G4Media.ro

Clădiri emblematice din București ar putea fi renovate și consolidate împotriva seismelor:…

Foto: PMB / Facebook

Clădiri emblematice din București ar putea fi renovate și consolidate împotriva seismelor: Pinacoteca de pe Lipscani, Teatrul Bulandra, Curtea Meșteșugarilor din centrul vechi

Mai multe clădiri monument istoric, dar și imobile rezidențiale din București vor fi renovate în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, derulat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat miercuri primarul Nicușor Dan.

Cașa Șuțu (Lahovary) – Calea Griviței nr. 7, sector 1; Pinacoteca – str. Lipscani nr. 18-20, sector 3; Teatrul L.S. Bulandra – B-dul Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5; Curtea Meșteșugarilor – Str. Covaci nr. 13, sector 3 se numără printre clădirile monument istoric pentru care primăria a depus cereri de finanțare.

Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a depus 24 cereri de finanțare cu o valoare de aproximativ 620 milioane de lei, potrivit primarului general.

Pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat propuse pentru renovare sunt și imobile rezidențiale. Câteva dintre acestea: Calea Victoriei nr. 101, sector 1; B-dul Carol I nr. 63, sector 2; Franceză nr. 9, sector 3; Str. Domnița Anastasia nr. 5, sector 5; B-dul Schitu Măgureanu nr. 3, sector 5; Str. Blănari nr. 11, sector 3; Str. Doamnei nr. 3, sector 3; Str. Amzei nr. 15/D.I. Mendeleev nr. 17, Sector 1; B-dul Dacia nr. 53, sector 1; Șoseaua Panduri nr. 36, sector 5; ;Dionisie Lupu nr. 55, sector 1; Al. Beldiman nr. 1, sector 5; Franceză nr. 52/ Halelor nr. 1, sector 3; Bd. Ghe. Magheru nr. 27, sector 1; Șipotul Fântânilor nr. 5, sector 1; Calea Victoriei nr. 95, sector 1; Batiștei nr. 5, sector 2; Speranței nr. 24, sector 2; Sf. Vineri nr. 5, sector 3; Piața Pache Protopopescu nr. 11, sector 2.

Pentru anul 2023, programul de renovare are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul Dezvoltării nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Domnule Primar General, ce se întâmpla cu Casa Radio, ajunsa o ruina, din stadiul de a fi pregătită pentru darea in folosință ?!

    …Dar cu “Circul foamei” de la Unirea, la doi pași de Km 0 ?! Se afla in șantier din vremuri imemoriale, arată oribil centrul orașului!

    • Cata vreme exista LITIGII, nu se poate face nimic pana instantele nu iau o decizie.

      „Casa Radio” nu a fost niciodata „pregătită pentru darea in folosință”.
      Iar Unirea nu se afla „la doi pași de Km 0″…

    • @ZOZO _ Întrucât nu a fost respectat contractul de concesiune, imobilul ar fi fost firesc sa fie luat înapoi de la firma israeliana.

      Nu exista in nicio capitala europeană astfel de ruine timp de 17 ani. Pentru distrugerea clădirii ar fi fost normal/legal sa fie suprataxați proprietarii pana ajungeau datoriile la valoarea imobilului.

      https://www.digi24.ro/stiri/economie/casa-radio-ar-putea-fi-transformata-in-mall-care-este-povestea-cladirii-1080388

      Cât privește distanță dintre Unirea și SF Gheorghe din București, ea este mai puțin de 400m.

    • Nu se poate face NIMIC pana instantele nu iau o decizie.
      Imobilul nu poate fi „luat inapoi” altfel decat printr-o decizie judecatoreasca. Altfel, NOI platim penalizari…
      Firma israeliana nu a respectat contractul, dar nici statul roman nu a respectat ceea ce s-a obligat sa faca.

      Iar Unirea tot nu se afla la doi pasi de km 0…

    • @Constantin
      Pana la Nicusor Dan acestea erau probleme secundare. Importante au fost recompensele pentru sponsori. Nu intru in detalii, ca iau pastile pentru hipertensiune. si nu vreau sa arunc banii aiurea.
      Stiu ca „timpul nu mai are rabdare cu noi” dar e bine ca se misca lucrurile cat de cat.
      Eu nu sunt fan ND fiindca mi s-a parut ca apasa prea mult pedala de frana, dar vad ca merge inainte. Nu poti sa-i ceri sa curete in 2-3 ani gunoaie care s-au adunat in 30+50.
      Iavas, iavas, bagam tot 🙃 cum zice Ismail