G4Media.ro

Ciolacu: Liberalizarea a generat un jaf uriaş / Dacă am merge pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ciolacu: Liberalizarea a generat un jaf uriaş / Dacă am merge pe sloganuri de genul „trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile”, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a ”Cartei Albe a IMM-urilor din România”, că, prin faptul că PSD se află în coaliţia de guvernare, schemele de sprijin pentru economie, populaţie şi companii, reprezintă 6% din PIB, de 3 ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu. El a mai arătat că liberalizarea a generat „un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi”, iar dacă am merge pe sloganuri de genul “trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile”, vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea, relatează News.ro.

”Am intrat la guvernare într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale. În această situaţie, am gândit şi vom continua să gândim o abordare echilibrată pe motoarele mari de creştere economică numite Investiţii şi Consum. Investiţii mai mari înseamnă producţie mai mare – locuri de muncă mai multe – creştere economică”, a declarat preşedintele PSD în discurs.

El a arătat că ”fructele creşterii economice trebuie redistribuite mai departe către oameni prin politici publice şi prin stimuli economici pentru companii”, iar ”a proteja puterea de cumpărare a populaţiei prin indexări de venituri înseamnă a menţine un consum care să susţină în continuare mersul economiei”.

”Suntem încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic si social. Cu atât mai mult în asemenea momente, statul trebuie să fie alături de investitorul privat. Dacă am merge pe sloganuri de genul “trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile”, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea. Ar însemna să ne uităm la sute de mii de companii mici şi mijlocii care ar investi mai putin deoarece există incertitudine, scade cererea, cresc costurile… Nu putem face asta, iar PSD nu o să stea niciodată cu mâinile în sân aşteptând divina intervenţie a mecanismelor invizibile ale pieţei libere”, a precizat Ciolacu.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, ”e suficient să ne uităm la ce s-a întămplat cu marea piaţă liberă din energie – liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi!”.

”Noi considerăm că în asemenea momente trebuie să intervină statul. Şi de aceea am plafonat preţurile la gaze şi energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri! În toate momentele de criză sau recesiune, din istoria îndepărtată şi până la Marea Criză din perioadă interbelică sau, mai recent, în criza din 2008-2012 şi în situaţia actuală, soluţia structurală este una singură: investiţiile publice. Investiţiile publice, investiţiile făcute de stat în infrastructură, dar şi în oameni şi companii româneşti, în capitalul uman al României”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a apreciat că ”viziunea PSD este legata de: Creşterea puternică a investiţiilor publice şi stimularea investiţiilor private prin Programele Guvernamentale şi Scheme de ajutor de stat, în valoare de peste 20 miliarde lei în 2022.

”Am două cifre mari de comunicat pentru anul acesta: cu PSD în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie – populaţie şi companii – reprezintă 6% din PIB, de 3 ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu. Coaliţia PSD-PNL-UDMR a prins în buget, în acest an, 92 de miliarde lei pentru investiţii din buget, PNRR şi fonduri europene, mai mult cu 22 de miliarde de lei faţă de anul trecut (+30%). 92 miliarde lei este cea mai mare sumă alocată pentru investitii publice dupa Revolutie. Investiţiile publice au efecte de multiplicare în economie. Multiplicatorul cumulativ agregat al investiţiilor publice arată un coeficient de multiplicare între 1,5 şi 8. Adica la 1 leu investiţie publică se atrag efecte în economie de 1.5 lei pe termen scurt până la 8 lei la 5 ani de la finalizarea investiţiei, în funcţie de domeniu”, a arătat Ciolacu.

Ciolacu a menţionat că, ”dacă avem în acest an o creştere economică de 4,6 – 4,8% – acestea sunt ultimele prognoze ale Băncii Mondiale şi FMI – totul se datorează susţinerii companiilor româneşti prin scheme de sprijin diversificate şi intensificărea investiţiilor publice”.

