G4Media.ro

Cioloş: Suedia este dispusă să repună pe agendă subiectul Schengen, dar e…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cioloş: Suedia este dispusă să repună pe agendă subiectul Schengen, dar e nevoie de negociere proactivă din partea autorităţilor române / Avem forţă de negociere, România are argumente

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a afirmat, marţi, că subiectul aderării României la Schengen va rămâne pe agenda europeană pentru a fi rezolvat în favoarea ţării noastre doar cu efort susţinut din partea Guvernului, preşedintelui şi a miniştrilor cu responsabilităţi pe dosar. El a adăugat că accesul nu se va întâmpla automat, ci prin negociere proactivă din partea autorităţilor.

„Dacă stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema, am o veste proastă. Nu se va întâmpla sau se va întâmpla în termenii altora, nu ai noştri. Noi avem interesul să intrăm în Schengen rapid, în prima jumătate a acestui an, nu când ar dori austriecii sau când li se pare altora că îi avantajează pentru că scapă de alegeri sau simt că scade presiunea în ţările lor. Da, preşedinţia suedeză a Consiliului UE este dispusă să repună pe agendă subiectul Schengen, aşa cum a spus premierul Suediei azi în Parlamentul European, după o serie de intervenţii pe care eu şi alţi colegi europarlamentari le-am avut, dar asta nu se va întâmpla automat. E nevoie de negociere proactivă din partea autorităţilor române, de presiune constantă şi de curajul şi înţelepciunea de a folosi toate instrumentele şi argumentele – nu puţine! – pe care le are România la masa negocierilor. Avem forţă de negociere, România are argumente, dar cei care o conduc azi trebuie să ştie să le folosească pe măsură, aşa cum nu s-a întâmplat la finalul anului trecut”, a scris Cioloş pe Facebook.

El a reamintit că a spus acest lucru inclusiv în discuţii directe cu membri ai Guvernului şi cu premierul.

„Şi noi, deputaţii europeni, putem ajuta mai mult statul român dacă cei din fruntea statului vor să folosească atât cunoştinţele, cât şi relaţiile pe care le avem în „ecosistemul” european format din şefi de stat şi de guvern, forţa grupurilor politice, contactele pe care le avem în mediul politic şi instituţional european”, a adăugat Dacian Cioloş.

Cioloş a arătat că momentul negocierilor este un „test de maturitate”.

„Dincolo de logica „punctelor electorale” câştigate sau pierdute în percepţia publică, important este să obţinem rezultatul favorabil pentru România. Acest moment al negocierilor e un test de maturitate pentru capacitatea noastră de a lucra structurat şi sistematic pe un obiectiv comun, dincolo de reflexul „datului la gioale” care de multe ori la noi în politică înlocuieşte capacitatea de dialog şi de a construi înţelegeri politice în interes public”, a adăugat europarlamentarul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. „Un număr de 31 de percheziţii, din care cinci în Bihor, au fost desfăşurate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, în cadrul unei anchete a DNA Iaşi vizând fapte de corupţie din mai multe puncte de trecere ale frontierei, inclusiv PTF Borş.” Știre de azi din Adevărul. Sesizarea a plecat din Republica Moldova. Nu sunt de iubit austriecii dar nici nu avem argumente sa ii contrazicem.

    • Când mai ai și un ministru dovedit plagiator și mai e și un politician controversat și din alte puncte de vedere (numiri dubioase în funcții, ascensiunea fulminantă a fratelui din paznic intr-o funcție babană in Constanta, legăturile cu Udrea, etc) atunci devenim chiar penibili.

    • @Ziggy, nu vreau să iau apărarea nimănui, dar tu ai impresia că metehnele pe care le-ai enumerat tu, nu se practică și în alte țări din UE? Tu chiar ai impresia că politicienii români au inventat roata? Tu chiar ai impresia că politicienii români au inventat corupția? Hai să fim serioși. Corupția în America se numește Lobby și este legală.

    • Nu știu cum se face dar la noi roata e mereu pătrată și nu merge nimic cu ea. La ăștia din occident o fi ea ovala sau cu spițe rupte dar se învârte. Problema nu e existența corupției ci amploarea ei și efectele dezastruoase.

    • @Ziggy _ „Nu sunt de iubit austriecii dar nici nu avem argumente sa ii contrazicem.”

      Nu avem de ce să-i contrazicem pe chestiunea corupției, întrucât nu acesta a fost argumentul invocat de Austria pentru a motiva opoziția sa la acceptarea României în Schengen.

      Domnul Nehammer a vorbit despre migrație. Dacă Austria avea în vedere problemele descrise de dumneavoastră și faptul că România îi cercetează pe suspecții de corupție, nimic nu a împiedicat-o să spună exact ce credea despre acestea.

    • Corect @Ziggy, corect @Constantin.

    • @eugen
      Lobby fiind legiferat nu este coruptie. E la vedere si se deconteaza. Financiar si politic. De ce tergiversam noi o lege similara de zeci de ani ? Ce ne impiedica sa legiferam lobby-ul si sa stim astfel care sint interesele din spatele unor legi confuze si cu portite speciale pentru unii si altii ? Pe care putem doar sa-i banuim in acest mod cind cu o lege a lobby-ului am sti cine sint si ce hram poarta.

  2. & Cioloș, puțin ieșit din context, „dezbaterea actuală” fiind despre lucrarea științifică a lu’ Bode, subiect de dezbatere publică despre care Cioloș nu prea se arată interesat, politic, ?

  3. Cioloase cum a ramas cu Guvetnul Meu unde a jucat PeSeDeaua pe masa in frunte cu Geniul de la Cluuuuj Dancu care cu Draknea v-au facut mat la alegeri?
    Sunt 4patru ani de cand astept o ezplicatie….

    • Este aceasi situatie si acum cu pnl-ul exact in aceasi pozitie fata de psd. Si autorul este tot acelasi. Ales la Grivco si impins in fata. Mult prea in fata.

  4. Suedia este dispusă să… doar dacă i se cere acest lucru de către Olanda și Austria.

    Mergeți, domnule Cioloș, și discutați cu reprezentanții Olandei, renunțați la declarații fără sens, folosiți-vă energia în mod constructiv. Vorbiți cu cei cu care este necesar să vorbiți!

  5. România are argumente: #NationalizamPetrom!
    Cam greu cu voința, though…