G4Media.ro

Cîţu: Vrem acordul CSAT pentru a încredinţa informatizarea ANAF, în mod direct,…

Cîţu: Vrem acordul CSAT pentru a încredinţa informatizarea ANAF, în mod direct, unei companii

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că va cere acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a încredinţa în mod direct, unei companii, proiectul de informatizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât procesul să fie gata în martie-aprilie.

„În ultimii doi ani, statul a forţat companiile private să cumpere case de marcat sofisticate şi softuri, dar ANAF nu est gata, nici măcar nu a început licitaţia pentru softul necesar care să conecteze ANAF de aceste case de marcat. Este o responsabilitate criminală din partea statului: să-i pui pe aceşti oameni să dea bani, să-i ameninţi cu amenzi şi apoi tu să nu fii gata”, a spus Cîţu, la Digi24, citat de Agerpres.

El a arătat că va cere avizul CSAT pentru încredinţarea directă a proiectului de informatizare a ANAF, astfel încât situaţia să se rezolve în această primăvară.

„Forţez lucrurile prin CSAT. Dacă stau şi merg pe mâna funcţionarilor publici care se ocupă de ani de zile, aceiaşi, de informatizarea ANAF, nu ajungem nicăieri. Când am venit în minister, mi s-a spus că în mai o rezolvăm. Apoi am mai stat, mi s-a spus că în iulie este termenul. Acum aud de septembrie-octombrie. Nu mai avem timp, după 30 de ani, să stăm cu acelaşi sistem ANAF. CSAT e modul în care eu încerc să ocolesc acei funcţionari care stau acolo de ani de zile şi-şi protejează sectorul, să nu îi deranjeze nimeni, să mergem pe încredinţare directă unei companii. Vom avea mai multe companii la care ne vom uita şi vom avea câteva criterii de încredinţare directă, să fie mai rapid, să avem acest soft, să conectăm ANAF la secolul acesta în câteva luni, sper cât mai repede, în martie-aprilie să rezolvăm situaţia”, a precizat ministrul.

El a subliniat că CSAT va declara acest proiect de importanţă naţională, ceea ce va permite încredinţarea directă.

De aceea, e mai mult o disperare, mergem în CSAT din disperare, pentru că altfel nu poţi să mişti lucrurile. Trebuie să intri direct în ei. Sunt oameni care sunt acolo se pare doar să facă rău României. Nu există nicio scuză. Nicio scuză. Să ai sectorul privat pregătit de aproape un an şi jumătate şi tu nici măcar să nu ai caietul de sarcini pentru licitaţie. Doar rea-voinţă şi poate şi alte interese„, a completat ministrul.

Cîţu a subliniat că aceasta va fi cea mai bună investiţie făcută de România în ultimii 30 de ani.

„Nu se va încredinţa aşa, primei firme venite. Aşa cum se face şi pentru licitaţii de armament, se face şi pentru autostrăzi, aşa se poate face şi aici. Se face o analiză de piaţă să vezi care sunt companiile şi indicatorii, dar procedura este mult mai rapidă. (…) Este vorba de infrastructura ANAF, servere, sunt mai multe aspecte. Nu pot să vă spun costurile, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, în urma informatizării, sunt de zeci de miliarde de lei. Va fi cea mai bună investiţie pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani”, a spus oficialul guvernamental.

El a amintit că au fost alocaţi bani până acum pentru acest proiect de la bugetul de stat şi au fost cumpărate servere care stau pe holuri de trei ani, neutilizate.

„Acolo s-au plătit 30 de milioane de la Banca Mondială şi 300 de milioane de la buget. Banii au fost cheltuiţi şi au fost bani de fiecare dată. Eu n-am nevoie de aşa de mulţi bani ca să fac asta. Eu am trecut printr-un proces complicat de implementare de soft la o bancă unde am lucrat şi sumele care se vehiculează pentru sectorul public nu se vehiculează pentru sectorul privat. Niciodată”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă acei funcţionari care i-au spus că sistemul ANAF nu poate fi informatizat mai devreme de septembrie-octombrie mai lucrează în minister, Cîţu a arătat că o practică în rândul funcţionarilor publici, atunci când sunt traşi la răspundere, este de a-şi lua concediu medical.

