G4Media.ro

Comisarul european Corina Crețu, despre Alianța Vestului: Orașele ar putea să joace…

sursa foto: Facebook

Comisarul european Corina Crețu, despre Alianța Vestului: Orașele ar putea să joace un rol și mai important în felul în care sunt cheltuiți banii politicii de coeziune după 2020

Comisarul european Corina Crețu a comentat pentru ziarul clujean Făclia înființarea Alianței Vestului și a declarat că în viitorul buget european (2021 – 2027) orașele ar putea atrage și mai multe fonduri din politica de coeziune.

”Atât experții DG REGIO, cât și eu personal considerăm că orașele ar putea să joace un rol și mai important în felul în care sunt cheltuiți banii politicii de coeziune în perioada de după 2020, iar autoritățile locale ar putea să fie implicate și mai mult în selectarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană”, a spus Corina Creţu pentru Făclia de Cluj.

Declarația vine pe fondul lansării de către primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara a asocierii Alianţa Vestului. Cei patru primari au anunțat că vizează realizarea de proiecte comune din fonduri europene în viitorul exercițiu financiar european, 20121 – 2027.

De altfel, Corina Creţu a spus că în cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020, conform reglementărilor în vigoare, nou înființata Alianță a Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale şi de investiții europene.

Coaliția primarilor din Cluj, Timișoara, Oradea și Arad vrea să atragă fonduri europene în exercițiul bugetar european 2021 – 2027 printr-o nouă formă de organizare: investiție teritorială integrată (ITI). Alianța Vestului va fi înființată formal în prima parte a lui 2019, după votul în consiliul local al fiecărui oraș, iar modelul este unul prezent în România, în Delta Dunării, a declarat pentru G4Media.ro primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a dat exemplul Poloniei: ”Aici s-a reușit atragerea unor sume uriașe din fondurile europene pe proiecte regionale”.

De ce e nevoie de un asemenea tip de organizare? ”Pentru a putea atrage împreună, la nivel regional, fonduri pe care fiecare primărie în parte nu le putea obține”, a mai spus Falcă pentru G4Media.ro. E vorba despre fonduri pentru proiecte în viitorul exercițiu european, 2021 – 2027, pe axa de finanțare pentru creșterea coeziunii (adică dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate din UE, pentru a ajunge la nivelul mediu). ”Așa cum se întâmplă cu Alianța Vestului ar putea exista o colaborare între Galați și Brăila, de exemplu, care au interese comune”, spune și Ilie Bolojan.

Foto: Pagina de Facebook Corina Crețu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Asociațiile județene regionale ar putea câștiga finanțări europene și naționale după modelul asociației Delta Dunării, asociațiile de orașe și/sau municipii nu au competențe legale în dezvoltarea regională. Președinții de consilii județene ( așa numiții baroni locali ) ar putea înființa astfel de asociații de dezvoltare regională. De exemplu pentru exploatarea durabilă unui râu ( hidrocentrale, navigabilitate, piscicultură, irigații, etc. ) s-ar putea înființa asociații regionale între județele riverane.

    • Asa numitii baroni locali, nu vor infiinta asociatii de dezvoltare. Cel putin nu pe bani europeni [din care nu pot fura ] si doi la mana, nu au nici un interes sa se dezvolte pentru a nu se destepta prostimea [adica ”votantii” ]