G4Media.ro

Ciolacu nu vede criticile FMI: „Mă bucur că experții Fondului Monetar Internațional…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciolacu nu vede criticile FMI: „Mă bucur că experții Fondului Monetar Internațional au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că se bucură de faptul că experții Fondului Monetar Internațional au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă.

„Mă bucur că experții Fondului Monetar Internațional au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă și că au încurajat continuarea investițiilor în sănătate, educație și infrastructură.

Reprezentanții FMI, aflați în România pentru evaluarea standard, realizată în toate țările membre conform art IV din statutul FMI, au confirmat că, după dezmățul bugetar din perioada pandemiei, efortul nostru de însănătoșire a finanțelor publice trebuie să meargă în cele 3 direcții avute în vedere de guvern – stoparea #risipei în sectorul public, un sistem fiscal #echitabil, prin eliminarea excepțiilor și privilegiilor și reducerea fraudei și a #evaziunii fiscale”, a scrie premierul Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu menționează că experții Fondului au apreciat că reforma și digitalizarea ANAF sunt esențiale și vor fi sprijinite de expertiza celor mai puternice organisme financiare internaționale.

„Angajamentul nostru ferm este să luptăm în continuare cu prețurile, să continuăm stimulii pentru crearea de locuri de muncă bine plătite și pentru un parteneriat real între mediul de afaceri și Guvern.

De creștere economică, inflație redusă, un curs de schimb stabil și finanțe publice sănătoase cu toții avem nevoie – și populație, și companii și Guvern!”, încheie premierul.

Context. Şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, susţine miercuri, la sediul BNR, o conferinţă de presă la finalul consultărilor cu autorităţile române. Echipa Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, s-a aflat la Bucureşti în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei româneşti. Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI.

Jan Kees Martijn a spus că pachetul fiscal e un pas important pentru reducerea deficitului, dar e nevoie de mai multe reforme pentru creșterea veniturilor. Politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă.

Ținta inițială de deficit pentru 2023, de 4,4 % din PIB, este acum probabil imposibil de atins și proiectăm un deficit de 6 % din PIB. Noul pachet fiscal va îmbunătăți finanțele publice în 2024 și în anii următori cu aproximativ 1 % din PIB, ceea ce va duce la un deficit de puțin peste 5 % din PIB în 2024.

Cu toate acestea, deficitele fiscale vor trebui să scadă sub 3 la sută din PIB, așa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, pentru a stabiliza datoria publică pe termen mediu, pentru a contribui la asigurarea finanțării necesare pe piață la rate ale dobânzii mai mici și pentru a sprijini plata continuă a fondurilor UE. Pentru a atinge acest obiectiv, va fi nevoie de o ajustare suplimentară de cel puțin 2 % din PIB în următorii ani.

Pragul pentru microîntreprinderi trebuie redus, iar taxa de 1% pe cifra de afaceri este o povară suplimentară, a arătat șeful misiunii FMI.

Citește și DOCUMENT Concluziile FMI după vizita la București: Sunt necesare alte reforme fiscale pentru scăderea deficitului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Marsel nu stie citi in engleza. Doar Rusa sau Araba.

  2. pai pe bune, cu astfel de critici din partea FMI ne miram ca e pe val extrema dreapta.
    deci trebuie redus pragul de micro si mai mult? si 1% la ditamai corporatiile e rau…

    • Deci din cauza unor astfel de masuri e extrema dreapta pe val? =)))

    • da, e una dintre masuri care știrbește încrederea in institutii gen FMI.
      adica il bombardezi pe cel care are o afacere de 200.000 pe an cu impozit pe profit dar doamne ferește să faci acelasi lucru cu marile companii. Ca legea zice ca 1% sau 16% care e mai mare

    • @ND pai si noi trebuie sa tinem cont mereu de ce spun ei? Eu zic ca nu….asa ca PSD impreuna cu Ciolacu merg inainte cu ce si-au propus. Daca ar scapa si de pensiile speciale, Romania o sa ii voteze inca 30 de ani de acum incolo.

  3. Încă înainte să devină PM mi s-a părut că joacă în alt film. Astăzi joacă într-o coproducție care va avea un bad-end.

  4. Un mincinos. Dezmat bugetar doar in perioada pandemiei? Este dezmat bugetar permanent la pesede, pentru tot felul de rude ale pesedistilor.

  5. Să nu uităm de PNL. Sper că la viitoarele alegeri, indiferent de opțiunea fiecăruia, românii să cadă de acord asupra unui singur lucru și anume că factura pentru ce sa întâmplat de la ultimul ciclu electoral, trebuie să o plătească PNL. Măcar atât să facem și noi ca popor, să spunem nu mincinoșilor și trădătorilor.