„Când începi să îi intrebi de ce nu-şi fac treaba, intră în concediu medical. Nu pot să înţeleg sistemul medical şi medicii care îşi asumă riscul de a da unui funcţionar public concediu peste noapte. Sunt exemple multiple, când vrei să muţi sau să tragi la răspundere un funcţionar public, el intră în concediu medical. Acest lucru trebuie să înceteze”, a mai arătat Cîţu.

Sursa foto: Facebook/ Florin Cîțu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Spatiul Virtual Privat are 1 milion de utilizatori. E de departe aplicatia romaneasca cu cei mai multi utilizatori, mult peste cele de banking, taxi si ale operatorilor de telefonie. Numai pentru asta ANAF-ul ar trebui sa isi faca echipa proprie de dezvoltare. Nici nu mai vorbesc de toate celelalte sisteme interne ale ANAF si ale MF. Si vorbim de datele personale si financiare ale foarte multor romani, nu de un amarat de site.

    • ANAF exista doar sa faca bani pentru membrii mafiei, nu se gandesc ei la tine.

    • Nu erau PDL-istii (PNL) adeptii CAPITALISMULUI ?!

      USA atunci cand a demarat prooectul pt avionul multirol a oganizat o competitie intre firmele constructoare, nu a atribuit nimic.

      Eu propun ca totul sa treaca prin CSAT. Ce atata gargara/ democratie ?!

      Sa decida FUHRERUL din Cotroceni.

      Firma respectiva a cui e ?! E ROMANEASCA ?!

      De ce nu face curatenie in minister ? Pt ca ii convine sa dea contractul unui smecher.

      Abia astept sa vad minunea care se va produce in Carpati dupa ce mr CATZU o sa atribuie contractul smecherului PNL-PDL-ist

    • De ce să folosești opensource ( ca și IBM, redhat, etc), când poți cumpăra licențe? De ce să dezvolti ceva profesionist și opensource, cu idei de la cei mai buni, când poți da proiectul unei firme care e legată de M$soft, ca să faci pe placul administrației americane?

  2. Eu sustin ce vrea Citu, am incredere in el!

    • Interesant este ca sunt aici cei cu acele comentarii, cum ca sunt de acord cu Cîtu. Pai a ocoli anumite proceduri prin asfel de tertipuri doar pentru ca ai pe tatucul de acord cu tine, asta este cam asa ceva „asta inseamna sa fii mafiot” si cred ca, cu asta am spus totul. Cu ceea ce ar trebui sa faca referitor la aceasta informatizare sunt perfect de acord, dar nu in acest mod.

    • Interesant, sunt curios daca ar fi venit psd-eii cu asa ceva ati fi fost de acord?

    • E o urgenta nationala, fraiere, pe care n-o poti „urgenta” altfel! Si DA, pentru pentru informatizare eram de acord indiferent cine venea cu aceasta masura!

    • @Radulescu Marcel – da bine zici, fraieri, in frunge cu tine. Sigur ca e urgenta, ca nu au clientii PNL papica, foarte mare urgenta. Da’ prostia din scoli nu e urgenta? Da’ mizeria din spitale nu e urgenta?! Ce bine ca avem spatiul privat, dar zero transparenta la cum se calculeaza si recalculeaza taxele noastre, te trezesti in 2020 cu decizie recalculata pentru 2015!!! Toate sunt urgente pentru toti – PNL sau PSD… difera 2 litere… FRAIERE.

    • Fraieri-lor, de-aia n-aveți nici scoli bune, nici spitale, nici transparenta.

  3. 1. dacă ar avea garanția că sistemul ANAF ar putea fi terminat până în decembrie, n-ar trebui să stea pe gânduri – oricum termenul ar fi optimist.

