G4Media.ro

Ciolacu, despre revizuirea Constituției: Mai poate funcționa în România acest sistem în…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Ciolacu, despre revizuirea Constituției: Mai poate funcționa în România acest sistem în care președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez și un monarh spaniol?

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a pledat, luni, pentru revizuirea Constituției, afirmând că România are nevoie de o Constituție ”care să reflecte un model de stat conform cu nevoile societății actuale.”

”Trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituționale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a țării!”, a mai declarat liderul PSD de la tribuna Parlamentului, reunit pentru a aniversa 30 de ani de la adoptarea legii fundamentale.

Ciolacu a pus în discuție, între altele, atribuțiile șefului satului, afirmând că ”rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens”, dar că ”a sfârșit de multe ori în a fi un producător de tensiune în societate”.

”Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constituției să se pronunțe dacă acest sistem – în care președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez, de exemplu, și un monarh spaniol mai poate funcționa în România”, a afirmat liderul PSD.

Ciolacu a mai spus că viitoarea Constituție trebuie să găsească mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonanțelor de urgență și că, în general, este nevoie de o clarificare a atribuțiilor fiecărei puteri în parte.

Redăm mai jos discursul integral

”Constituția e cartea de vizită a unei democrații. Așa cum facem o ecografie pentru a vedea corpul uman, la fel legea fundamentală trebuie să fie expresia unei societăți.

În pofida transformărilor profunde din ultimii 32 de ani, România încă are o tradiție democratică fragilă. Mai avem mult de muncă până să ajungem la practici democratice stabile și să ne găsim acea vocație democratică autentică în sensul culturilor occidentale.

Din această perspectivă, efortul făcut acum 30 de ani de părinții fondatori ai Constituției din 1991 a fost imens. Textul noii Constituții trebuia să producă în primul rând o schimbare radicală de mentalitate la nivelul societății, prin despărțirea definitivă de trecutul comunist.

Textul lor trebuia să găsească soluțiile potrivite și echilibrate pentru o societate care avea nevoie de un nou set de valori comune, dar în care să se regăsească și care să creeze solidaritate.

Aș dori ca astăzi, în mod special, să le mulțumesc tuturor celor care acum 30 de ani au pus umărul la reclădirea României pe baze noi, sănătoase și democratice. Câțiva dintre cei de atunci sunt astăzi alături de noi. Lor vreau să le transmit recunoștința mea și a colegilor mei din Parlament pentru tot ce au făcut cu bună-credință, competență și dragoste pentru România!

Doamnelor și domnilor,

Astăzi este un moment aniversar. Dar… este cel mai bun prilej pentru a spune că avem nevoie de o Constituție care să reflecte un model de stat conform cu nevoile societății actuale.

Trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituționale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a țării!

Trebuie să vorbim despre acest lucru, fără teamă și fără complexe. Toate sistemele democratice, cu excepția Statelor Unite, au făcut-o atunci când a fost nevoie. Unele state au apelat chiar la revizuire totală, așa cum a fost Finlanda în anul 2000 sau Elveția în 1999. Altele, au apelat la o modificare parțială. Belgia chiar de peste 20 de ori în ultimii 20 de ani!

Este adevărat! Și în România s-a încercat de mai multe ori acest lucru. Cu excepția anului 2003, toate încercările de modificare a Constituției au eșuat.

Acest lucru s-a întâmplat pentru că cei care le-au inițiat NU au înțeles că o revizuire a Constituției trebuie să satisfacă nevoile cetățenilor și nu poftele politicienilor, fie că sunt parlamentari, premieri sau șefi de stat.

Reforma constituțională nu mai trebuie să fie un proiect personal al politicienilor. Această dezbatere trebuie mutată în societate, pentru că cetățenii trebuie să fie implicați efectiv în acest proces. Toate modificările trebuie înțelese și acceptate de oameni.

De aceea, consider absolut necesar un acord larg la nivelul întregii clase politice, dar și la nivelul mediului academic, corpului de experți și al societății civile.
Contribuția tuturor este esențială pentru reușita unui demers atât de complex!

Stimați colegi,

Au trecut 18 ani de la ultima revizuire a Constituției României. În această perioadă, am văzut cum legea fundamentală a fost folosită fie ca bâtă, fie ca scut de către unii politicieni, în funcție de interesele politice de moment.