”Aceasta este calea corectă şi aşa ne propunem să facem în continuare. Vrem să vă sprijinim, pentru că doar susţinând companiile româneşti si menţinând la cote stabile consumul intern putem spera să trecem în 2023 la o etapă nouă de dezvoltare economică a ţării”, a arătat el.

Marcel Ciolacu a afirmat că vrea să dea 2 sau 3 cifre importante pentru anul viitor: ”În 2023, mizăm pe o creştere economică de 3,7%, cifră estimată de Comisia Naţională de Prognoză (FMI prognozează 3,5-4%). Asta înseamnă un plus de circa 150 miliarde la PIB. Vrem să investim acelaşi procent din PIB în economie (6,5%-7% din PIB), iar asta înseamnă că vom obţine un plus de 10-11 miliarde lei pentru investiţii”, a spus el.

”Deci, mesajul meu este că această guvernare va continua în 2023 programele de sprijin pentru IMM-uri care produc în România; aţi văzut că avem şi ok-ul Comisiei Europene pentru acea schemă de 4 miliarde de euro. În plus, continuăm să protejăm IMM-urile prin preţ plafonat la curent şi gaze. Fiindcă noi vedem în companiile mici şi mijlocii din România, mai ales cele care produc bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, drept un motor al creşterii economice. Credinţa noastră, a celor din PSD, este că susţinând ţintit firme mici şi mijlocii din sectoare ecoomice vitale pentru România vom depăşi cu bine următoarele luni”, a completat Ciolacu.

Preşedintele PSD a arătat că ”toate ideile bune care au ajuns la el, din partea IMM-urilor, prin Florin Jianu, sunt retransmise direct la grupurile de lucru pe politici publice din PSD şi se tranformă în măsuri economice sau soluţii legislative”.

”Asta cred eu că înseamnă un parteneriat corect cu companiile româneşti!”, a mai spus Ciolacu în final.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Ce liberalizare? Contracte bilaterale, preferabil la secret. „Baetii destepti” abia asteapta tarifele preferentiale. Fraierii vor fi in continuare cetatenii Romaniei care vor cumpara energia scumpa ramasa nevanduta. Iar Hidroelectrica va ajunge iar in cvasi-faliment, pentru ca nici cea mai ieftin de produs energie electrica nu e produsa suficient de ieftin incat sa multumeasca la pret „baetii destepti”.

  2. Minciuni marca Ciolacu, pentru un popor care crede orice.

  3. Daca PSD ar face de acum inainte dovada ca pot sa fie un partid care sa multumeasca si o parte din electoratul oraselor mari, si aici ar trebui sa se concentreze pe chestii de calitate a vietii si cultura ( dar nu vrajeli cu identitate nationala ii si ițari, eminescu si Sadoveanu), ar deveni un partid de peste 50%.

  4. Ciolacul ,șeful celui mai corupt partid din Europa, nu pomenește nimic de jaful pe care îl face partidul lui de 32 de ani încoace..

    • Pesemne tu ai fost pe Lună dacă nu ai aflat că jumătate din cei 32 de ani România a fost condusă de guverne PD si PNL.

  5. Nu stiu cine sunt consilierii, dar fac treaba buna, acum sa vedem daca si faceti ce va propun. Cand este criza, pietele in general tind sa se blocheze, asa ca statul este obligat sa intervina, sa vedem daca interventia ajuta sau incurca …

    • 🤣🤣 cand vreodata interventia statului a ajutat?
      Si in plafonare au facut mai mult rau, au crescut preturile artificial ca sa deconteze statul diferenta! Piata libera se regleaza singura daca nu este cartel sa se puna toti de acord la pret.
      Trebuiau sa reduca cota TVA si accizele daca vor sa reduca preturile.

    • Daca normele si legea privind liberalizarea ar fi fost facute de niste profesionisti, lucrurile ar fi fost in regula. Dar asa, cu acesti politruci care se baga unde nu le fierbe oala, incompetenti si corupti, rezultatul este acest dezastru. Bașca, au mai si bagat acea plata a statului pe diferenta dupa plafon, o prostie astronomica, incurajand cresterea artificiala a preturilor.