    2. dacă e adevărată informația că dl. Cîțu are conturi în offshore-uri, e dubioasă cererea cu ocolirea procedurilor de achiziții publice.

    3. cel mai probabil este doar o gargară pentru a-și ascunde incompetența, în timp ce-și umflă propriile conturi

  4. dati afara domnu ministru pe acei functionari care nu fac nimic acolo

  5. Să mai credem pe cuvânt încă un politruc ce vrea să ne convingă de faptul că lumea începe de la el, ce a fost până acum a fost așa o părere ! Nu ne spune ce vrea de la noul sistem, nu ne spune cât ne costă, nu ne spune cum va face minunea de a strânge miliarde și miliarde la buget ( va fi dotat cu ceva drone care vor alerga rău-platnicii și cum îi prind le va întoarce buzunarele pe dos deasupra sacului bugetului de stat ?!? ), dar să-i dăm crezare că va fi de bine, mai ales dacă se implică și CSAT-ul în eludarea legilor.

    • Lasa gargara,pesedistule, te stiu toti pe aici postak psd!! Nu mai prostesti pe nimeni,politrucii sunt hotii din Kiseleff care,cu ajutorul „pretinilor de la rasarit”au devalizat tara 30 ani ,iar cel mai clar si recent exemplu de hot pro rus este ORLANDOV TEODOROVICI,pus de putinisti guvernatorul bancii lor,cu sediul la Budapesta!ASA CA,MARS LA MOSKOVA!

    • @Corrie Cred că ai nevoie de o investigație medicală !

    • Esti la fel de idiot ca si teodorovici ,cunoscut ca orlandov-minte-scurta!Ti-am citit comentariile si toate ,dar toate au parfum de vodka ruseasca.Nu pacalesti pe nimeni pe aici Iliuta,postakul hotilor !

    • Cîțu politruc?!

    • Lita, las-o jos ca macane! Esti cunoscut ca un cal breaz!

  6. si la privat e la fel exista angajato care cand au doresc isi iau concediu medical oricum statul si privatul plateste. Sunt multe de facut la minister suntemnla ani lumina de normalitate. Vezi toate porcariile de care nu se atinge nimeni: declaratii inutile inventate de valcov d107 sa afle cine sponsorizeaza #rezist, au aparut si asa au ramas doar de ce sa renuntam daca prosti din privat au timp si resurse sa le depuna

  7. Succes, d- le Cîțu, este nevoie urgentă de transparență a circuitului banilor, prilejuită de informatizare, mai jos decât suntem este infiorător, lumea a n- șpea!

  8. Un plus la legea si este aproape perfect:orice operatiune peste 5000 lei sa fie fara numerar.

  9. @ Probabil că domnul Cîțu dorește să transmită alegătorilor că nu dorea să fie ministru și să conducă finanțele, ci dorea doar să conducă CSAT-ul, domnul Cîțu dorindu-și doar să fie în opoziție și în parlament, ?

  10. Informatizarea ANAF nu se poate face in perioada de timp avansata de Florin Citu. Haideti sa-i ascultam pe profesionistii in domeniu :
    „Domnul Florin Talpeș (fondatorul și coproprietarul Bitdefender, n.r.) spunea că digitalizarea ANAF s-ar putea realiza în doi ani. Am devenit o ciudățenie a Europei cu acest sistem din prezent, de administrare fiscală. Dar ar trebui să punem etapele pe hârtie și apoi să urmărim realizarea lor”

  11. Nu este normal sa se dea un asemenea contract unei firme in mod direct. Normalul este: organizarea unei licitatii. Graba nu justifica lipsa unei licitatii. Pot organiza licitatia atat de repede cat permite legea, dar trebuie sa fie o licitatie. Lipsa ei imi arata ca nici PNL, la fel ca si PSD nu sunt demi de votul meu. Ei fac parte din clasa politica care a adus Romania in situatia in care este acum. Nu au cum sa-si schimbe metehnele. Nu votez cu cei vechi, sa vina cei noi: USR+PLUS.

