G4Media.ro

Comentariu în presa britanică: Relația dintre stat și cetățeni s-a schimbat dramatic…

capitalism

Comentariu în presa britanică: Relația dintre stat și cetățeni s-a schimbat dramatic / Capitalismul a fost suspendat în UK

Niciodată guvernul britanic nu a intervenit pentru a plăti o parte importantă din salariile lucrătorilor din companii din toată țara. Capitalismul a fost suspendat în Marea Britanie. Aceasta este consecința finală a măsurilor extraordinare anunțate, vineri seară, de cancelarul Rishi Sunak (funcție oficială în cadrul guvernului britanic, șeful trezoreriei regale), scrie Ed Conway, editor economic la Sky News.

Niciodată guvernul acestei țări nu a intervenit pentru a plăti o parte importantă din salariile muncitorilor în cazul  companiilor private din toată țara.

Comentatorul de la Sky News notează că e vorba de cifre mari: e vorba de 80% din salariile lucrătorilor afectați, plafoane de 2.500 lire sterline pe lucrător, potențial 4 miliarde de lire sterline care ies din Trezorerie în fiecare trimestru.

Un guvern conservator naționalizează părți din sectorul privat, plătind  în locul angajatorilor majoritatea salariilor angajaților.

Este o mutare pe care până și cea mai de stânga administrație s-ar fi ținut departe pentru a nu speria investitorii și piețele.

Iată însă faptul ciudat: această mișcare ar putea fi singurul mod de a convinge investitorii că autoritățile britanice sunt serioase în încercarea de a împiedica o explozie totală a economiei.

Căci realitatea este că Marea Britanie se află în mijlocul unui infarct economic. Chiar acum.

Niciodată nu ne-am confruntat cu o criză de aceste dimensiuni – o criză de sănătate care a generat  o criză a stilului de viață și  care a dat naștere unei monumentale crize economice.

În momentul de față, angajatorii decid dacă vor concedia personalul, dacă plătesc taxe sau dacă își închid pur și simplu afacerile.

Ce altceva ai face dacă ai fi un proprietar de restaurant care acum era forțat să închidă și s-ar putea să nu-i folosească la nimic faptul că este asigurat?

Ce ai face dacă ai avea un business în turism atunci când granițele sunt brusc închise în întreaga lume?

Unii oameni pot continua să lucreze, dar realitatea este că zone întregi din economie au intrat în hibernare. Sau pur și simplu s-au oprit. Acest lucru are consecințe mai profunde și arată mai înfricoșător decât criza financiară. (…)

(…) Pentru prima dată, guvernul intră în joc și va subvenționa salariile pentru toate companiile afectate de impactul economic generat de coronavirus. Se ridică acum întrebarea dacă nu cumva criteriile de eligibilitate sunt prea stricte.

Au fost și alte măsuri menite să prevină creșterea șomajului. Plata TVA a fot suspendată, dat fiind că facturile trebuiau achitate în câteva zile. Vor fi adoptate probabil și alte măsuri în săptămânile următoare pe măsură ce imaginea economiei devine mai clară.

Totuși, gândiți-vă pentru o clipă cum arată toate acestea. Relația dintre stat și cetățeni s-a schimbat dramatic.

Citește textul original pe Sky News

Vezi aici măsurile anunțate vineri seara în Marea Britanie

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Fix asta a facut SUA ca raspuns la Marea Criza din anii ’30, celebrul New Deal al Presedintelui FDR, un Pachet de Programe economice FEDERALE, care a vizat IMPLICAREA puternica Statului în 3 domenii ale Economiei americane, altfel un exemplu de LIBERALISM(capitalism!) clasic: in Industrie, Transporturi(construirea Infrastructurii moderne a SUA!), Agricultura și Sistemul bancar.
    Măsurile împotriva şomajului (mai 1933) au fost determinante: pentru prima dată Guvernul federal a acordat peste 500 mil.$ drept Ajutor de şomaj, a fost înfiinţată Administraţia Muncilor Civile (Civil Work Administration) care gestiona un Fond de 3 Mld. $ pentru LUCRARI PUBLICE (tabere de muncă pentru tineri, Construirea de Sosele moderne, căi ferate, case, şcoli) şi care a administrat şi realizarea celui mai ambiţios proiect al perioadei, adevărat simbol pentru societatea americană – Barajul Hoover, apoi Sculptarea Muntelui Rushmore, Golden Gate…
    In vremuri de CRUZA intervine Statul, catre trebuie sa creeze Locuri de munca in activitati care au cerere.
    Statul trebuie sa salvze Economia, sa DEA de lucru la oameni(scade presiunea Somajului) si investeste BANII pe care ii are in ceea ce are CERERE, pentru ca azi NU exista CERERE decat in Productia de Alimente, alte Produse strict necesare, NU in distractie, hoteluri si restaurante, masini si altele de LUX, pana Cererea de astfel de produse si servicii va reveni la normal probabil ca vor trece ANI…
    Asta a facut Presedintele F. D. Roosevelt cu celebrul NEW DEAL in SUA si a functionat… acum, Covidul e necunoscuta suplimentara care sta pe creierii guvernantilor…

    • Lili, in 1930, adica cu 90 de ani in urma, era o lume mult mai simpla. Nu este posibil asa ceva acum – pur si simplu statul va colapsa peste tot acolo unde se vor aplica astfel de masuri. Prostia se plateste, si de data asta se va plati dur de tot, pret maxim.

    • In romania, statul investeste in pensiile speciale si multimea de salarii de la stat pe care le are fiecare bugetar de lux, care eventual e si pensionar special.
      Si toate astea, in stare de urgenta, in criza si cu guvern liberal

  2. Exact acelasi lucru se va intimpla si in UE . Unde natiunile componente vor fi obligate la federalizare si crearea unei structuri oarecum similare cu USA.

    • Posibil si asta. Si eu sunt pentru Statele Unite ale Europei, dar n-ar vrea ca imnul national sa fie „Prostia ne-a unit”.

  3. In romania, statul investeste in pensiile speciale si multimea de salarii de la stat pe care le are fiecare bugetar de lux, care eventual e si pensionar special.
    Si toate astea, in stare de urgenta, in criza si cu guvern liberal

  4. Exista un risc mare daca se continua asa .