G4Media.ro

China înregistrează în iulie cea mai mare scădere a exporturilor din 2020

Sursa foto: Unsplash / Aboodi Vesakaran

China înregistrează în iulie cea mai mare scădere a exporturilor din 2020

Exporturile Chinei s-au prăbușit în iulie, înregistrând cea mai mare scădere din 2020, afectate de cererea slabă din străinătate și de încetinirea economiei interne, care a lăsat mii de companii într-o situație precară, potrivit Le Figaro. Exporturile au fost, din punct de vedere istoric, un motor de creștere cheie pentru China, iar această situație are un impact direct asupra ocupării forței de muncă.

Amenințarea de recesiune în Statele Unite și Europa și inflația ridicată au contribuit la slăbirea cererii internaționale pentru produsele chinezești în ultimele luni. Tensiunile geopolitice cu Statele Unite și dorința unor țări occidentale de a-și reduce dependența față de China sau de a-și diversifica lanțurile de aprovizionare explică, de asemenea, această încetinire.

Luna trecută, vânzările de produse chinezești destinate piețelor externe au scăzut cu 14,5% față de anul trecut, potrivit cifrelor în dolari publicate de vămile chineze. Aceasta a fost cea mai mare scădere a acestora din ianuarie-februarie 2020 (-17,2%), când economia chineză a fost practic blocată de începutul pandemiei Covid-19. Această scădere era așteptată de analiștii chestionați de Bloomberg. Dar nu într-o asemenea măsură (-13,2%). În iunie, exporturile chinezești se contractaseră deja cu 12,4% în ritm anual. În afară de o scurtă revenire în martie și aprilie, vânzările externe ale gigantului asiatic au fost în scădere constantă din octombrie 2022.

Planul de stimulare în discuție

Anul trecut, restricțiile sanitare „zero Covid” au penalizat grav companiile orientate spre export, ceea ce a dus la închideri neașteptate de fabrici și la dificultăți în ceea ce privește transportul și călătoriile. China a ridicat în cele din urmă majoritatea măsurilor draconice în decembrie 2022, deschizând calea pentru o redresare treptată a activității. Însă revenirea mult așteptată a întârziat să se materializeze, fiind subminată de consumul intern slăbit de o economie lentă și de un șomaj record în rândul tinerilor.

În absența cererii, importurile din gigantul asiatic au scăzut în mod logic în iulie (-12,4% în ritm anual). Aceasta este cea de-a noua lună de scădere consecutivă. Contracția a fost mult mai accentuată decât în iunie (-6,8%) și decât previziunile analiștilor chestionați de Bloomberg (-5,6%). Cu toate acestea, excedentul comercial al celei de-a doua economii mondiale a ajuns la 80,6 miliarde de dolari (73,3 miliarde de euro), față de 70,2 miliarde de dolari în luna precedentă.

Cifrele privind comerțul sunt cele mai recente dintr-o serie de indicatori care arată că redresarea Chinei post-Covid se epuizează. Creșterea economică a Chinei a crescut cu doar 0,8% între primul și al doilea trimestru din 2023, potrivit cifrelor oficiale. Într-un moment în care numeroși economiști pledează pentru un vast plan de stimulare, autoritățile privilegiază măsurile specifice și declarațiile de intenție în ceea ce privește sectorul privat, fără rezultate convingătoare pentru moment.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar China încă este bine față de cat de rău ar putea fi dacă va fi tratată ca Rusia de US+EU.