  12. Citu sa ne zica ce % din PIB reprezinta afacerile tuturor celor din SRI. Ar fi nice. Evident, off-shore-uri la greu, pai nu-s prosti sa circule banii -n Patria pe care o pazesc … de paduri taiate, imobiliare furate, milioane de tone de fer vandute s.a.m.d.

  13. Domnule Citu, ca sa respecți logica, regulile de bun simt si legislația viitoare europeană:
    cel puțin 50% din consorțiu trebuie sa fie format din start-upuri si companii românești cu specialiști de top care vor reinvesti profitul in tara si vor crea noi produse tehnologice si locuri de munca.

    Nu poți sa iei fondurile bugetare de la populație si sa redistribuie prin contracte numai unora pe care ii favorizezi.
    Dacă asta au făcute alte partide pana acum, nu înseamnă ca asta trebuie sa devină o practica.
    Stați voi liniștiti ca toate cazurile de corupție si dovezile aferente vor fi făcute publice cu petiții online internaționale de pedepsire a infractorilor si recuperare a prejudiciilor!
    Asta este democrație, nu cleptocrația corupțiilor mari si mijlocii!

    Nu poți sa alimentezi doar multinaționalele tale si firmele românești corupte (si favoritismul este un act de corupție!) cu banii populației si sa discriminezi incontinuu antreprenori romani cinstiti si competenti!

    Susții exact pe cei care scot banii din tara!
    Dacă esti nemulțumit de salariu si ai dovezi ca ai primit in trecut salarii de $15.000 pentru competentele si PhD-ul tău din USA, dați atât, oricum sunteți doar vreo 10 in situația asta. Dar nu dărui proiectele pe comision ascuns, ca prejudiciul pentru populație este mult mai mare decât cei $100.000 pe care i-ai putea lua anual, transparent, ca salariu.

  14. 20% din PIB (aia 20% din fondurile bugetare alocate fiecărui minister care se duc pe achiziții) ajung in conturile acelorași firme corupte si incompetente. Asta înseamnă ca o mare parte din cei $ 40 de miliarde îmbogățesc corupții anual.

    Statul nu sprijină firme cinstite si inovatoare, bugetul alocat start-upurilor fiind de doar $ 60 de de milioane. Asta înseamnă doar 8% din cât revine anual in contracte cu statul firmelor incompetente care nu au produs nimic toti anii ăștia si ai căror patroni corupți cheltuie banii prin alte tari!

    Start-upurile si IMM-urile oneste cu potential de a crea tehnologii de viitor si soluții inovatoare nu doar ca nu sunt finantate, dar se mai confrunta si cu un mediu de afaceri anormal in România. Este un mediu acaparat de corupți conectați cu mari infractori acuzați de crime economice majore, inclusiv afiliate cu un mare corupt din pușcărie a cărui interpuși câștiga contracte din banii poporului pe la MaI, DNA, SRI.
    Statul dăruiește anual $ miliarde către firme care fura orice oportunitate a companiilor normale de a câștiga contracte in mod legal si competitiv, bazat pe competente, calitate si preț.

    Mie nu mi-e jena sa-i raportez pe indivizi la OLAF, in presa internațională, sa fac petiții online si sa colaborez cu UN HDR cand marii corupții o sa înceapă sa atace prin oamenii lor infiltrați in sistemul securisto-militari-legal care a vândut tara pentru beneficiul lor, nu si al poporului roman.

  15. ?Trebuie păstrată o evidentă pe fiecare cetățean si cât a încasat fiecare de la stat: fie ca vorbim de contracte cu statul, salarii de la stat, alocații, indemnizații, ajutoare, premii, finanțări.

    Nu este posibil ca doar unii sa ia de la stat iar alții doar sa plătesca.
    Trebuie impuse niște limite si păstrat un echilibru. Altfel mulți tineri si antreprenori cu potential vor pleca si vor imbogati alte tari!

    SRI-ul, in loc sa spioneze ce postam fiecare online, sa spioneze pe cine trebuie, si sa publice cât au încasat privilegiații de la stat!

