G4Media.ro

CNN: Aliaţii occidentali primesc actualizări tot mai „sumbre” despre contraofensiva Ucrainei /…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

CNN: Aliaţii occidentali primesc actualizări tot mai „sumbre” despre contraofensiva Ucrainei / Temeri că va începe un „joc al reproşurilor” / „Cel mai dificil moment al războiului”

La câteva săptămâni de la începerea contraofensivei extrem de aşteptate a Ucrainei, oficialii occidentali au evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forţelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ, au declarat pentru CNN patru oficiali americani şi occidentali de rang înalt, potrivit News.ro.

„Vor vedea în continuare, în următoarele două săptămâni, dacă există o şansă de a face progrese. Dar ca ei să facă într-adevăr progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict cred că este extrem, extrem de puţin probabil”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt pentru CNN.

„Informările pe care le avem ne dau de gândit. Ni se reamintesc provocările cu care se confruntă”, a declarat reprezentantul Mike Quigley, un democrat din Illinois, care s-a întors recent de la întâlniri pe care le-a avut în Europa cu comandanţii americani care antrenează forţele blindate ucrainene. „Acesta este cel mai dificil moment al războiului”, spune congresmenul.

Principala provocare pentru forţele ucrainene este dificultatea continuă de a străpunge liniile defensive multistratificate ale Rusiei în estul şi sudul ţării, care sunt marcate de zeci de mii de mine şi de reţele vaste de tranşee. Forţele ucrainene au suferit pierderi uluitoare acolo, ceea ce i-a determinat pe comandanţii ucraineni să reţină unele unităţi pentru a se regrupa şi pentru a reduce pierderile.

„Ruşii au mai multe linii de apărare, iar ei (ucrainenii) nu au trecut cu adevărat de prima linie”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt. „Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reuşit să facă mai multe progrese de-a lungul acestor ultime şapte, opt săptămâni, care este probabilitatea ca ei să le facă brusc, cu forţe mai epuizate? Pentru că sunt condiţii extrem de grele”, subliniază diplomatul.

TOAMNA VA FACE ŞI MAI DIFICILĂ OBŢINEREA UNOR PROGRESE

Un oficial american de rang înalt a declarat că SUA recunosc dificultăţile cu care se confruntă forţele ucrainene, deşi păstrează speranţa unor noi progrese. „Recunoaştem cu toţii că decurge mai greu şi mai încet decât şi-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii -, dar încă mai credem că există timp şi spaţiu pentru ca ei să poată face progrese”, a declarat acest oficial.

Pe de altă parte, mai mulţi oficiali spun că apropierea toamnei, când se aşteaptă ca vremea şi condiţiile de luptă să se înrăutăţească, oferă forţelor ucrainene o fereastră limitată pentru a mai avansa.

În plus, oficialii occidentali spun că progresul lent a scos la iveală dificultatea de a transforma forţele ucrainene în unităţi combinate de luptă mecanizate, uneori cu doar opt săptămâni de antrenament pe tancuri şi alte sisteme de arme noi furnizate de Occident.

DE CE UCRAINENII LOVESC MAI DES ÎN INTERIORUL TERITORIULUI RUSESC

Lipsa progreselor pe teren este unul dintre motivele pentru care forţele ucrainene au lovit mai des în interiorul teritoriului rusesc „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a declarat un înalt oficial militar american.

Şeful forţelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujni, i-a spus luni omologului său american, şeful Statului Major al Forţelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, că forţele ucrainene creează pas cu pas condiţiile pentru a avansa. Zalujni i-a mai spus lui Milley că apărarea Ucrainei este fermă.

„Soldaţii noştri fac tot ce pot. Inamicul desfăşoară acţiuni active de asalt în mai multe direcţii, dar nu reuşeşte”, i-a transmis Zalujni lui Milley, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de guvernul ucrainean.

Vorbind despre situaţia din sud, unde forţele ucrainene s-au străduit să câştige teren, Zalujni a declarat: „Luptele grele continuă, trupele ucrainene continuă pas cu pas să creeze condiţii pentru a avansa. Iniţiativa este de partea noastră”.

OPTIMISM TEMPERAT ŞI TEMERI CĂ VA ÎNCEPE UN JOC AL REPROŞURILOR 

Aceste ultime evaluări reprezintă o schimbare semnificativă faţă de optimismul de la începutul contraofensivei. Aceşti oficiali spun că acele aşteptări au fost „nerealiste” şi contribuie acum la presiunile exercitate asupra Ucrainei de către unii din Occident pentru a începe negocierile de pace, inclusiv luând în considerare posibilitatea unor concesii teritoriale.

„Putin aşteaptă acest lucru. El poate sacrifica oameni şi poate câştiga timp”, a declarat congresmenul Mike Quigley.