De multe ori, diferiți actori politici și-au forțat atribuțiile constituționale. S-a ajuns în momente de criză politică, în care actuala Constituție nu a putut oferi soluții destul de clare pentru depășirea lor.
De aceea, trebuie să ne punem întrebarea cum dorim să reformăm Constituția? Care sunt acele direcții și principii care să aibă un caracter eficient în plan normativ?!

La nivel general, cred că legea fundamentală trebuie să întărească instituțiile astfel încât să avem un stat capabil să garanteze drepturile și libertățile cetățenilor. Oamenii trebuie să se simtă protejați cu adevărat de către stat!

În al doilea rând, consider că un sistem de guvernare eficient este acela care generează un control reciproc între puterile statului și nu permite niciunui actor instituțional să concentreze puterea în mâinile sale.

Din păcate, acest principiu fundamental nu și-a găsit întotdeauna și aplicarea în practică. În România, am asistat de multe ori la un proces de personalizare a puterii. Cei care au ajuns să ocupe diverse funcții în stat au modelat instituția, conform propriilor dorințe și interese. În final, această forțare a dus la o perturbare a echilibrului între puterile statului și… la conflict!

Din această perspectivă, o clarificare a atribuțiilor președintelui cred că se impune. Trebuie să ne gândim dacă e momentul să depășim angoasa dictaturii comuniste în ceea ce privește statutul și rolul președintelui.

Acum 3 decenii a fost stabilit un sistem echilibrat prin care cetățenii să își aleagă direct președintele, însă puterile sale au fost limitate ca să nu devină un dictator.

Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constituției să se pronunțe dacă acest sistem – în care președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez, de exemplu, și un monarh spaniol mai poate funcționa în România.

Rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens. Din păcate, a sfârșit de multe ori în a fi un producător de tensiune în societate. Nu de puține ori am văzut cum președintele și-a depășit rolul de mediator și a intervenit brutal peste celelalte puteri constituționale.

De altfel, relațiile dintre președinte și premier au balansat în ultimii 30 de ani între conflict și obediență. Am văzut că, atunci când majoritatea parlamentară a fost favorabilă președintelui, acesta a ajuns șeful de facto al Guvernului. Premierul a devenit o marionetă. În cealaltă extremă, a coabitării, președintele a fost mai degrabă izolat de către primul-ministru, care a preluat toată puterea executivă. Aceasta nu este normalitatea!

Apoi, în plan parlamentar, mi-aș dori, de exemplu, să existe un anumit interes pentru reglementarea moțiunii constructive de cenzură, pe model german. În România, partidele politice au transformat moțiunile de cenzură într-un instrument de imagine și prilej de atacuri politice la adresa adversarilor.
De aceea, eu cred că moțiunea de cenzură trebuie să semnifice nu numai retragerea încrederii, ci și acordarea ei unei alte persoane, care să-și asume de la bun început acest rol.

Demiterea premierului trebuie să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum 2 luni fără guvern, dacă am fi avut acest instrument în Constituție.

În plan guvernamental, cred că viitoarea Constituție trebuie să găsească mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonanțelor de urgență. Parlamentul nu este anexa Guvernului, ci un partener instituțional. S-a folosit prea mult pretextul urgenței astfel încât practica ordonanțelor a devenit o modalitate curentă de legiferare. Lucrurile nu mai pot continua așa!

În general, este nevoie de o clarificare a atribuțiilor fiecărei puteri în parte. Și sunt convins că experții vor găsi cele mai bune soluții astfel încât să nu devenim victimele unui experiment constituțional!
Doamnelor și domnilor,

Trebuie să ne gândim serios dacă ne aflăm în acel ”moment constituțional”. Am ratat acest moment după integrarea în UE și NATO. Am ratat în 2011, am ratat și în 2013, când am avut o largă majoritate parlamentară.

Nu avem scuze dacă vom rata din nou! După 30 de ani, nu mai putem să punem doar niște proptele. Ele nu rezolvă nimic! Nu aduc dezvoltare, continuitate și stabilitate!

Societatea așteaptă o Constituție modernă, care să reflecte realitatea, dar care să conducă la dezvoltare și să ofere soluții inovative la provocările viitorului.

Trebuie să facem o reformă constituțională serioasă. Și avem nevoie de fiecare român pentru a reuși acest lucru! Vă mulțumesc!”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

72 comentarii

  1. Presedintele e problema sau serviciile oare? Cum stai cu gradele Mr Ciolacu?
    Ai adunat 40% nici tu nu stii cum si acum incepi sa tai din ele? Mai un certificat verde, mai o constitutie noua, mai o pensie speciala?