    Propunerea către OLAF, care va completa cele câteva rapoarte care documentează multe fraude observate in câteva ministere, este ca la fiecare milion de RON încasat din fonduri bugetare si europene, fiecare companie si fiecare expert sa fie depunctat 10 puncte.

    Numai prin astfel de măsuri corupția si favoritismul ilegal vor fi eliminate, iar companiile oneste, mai performante si inovatoare decât cele mediocre si corupte abonate la contracte cu statul, vor avea o sansa sa câștige si sa ofere servicii de calitate cetățenilor, sa își crească cifra de afaceri, si sa investească in produse inovatoare.

  16. Problemele adevărate sunt mai diferite decât crede domnul Citu:

    50% din afacerile in România sunt deținute de companii străine care redistribuie mare parte din veniturile create in României, in străinătate.
    Banii ies din tara sub forma unor plati supraevaluate pentru bunuri si servicii, prin prețuri de transfer, prin facturi de milioane de euro emise catre firme de avocatura sau de consultanta fiscala in schimbul unor servicii imaginare, prin dobânzi uriașe plătite către firma mama, prin aranjamente diverse.

    Angajații de la ANAF nu au cum sa se prindă astfel de scheme sofisticate, pentru ca nu au experti de top, indiferent ce tehnologie folosesc. O sa fie ocupați cu un număr mare de mici corupți si bișnițari care nu fac nici cât un mare corupt din cei peste o suta de corupți care isi vad liniștiti de optimizări fiscale.

    Nici favoritii d-lui Citu de prin firmele mari de consultanta nu vor rezolva nimic, pentru ca sunt din acelasi clan cu multinaționalele. Au tot oferit consultanta de management si fiscală statului roman pe sute de milioane de euro si, in afara de niște banalități sforăitoare, nu au avut niciun rezultat bun.

    Dacă 50% din acele contracte ale firmelor străine ar fi oferite companiilor cu capital românesc (celor cinstitite, nu celor din binecunoscuta mafie) in loc de multinaționale, banii ar rămâne in tara si ar fi fost reinvestiti aici, s-ar putea crea de 100 de ori mai multă valoare adăugată pentru tara si locuri de munca cu taxele plătite aici.
    S-ar crea produse si servicii românești care sa fie comercializate la nivel internațional, generând creștere economică, bani de pensii si un nivel de trai decent.

    Asa a fost sabotată economia românească: Discriminând antreprenori romani cu potential si oferind totul pe tava străinilor si marilor corupți romani pe care nu i-a interesat inovația si binele poporului roman, ci cum sa cheltuiască in strainatate banii obținuți in mod fraudulos in România.

  17. @Ăștia probabil că au deja contracte cu ăia de au livrat calculatorele la ANAF, ale a care sunt, și nu îi mai pot schimba că or fi și prin dosarele Microsoft, ? Deci, remarcați totuși că ar fi și despre licențele Microsoft pentru care deja ar fi contracte, ca să organizeze licitații probabil că ar fi nevoiți să aștepte expirarea contractelor pentru licențele Microsoft, fiind nevoiți să efectueze și instruiri, angajări de personal pentru utilizare unor tehnologii ale altor firme , transferuri de date în alte programe care ar implica și solicitări de compatibilizare a unor softuri de la firme ce nu folosesc aceleași tehnologii, în eventualitate câștigării licitațiilor de alți furnizori, ?

  18. S-ar mai adăuga tehnologiile, softurile de la contribuabili și de la alte instituții din sistemul public ce folosesc sistemul Trezoreiei și raportările contribuabililor ce se fac la ANAF, etc. ?

  19. Statul a luat de la cetateni aproape o jumatate de miliard de euro si i-a dat fratilor micula.
    Bani lichizi.

    Pentru imbunatatirea serviciilor statului pentru populatie nimic ?
    Doar pentur salarii mari, sporuri nenumarate, pensionari la 39 de ani si pensii speciale ?

    La cate firme de IT au securistii…