  6. liberalizarea a generat exact posibilitatea de a nu mai liberaliza nimic in acest domeniu pina la noi ordine .

  7. Minciuni, minciuni, minciuni.
    Cine sunt principalii beneficiari ai jafului din buzunarul cetatenilor si al firmelor? PSD si PNL.

  8. Ei nu intelege, intelege prea bine.
    El respecta caietul de sarcini al micului comunist. Statul va apara de aia mari si rai, imperialistii… placa aia veche de cand lumea

  9. daca am avea la guvernare niste oameni inteligenti (NU Dancili, NU fratele lui Stanescu …. ) , suficietnti de destepti sa lase oamenii destepti sa faca treaba, cu siguranta , fara dubiu, 100% !!! nu am avea nici un fel de furt

    dar cand HOTII dau legi pentru HOTI, cu dedicatie, pentru baietii „destepti”, pentur ca le iese si lor ceva , la ce te poti astepta?

    • ce ne mai spune nea ciolanu, e ca.cu PeeeSeeeDeeee, banii au iesit din pamant, si e loc de pomeni … nu ne spun si de imprumuturile cu dobanzi de tari de mana a 3-a pentru pomeni?
      bani pentru investitii au venit probabil pe fonduri UE/PNRR (facut de USR) .. alt lucru pe care nu ni-l spune

    • vezi ca l-ai uitat pe iulian iancu, care unde e? la anreeee…..
      hoti, incompetenti, slugi. asta e pesede.

  10. Liberalizarea este o măsură foarte bună.
    Marea problema este că instituții plătite gras de genul Consiliului Concurenței, ANRE, Protecția Consumatorului, care ar trebui sa intervină în piață pentru ca legile și regulamentele sa fie respectate, nu funcționează deloc.
    Ciolacu sa ne spună mai bine câți pesediști cu 4 clase și cu bacul luat la 50 de ani își iau salarii babane prin instituțiile acestea, fără a trece măcar o zi pe la serviciu.

  11. Sefii de la ANRE si ANPC nu sunt din monstruoasa coalitie? E treaba lor sa asigure o piata libera. Nici inainte de razboiul din Ucraina nu pareau macar sa inteleaga ce-i aia.

  12. Domnul asta, in afara de platitudini pe care le poate emite si un copil, face ceva? El se vrea prim-ministru in 2023 si vine cu texte in halul asta de banale? Observ si eu, ca un alt comentator de la un alt articol, ca domnii astia devin specialiști in a constata chestii, in mare parte ca sunt impotenți. Vorbesc de stat de parca statul e o entitate distincta, si nu e fix format din ei. Dar, atata timp cat 70% dintre cetățeni stau acasa in ziua votului, domnii astia stiu ca cei 30% fix pe ei ii votează, si oricum, cu cat sunt mai putini, cu atât presiunea e mai mica.

  13. PSD a început liberalizarea şi a terminat-o împreună cu PNL dar a uita să facă reguli să nu şi-o ieie ăştia în cap (părândărătul a fost mare, atuncea nu le trecea prin cap că vin zile cu crize bune de speculă de care vor profita băieţii dacă nu au nici o regulă să îi oprească).
    Ăştia vor să fie bine şi pentru speculanţi şi pentru voi dar nu le iese decât pentru speculanţi că nu vor să dea înapoi părândărătul că siguri şi-l vor vrea băieţii înapoi într-un fel sau altul şi ştim cum se termină astea.

  14. O minciuna repetata la nesfarsit devine adevar, iar propaganda PSD stie cel mai bine acest lucru.

  15. Parcă toți postacii au coborât de pe Marte și nu-și amintesc cine era premier când s-a liberalizat prețul energiei. Degeaba sunt mulți, dacă sunt oi.