Unii oficiali se tem că decalajul tot mai mare dintre aşteptări şi rezultate va declanşa un „joc al reproşurilor” între oficialii ucraineni şi susţinătorii lor occidentali, ceea ce ar putea crea diviziuni în cadrul alianţei, care a rămas în mare parte unită după aproape doi ani de război. „Problema, bineînţeles, aici este perspectiva jocului de învinuiri. Ucrainenii vor da apoi vina pe noi”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt.

Luna trecută, la Forumul de securitate Aspen, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat sosirea lentă a unor sisteme de armament mai avansate din partea Occidentului ca fiind motivul pentru progresul lent al forţelor ucrainene de până acum. „Am plănuit să începem (contraofensiva) în primăvară, dar nu am făcut-o”, a declarat Zelenski. „Pentru că, sincer, nu avem suficiente muniţii şi armament şi nu avem suficiente brigăzi antrenate corespunzător. Adică antrenate corespunzător pentru aceste arme”, a punctat liderul de la Kiev.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. aha, deci ne pregatim sa ii cerem scuze lui Putin.

    • Rusia nu va mai fi ce-a fost 50 de ani de-acum înainte, indiferent ca Ucraina își va recupera teritoriul pierdut sau nu!

    • @Marionette, Rusia nu a fost niciodata nimic. Doar niste brütê cu teritoriu imens. In rest… nimic. Foame si betie…

    • @thevali au avut o mica perioada de glorie sovietica , tehnologica, sportiva si atat

    • ce am inteles e ca daca treaba se inchide pe situatia de acum cu siguranta maestii macron si sholts n-o sa stea suparati pe rusia si in 10 ani o sa se cam uite ce se intampla acum.
      si mai cred ca deja se calculeaza ca e mai ieftin sa o dea la pace cu putin decat sa sparga cele n linii de fortificatii. care au fost construite in timp ce o mermeleam cu ce arme sa dam si ce nu.

  2. Eu cred ca ucrainienii au facut tot ce au putut in acest razboi si au facut de fapt foarte multe in ciuda problemelor. Cu toate armele din Occident nu cred ca ucrainienii vor putea sa sparga zidul defensiv rusesc si de aceea cred ca razboiul s-a cam incheiat aici si vom ajunge la o situatie ca in Coreea de Nord. Trebuie vazut totusi daca rusii si ucrainienii vor putea sa pastreze pacea, greu de crezut, dar si mai important este pozitionarea EU fata de Rusia. Revenim la vechile practici sau ramanem in situatia actuala: legaturi politice, economice, culturale si turistice la minimum. Eu nu as dori sa ne reintoarcem la situatia dinainte de razboi, chiar daca cost mai mult. Rusia nu trebuie sa mai existe in nici un context european de orice fel.!

    • Pe ce te bazezi cand tragi linie sub operatiunile de pana acum ? Ucraina e in plina ofensiva, doar ca nu decurge in modul spectaculos (dupa modelul standard NATO) cum ni s-a inoculat pe diverse canale , intentionat sau nu. Au oameni, au munitie, au arme, trendul utilizarii dronelor aeriene sau maritime este pe o panta crescatoare. Chiar nu inteleg pesimismul si cred ca o parte din acest ton pesimist e tot de manufactura ruseasca.

  3. atat timp cat Ucraina va dori sa lupte , va trebui sprijinita, fara rezerve fara reprosuri fara scos ochii, Ucraina participa cu partea cea mai importanta, componenta umana

    daca tactica lor nu functioneaza , poate ar trebui sa lase generali nato sa le faca strategia , macar pe o anumita zona , oboseala isi va spune cuvantul si la nivel de decizie

    • Au incercat tactici NATO si neavand componenta ofensiva aeriana au pierdut multicele tancuri si bradley-uri. Eu zic sa avem incredere in ucrainieni ca isi pot face singuri o strategie originala , nici laser ca NATO dar nici ca rusii care trag cu artilerie ca dementii pana fac peisaj selenar.

    • @bula: componenta ofensiva aeriana nu e nici ea devastatoare, rusii au multa tehnica aniaeriana si e putin probabil ca ucrainienii au luat in calcul peste 1000 de avioane de ultima generatie , sa aiba de unde pierde . Tancurile pierdute au fost infipte in mine in general, unde nu te ajuta prea mult aviatia. NATO probabil ar trece cu multa usurinta , dar puterea de foc ar fi mult mai mare. Ucrainienii trebuie sa lupte in continuare asimetric , cu arme mai bune , dar tot asimetric.

    • Problema pe care o vad eu e ca rusii dacă sunt lăsați în situația actuala, peste 2 ani or sa ocupe toată Ucraina. Deci nu știu dacă se ajunge la Koreea de Nord/Sud dar fără întrarea Ucrainei în NATO nu se va stabiliza nimic acolo