    • Atenție, foarte important referitor la modificarea Constituției.
      După ce iohanis l-a demis pe Stelian Ion de la Ministerul Justiției pentru ca acesta să nu pună șefi independenți la DNA, DIICOT și Parchet, le e frică, pe bună dreptate, că nu vom mai vota vreun candidat de la PSD și PNL pentru funcția de președinte. De aceea vor modificarea Constituției, astfel încât atribuțiile foarte importante pe care i le oferă Constiuția președintelui să nu ajungă la un independent, care chiar ar putea respectă Constituția și suveranitatea națională. Astfel, vă cer, nu votați modificarea Constituției.

    • pentru modificare trebuie referendum…. si care e intrebarea pe care o pui pe hartie?

      vreti republica parlamentara? la ce dragoste au fata de Parlament, nu cred ca tare multi voteaza
      vreti republica prezidentiala?
      vreti mentinerea actualei constructii?

    • Numai de hoții se tine gașca de banditi Peee Seeee Deeeee !

    • @Gogu: întrebare va fi de genul „sunteți de acord cu noul proiect de constituție?” Vor să facă zeci de modificări, nu se va întreba punctual pentru fiecare

    • Ai dreptate! Vrem republică prezidențială.

  2. Durerea mare a Ciumei Rosii e ca presedintele, dupa Iliescu, n-a mai fost de la PSD. Restul declaratiilor lui Ciolaku sunt abureli!
    PS. Totusi, Ciolaku n-ar trebui sa fie complet nemultumit. Chiar daca e propus de PNL, Iohannis se comporta ca un pesedist: ii plac coruptii, a incurajat evaziunea fiscala prin promulgarea legii lui „Mitraliera” Radulescu (esti prins ca ai furat, dai banii inapoi si esti curat), nu vrea o justitie independenta etc…

    • …asta, cam doare… un Partid mare, să fie incapabil să dea Președintele – și doare rău!
      dar de ce așa – pentru că președintele „de onoare” de după 89, a arătat adevărata față a copilului său: FSN

      însă ei, nu știu asta – sau nu au capacitatea să înțeleagă cu adevărat, greutatea acestui aspect – cu sutele de mii, câți îs cu membri, cu tot..

      (FSN – rebotezat, ulterior și cărora, din păcate, m-am decis să le dau votul pt prima dată – doar pt a penaliza Dreapta; căci ce au făcut ei, Dreapta acum, pare a fi mai rău decât legalizarea corupției: echivalent cu crima – din 89, evident.. am ajuns la o cotitură complicată, în Politica românească..)

    • România este mai cu „moț” decit toate statele din lume?!? Nimeni nu are puterea???!! Cine a mai văzut să conducă doua entități??!!

    • Nu are cum sa dea PSD-ul președinte pentru ca este o Mafie, conducerea fiind subterana iar de fațadă sunt puși niște dobi toci care sa execute ordine fără sa facă probleme : Dancila, Ciolancu, Grindeanu, Poanta, Fierea, Litruta, … Nefiind un sistem de promovare pe merit nu are cum sa ajungă niciunul președinte.

    • Apropo, ați văzut cât de eficient a folosit Klaun acest sistem ?
      A pus un dobi toc la conducere i-a dat o bâtă mare în mana și ordine exacte- a ieșit perfect treaba 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Pai Iohannis de al cui e? 😄

  3. Suparat Ciolacu ca PSD nu mai pupa presedentia de multi ani de zile. Prea il incurca singurele alegeri unde poporul alege O persoana ci nu o lista de infractori sub umbrela unei steme de partid. Apropo in Elvetia e referendum cam pe orice, daca tot dai exemplu. La noi oricum nu se respecta, doar in functie de interese. Cum a ramas cu aia 300 de parlamentari ?

    • Pai daca poporul nu mai are de ales presedinte nu le-ar treece prin cap sa voteze parlamentul si sa pateasca PSD cum patesc la prezodentiale tot timpul., adica sa nu le mai apuce.

      😄😄😄😄😄😄😄😄😄

  4. Ce-ati facut, domnule Iohannis?!

  5. Ciolacule ,hai sa facem republica prezidentiala,omul cu cele mai multe voturi sa aiba si cea mai multa putere.Un ghiolban ca Ciolacu ,cu cateva mii de voturi in spate, ar vrea sa fie el stapanul inelelor si nu presedintele ,ales cu milioane de voturi.

