G4Media.ro

Claudiu Năsui: Am început procesul de reformă a companiilor de stat subordonate…

Claudiu Năsui: Am început procesul de reformă a companiilor de stat subordonate Ministerului Economiei. Primul pas este să numim oameni profesioniști în consiliile de administrație

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a anunţat miercuri că a demarat procesul de reformă în companiile de stat din subordine, planul concret de acţiune pentru cele aproximativ 70 de companii urmând să fie prezentat după ce se va pune de acord cu premierul, relateză Agerpres.

„Am început deja procesul de reformă a companiilor de stat în Ministerul Economiei. Depinde de cum le consideram că sunt şi filiale de filiale, sunt tot felul de participaţii, unele sunt minoritare, dar suficient cât să ai controlul, adică sunt diferite cazuri. Avem în jur de 70 de companii de stat la Ministerul Economiei, deci o sumă foarte mare, toate sunt în nişte situaţii financiare deplorabile, aş spune. Sunt rezultatul a foarte mulţi ani de nepăsare sau chiar corupţie. Primul pas pentru a reforma aceste companii este să numim oameni profesionişti în Consiliul de Administraţie, care sunt cu adevărat profesionişti şi când spun cu adevărat profesionişti e prima oară când punem CV-urile pe pagina mea pe măsura ce facem numirile – totul este, dăm comunicat de presă, se găsesc uşor – oameni care au muncit esenţialmente în privat”, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

El a fost întrebat dacă are un plan de restructurare pentru companiile de stat din Ministerul Economiei.

În opinia sa, numirile făcute la aceste companii vizează ca oamenii să aibă „talente şi aptitudini complementare”, astfel încât să poată veni cu o strategie coerentă pentru fiecare companie.

„Tehnica şi strategia pe care le avem sunt să facem numirile în mod complementar, adică oamenii pe care îi numim să nu fie – dacă este o companie din industria de apărare – să nu fie toţi din industria de apărare pe care o avem, să facem numirile în mod complementar. Unul este specialist pe apărare, dar unul să fie specialist în finanţe, contabilitate, audit, altul în HR sau drept sau restructurare, adică să aibă talente şi aptitudini complementare ca să poată să vină cu o strategie coerentă pentru fiecare companie. De asemenea, bugetele de venituri şi cheltuieli pe care le aprobăm nu vor fi niciunul pe pierdere, deci vor trebui să facă toată lumea tot ce poate pentru a restructura aceste companii până când avem o imagine mai bună ce putem face cu ele”, a explicat Năsui.

Acesta a adăugat că a avut numeroase discuţii şi cu premierul despre situaţia acestor companii de stat şi se doreşte ca toate acestea să fie revitalizate.

„După cum ştiţi există o lege în Parlament care împiedică vânzarea de active. Asta este o ironie că Parlamentul împiedică vânzarea de active dar doreşte să dea gratuit un mare activ, la Băneasa. Până una alta facem ce putem cu aceste companii, am avut numeroase discuţii şi cu premierul despre ele şi avem în plan să le revitalizăm pe toate. (…) Am început să vorbim despre ele, dar punctual, pentru că fiecare are o situaţie specială. Vă dau un exemplu, există o mică întreprindere, statul român are şi o micro-întreprindere – Germisara, are trei membri în CA şi trei angajaţi şi este foarte fuzionabilă cu alte întreprinderi. Mai sunt alte întreprinderi ale căror scop de fapt nu este să facă profit, dar pot fi foarte bine înglobate într-un departament sau direcţie din minister. Sunt cazuri de genul acesta şi pe toate trebuie să avem o confirmare cu premierul că planul nostru de acţiune este bun”, a subliniat ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, un prim pas în cazul acestor companii este legat de schimbarea conducerii şi de a aduce oameni cu experienţă, care să vină cu „nişte planuri reale de restructurare”.

„Trebuie să schimbăm aceste conduceri şi să avem nişte oameni care au experienţă, care au mai făcut asta, care nu sunt membri de CA profesionişti la stat şi care pot să vină cu nişte planuri reale de restructurare. Şi dacă vă uitaţi la oamenii pe care îi numim marea majoritate au făcut asta în privat, toată viaţa lor, şi fac asta din patriotism acum. Ei nu vin în CA pentru banii pe care îi oferă ci efectiv ca să ajute să redreseze o părticică din ţara noastră”, a adăugat şeful de la Economie.

Întrebat dacă are un orizont de timp până când va finaliza această analiză, astfel încât să aibă un plan de acţiune concret cu termene, Năsui a răspuns: „Am avut deja întâlniri cu unii dintre ei, mai am şi în lunile următoare şi în măsura în care am o discuţie cu premierul şi ne punem de acord pe un plan de acţiune voi prezenta toate lucrurile acestea, dar da, pe scurt avem un plan pentru fiecare din aceste firme”.

