G4Media.ro

Comerțul exterior al Chinei, la cel mai scăzut nivel de la începutul…

sursa foto: Pexels

Comerțul exterior al Chinei, la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2020

Exporturile și importurile Chinei s-au prăbușit în noiembrie, sub impactul combinat al politicii zero Covid și al cererii slabe, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

O serie de focare de infecție în țară luna trecută, la niveluri fără precedent pentru gigantul asiatic, a dus la carantine care au perturbat grav producția fabricilor și lanțurile de aprovizionare.

În acest context, exporturile Chinei s-au prăbușit cu 8,7% față de anul trecut, la 296 miliarde de dolari (283 miliarde de euro), potrivit cifrelor publicate miercuri de vama chineză.

Aceasta este cea mai mare scădere din februarie 2020, când fabricile și porturile chinezești au fost practic închise din cauza pandemiei.

Scăderea exporturilor este cu atât mai semnificativă cu cât perioada octombrie-noiembrie este în mod tradițional perioada în care se așteaptă ca exporturile să fie cele mai puternice, cu livrări de bunuri pentru sărbătorile de Crăciun.

Confruntată luna trecută cu cel mai mare val de Covid-19 de la începutul pandemiei – chiar dacă numărul acestora rămâne infim în raport cu populația sa – China a continuat politica sa strictă în domeniul sănătății.

Aceasta constă în testarea aproape zilnică a populației, carantină obligatorie pentru cei care sunt depistați pozitiv și restricții de deplasare imediat ce apar cazuri.

Fabricile au fost închise, iar unii angajați nu au putut ajunge la locul de muncă.

Amenințarea recesiunii în SUA și Europa, combinată cu creșterea prețurilor la energie, a slăbit, de asemenea, cererea internațională pentru produsele chinezești.

În noiembrie, importurile au scăzut cu 10,6% în ritm anual, până la 226 miliarde de dolari (216 miliarde de euro). Aceasta a fost cea mai puternică scădere din mai 2020.

Excedentul comercial al Chinei cu restul lumii a ajuns la 69,84 miliarde de euro (66,72 miliarde de euro) în noiembrie – mai mic decât de obicei.

„O scădere a cererii internaționale și interne, perturbările legate de Covid și o bază de comparație în creștere au dus la această lovitură așteptată”, a declarat pentru Bloomberg News Bruce Pang, analist la firma americană Jones Lang LaSalle.

Prăbușirea comerțului exterior subminează un pilon al economiei chineze din ultimii doi ani.

Exporturile record au ajutat la compensarea cererii interne afectate de criza imobiliară, de creșterea numărului de blocaje și de restricțiile de călătorie care au cântărit puternic asupra consumului.

Aceste cifre trebuie însă relativizate pe termen mediu, deoarece China pare să fie pe cale să își schimbe doctrina în ceea ce privește Covid-19, cu o relaxare generală a restricțiilor anunțată miercuri.

De la manifestațiile masive de la sfârșitul lunii noiembrie ale chinezilor sătui de excesele acestei strategii sanitare Covid zero, mai multe orașe au anunțat încetarea testelor PCR obligatorii pe scară largă sau punerea în carantină a persoanelor infectate.

„Dar mobilitatea nu a luat încă prea mult avânt la nivel național”, subliniază analistul economic Zhiwei Zhang, președintele firmei chineze Pinpoint Asset Management.

De exemplu, călătoriile între provincii rămân deocamdată complicate.

„Este probabil ca exporturile să rămână slabe în următoarele câteva luni, deoarece redeschiderea Chinei va fi laborioasă. Când cererea globală va slăbi în 2023, China va trebui să se bazeze mai mult pe cererea internă”, spune Zhang.

Guvernul a stabilit o țintă de creștere de aproximativ 5,5% în acest an, după 8,1% în 2021. Dar mulți economiști consideră acum că acest lucru este nerealist.

Renunțarea treptată la politica Covid zero și consolidarea sprijinului pentru sectorul imobiliar vor duce în cele din urmă la o redresare a cererii interne, notează Julian Evans-Pritchard și Zichun Huang, de la Capital Economics.

„Dar probabil că acest lucru nu se va întâmpla până în a doua jumătate a anului viitor”, spun ei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...