  6. marcele, mai fraiere, de unde stii tu raspunsul la intrebare? Te ai sfatuit cu stanescu tractoristul?

  7. Sa scrie dom’le in noua constitutie ca vaccinarea fortata( violul facut de catre stat) e legala!

    • Vedeti ca aicea nu se vorbeste despre cipuri!

      😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄

  8. In principiu are dreptate, in practica n-am incredere. Dar sa vad propunerea de modificare a Constitutiei, textul, propunere ce trebuie lasata in dezbatere publica macar, macar un an, sa ne lamurim cu totii.

    • ba nu are deloc dreptate. la noi presedintele nu prea are puteri deloc, deci nu stiu ce tot vrea asta. cand guvernul facea ce voia parlamentul condus de psd era ok. mda,, ei uite ca nu era ok.

    • Andrei, eu cred ca tu traiesti in alta realitate. Romania NU este republica constitutionala, numai abera. Are dreptate, e o struto-camila de cam republica semi-prezidentiala de la Ilici mostenire.

    • Republica parlamentara*

    • Vreau sa vad textul. Niste modificari ar fi bune, dar vorbim doar pe text. Plus ca as propune si un 2nd ammendment gen introdus, ca la cehi. Ca uite, cehii fiind un popor inarmat nu au fost batuti ca in Europa la mega-protestul contra masurilor nebune CoVid si deja politrucii au dat inapoi civilizat. Ca na, cehii sunt ca americanii, un popor inarmat. Da, vreau inarmarea poporului roman precum cel ceh.

    • E doar prosteala sa acopere ca sunt in BLAT cu Iohannis si cica vor sa ii ia functia.
      Doar peosteala pentru electoratul lor.

      😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄

    • @Olivia/ Olivia am incredere ca tu vei citi cu atentie propunerile, dar ce te faci cu cei de la tara? Dar cu antenistii? Nu am nici cea mai mare incredere ca marea majoritate a oamenilor vor intelege repercursiunile pe termen lung a votarii unei constitutii propuse de acest parlament.

  9. Wow, ce discurs. Oare intelege jumatate din cuvintele de acolo?

  10. Si eu am si o alta propunere, copiat de la cehi, trebuie inarmat poporul. Ca vedeti daca cehii sunt un popor inarmat, au iesit la un mega protest pasnic, nu i-a batut guvernul ca prin Europa, si au dat inapoi deja cu injectatul cu forta si alte prostii.

  11. ciolacu viseaza sa modifice constitutia in sensul ca presedintele sa fie ales prin votul parlamentului si asa sa se puna presedinte! cam asta e singura modificare ce il roade pe ciolac!

    • Nu măi useristule dar nu poți transforma președintele în Caligula să-și pună calul prim ministru și să cadă la vot în parlament.Ar trebui ca președintele când numește PM să fie conștient de numire și dacă nu trece, președintele să fie demis.Chiar și varianta lui Ciolacu ca la moțiunea de cenzură să fie numit și noul PM este rezonabilă asta arătând că noua majoritate politică are un PM. Nu mă așteptam ca din capul lui Ciolacu să apară astfel de teme absolut de bun simț. .

  12. Ciolacuu l a intrecut in semantica pe Procurorul de la Dianmo. Ramane sa il vedem intr un reality shou la Romania Guitza TV, sau in programul de Revelion la Scheciuri Alese.