Foto: Claudiu Năsui (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Începe sa-mi placa de Drulă. Măcar a spus clar: Metrorex si Tarom.
    Ma uit la Nasui…
    zici ca ANPC nu e treaba lui. RENAR nu e treaba lui.
    De fapt nici nu stii care e treaba lui.
    Sa fie acceptat, fiecare e pe bugetul lui si face ce-l duce capul. CA-ul ala e si el al nimanui.
    Efort comun? Ce-i ăla?

    • Atat timp cat timp asa justifici numirea unor oameni incompetenti ( contrar legii) la compania sarii SNS, deviza usr-istilor nu e decat gargara de adormit copii si mai grav este ca averea romanilor este data pe mana celor din fondul proprietatea pentru supt… rusine domnule Nasui!!!

    • La ANPC e jale,am sesizat un conflict comercial cu Asociatia de proprietari(produs neconform pus la plata!) ANPC m-a trimis la plimbare la ANRE si la Asociatie,desi este exact tipul de speta in care ar trebui sa se implice.E cu atat mai lipsit de profesionalism raspunsul cu cat am semnalat un abuz al ANRE care obliga cetateanul sa cumpere un detector de gaz metan desi nu are consumator de gaz in casa,adica jaf!Am scris si la min.Nasui,dar niciun raspuns,ce stie el de tehnica si cetatean,din ONG-ul de unde vine!

  2. dupa fiecare runda de alegeri ne trezim cu o noua tura de oameni competenti…

  3. Nasui, aceasta domnisoara a politicii romanesti este pasiv atat in guvern cat si acasa. Din pacate guvernul nu este pat si nu pot sa stai mereu la primire…..

  4. Un pas mic pentru… Nasui, un pas mare pentru… mai bine nu zic!

  5. Un pas mic pentru… Nasui, un pas mare pentru… mai bine nu zic!
    Deci, planul va fi făcut public după Congres, că Cîțu candidează la șefie!

  6. Oh, da, abia asteptam sa-i cunoastem pe „profesionistii” lui Nasui!
    Tineti minte pe cine a propus USR PLUS si Premierul Florin Zombie Citu a acceptat, ca Vicepresedinte la ANAF mai acum vreo 2 luni?!
    Asa cum a promis in campanie, USR vine cu oameni „noi” in politica!
    „Noi”, adica neica nimeni ca PROFESIONISTI!
    Partidul condus de Dan Barna si Dacian Ciolos l-a numit in functia de vicepresedinte al ANAF pe Emil Samartinean.
    Cine este Emil Samartinean?
    Un fost ospatar si vanzator de telefoane mobile.
    Acum, mare consultant pentru IMM-uri în vârstă de 37 de ani, ale cărui business-uri cumulează o cifră de afaceri de 50.000 de euro, deși instituția pe care o va coordona gestionează sume ce se ridică la sute de miliarde de lei.
    Sămărtinean nu are experiență la stat, a urmat un doctorat fără să-și susțină teza, iar la „skills” dobândite educațional bifează „analiza faptelor și înțelegerea lumii”.
    Potrivit CV-ului obținut de Economedia, Emil Sămărtinean a intrat direct în piața muncii, în 2005, ca funcționar bancar la Banca Transilvania, unde a stat până în 2006.
    În 2008 a început să lucreze ca ospătar și organizare evenimente la Athene Palace Hilton, până în 2011.
    A urmat apoi TOATE Studiile pe care le are la mare distanta, evident, NU a pus piciorul intr-o Facultate cu Invatamant la ZI, toate Diplomele obtinute cand lucra, scolit beton, marca politrucii din Romania: a absolvit facultatea la 25 de ani, cand a obținut diploma de licență în științe politice la Facultatea de Științe Politice din Cluj-Napoca în 2009.
    Ulterior, a urmat un masterat în Administrarea Afacerilor la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București 2011.
    În plus, el a finalizat studiile doctorale din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale ASE, fără susținerea publică a tezei.

    Cam asa arata „profesionistii” USR PLUS!
    NU mai enumar propunerile halucinante a tot soiul de impostori si incompetenti ale lui Horia Tomescu, Viceprimar la Primaria Bucuresti pentru Membrii Consiliilor de Adminsitratie ale Spitalelor din Bucuresti: secretare, casiere, o stewardesa, vechi clienți ai UNPR și ai doamnei Firea, afaceriști dubioși. Cireașa de pe tort era un ins care a intrat la Bioterra la 34 de ani și care, într-un puseu de gelozie, tăiase gâtul prietenei sale, cu un cuțit, pentru care a fost si condamnat!
    Intrebat de presa pe subiect, Horia Tomescu sustinea sus si tare ca sunt cei mai buni!
    Desi NIMIC din CVurile lor NU ii recomanda.
    Ia sa vedem „profesionsitii” lui Claudiu Nasui!!

  7. Asteptam cu nerabdare sa vedem, printre „profesionistii” propusi de acest Nasol al politicii de Dambovita, grataragii, vidanjori, maturatori si alte eminente si stralucitoare minti!

  8. Bai nasui cu muci la nas, lasa-ne dracu cu gargara, esti un incompetent care o sa promoveze altu incompetenti si mai incompetenti. Hai ca ne-am lamurit, la gunoi cu voi!