potrivit căreia a ignorat o hotărâre anterioară, din 2019, care cere eliberarea din închisoare a filantropului Osman Kavala, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...