  13. „De la vorbe la fapte e drum lung” ne zice o zicala romaneasca . Discursul nu este de neglijat .„Punerea in practica” este si ea posibila atita timp cit aceasta coalitie PNL,PSD,UDMR reuseste sa ramina la putere .Totusi !?Un demers de acest fel are nevoie in spate de un referendum . Un referendum are si el componentele lui ce tin de oferirea ,spre a fi votate , tuturor alternativelor democratice posibile ce determina modalitatile prin care este condus un stat .Mai degraba romanii ar dori un Presedinte puternic si nu un Parlament puternic .Din cite vedem presedintele PSD deja incearca as pune in miscare un parcurs electoral propriu .A anuntat public ca nu va mai ataca partidele din Coalitie si acum anunta , ferm,dorinta de schimbare(modificare )a Constitutiei .Pentru cine intelege aceste cuvinte ele nu pot fi doar electorale ele trebuie sa aiba„ in spinare ” un fundament deja stiut si curind prezentabil publicului .Vom vedea curind daca Coalitia va respecta toate aceste dorinte cetatenesti .Au si puterea data de PNNR si puterea data de cele 70 de procente parlamentare ce pot pune in miscare toate modificarile dorite si au si sprijinul , ce tine de neimplicarea actualului presedinte , in mai toate deciziile politice viitoare .Daca se va observa un consens in a propune un viitor presedinte ,fie el si decis in Parlament . de catre PSD , ne este foarte clar ca jocul poltic al acestei Coalitii , aflate la guvernare , va fi de durata , cel putin pina in 2028 .Se vede acum , foarte clar, cum plecarea USR de la guvernare a fost cumva parte a unei intelegeri .Nimic nu i-ar fi impiedicat sa propuna public tot ceea ce acum vedem ca face PSD prin vocea sefului de partid .

  14. alin.(8) al art.44, text care, în prezent, are următoarea redactare: „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”.
    Ce înseamnă asta: că orice avere licită sau ilicită se prezumă ca fiind licită. Așadar orice lege care va dispune ca veniturile și bunurile care nu pot fi dovedite vor putea fi confiscate va fi declarată neconstituțională. Astăzi fără un proces penal, fara procurori, judecători, etc. nu se poate demonstra caracterul ilicit al averii . Îl vezi pe politician, pe primar etc. Că e plin de bani deși toată lumea știe că e imposibil doar din salariu să aibă atâția bani și totul, totul e legal atâta timp cât nu se va deschide un dosar penal și statul va câștiga procesul.
    Ăsta e articolul din constituție care a permis jaful. Despre asta nimic, Ciolacule? E clar care e interesul vostru pentru schimbarea constituției.

  15. Ciorlacule, daca președinte era Iliescu și dragnea tot la fel glasuiai ( cârâiai)? Dar daca era nastase? Sau veorica ?
    Sau fiecare situație impune masuri după interesul peeeseeedeeeeului.
    iohannis=ciorlacu= varanul grivcovian
    Toți școliți la „Dunărea” și „Crescent ” .

  16. Niciodată nu vom avea un Președinte al tuturor românilor pentru că presedintele este un om politic, adică partizan!
    Soluția este doar monarhia constituțională, dar comuniștii nu știu ce-i aia!

  17. Taci drac’ din gura bai analfabet functional ce esti. Chiar crezi ca ne intereseaza ce debitezi tu zilnic?

  18. Mai poate fi cineva in Romania 2021 presedintele Camerei Deputatilor si a celui mai mare partid chiar daca frecventa um terorist dovedit?

  19. in viziunea infractorilor, un presedinte care nu poate fi ales de infractori este de nedorit; cum sunt alesi infractorii in parlament – ciocu mic, nu trebuie sa stie nimeni!

  20. Nu vrea sa inceapa mai bine cu aplicarea rezultatului referendumului cu reducerea numarului de parlamentari la 300 ?
    P$D are darul asta de a gandi pe termen scurt si de a se impusca in picior. Probabil daca va limita drepturile presedintelui urmatorul presedinte va fi din randul lor in 2024 🙂

  21. Fatal pt Ioha miscarea cu stelica. S-a inconjurat de obraznicaturi care in maxim 6 luni il vor suspenda sau ameninta cu suspendarea. Asta pt ca zombie vrea sa se razbune cat mai poate pt ca nu este premier.

  22. Desi am o varsta si mi-a placut istoria, citind de-a lungul vietii carti care nu se studiaza prin scoli, imi este greu sa fac o analiza a afirmatiei acestui personal simistru. Sa compari atributiile presedintelui Frantei cu cele ale unui monarh spaniol, evident nu stim si ce epoca, ar insemna sa astern pe hartie argumente si sa fac o lucrare de doctorat. Ei bine, in Romania unul care si-a facut facultatea la privata, vai mama lui, poate sa ne dea lectii de istorie. Culmea, vrea sa modifice constitutia pentru ca este o struto-camila functia de presedinte. Ma astept ca hoartele de pesedei care ingurgiteaza cuvintele liderului sa se auda in urmatoarea perioada. Exact cum sunt punctajele postacilor platiti legate de USR, neomarxism (habar nu au ei ce inseamna asta), LGTBQP+ (nici asta nu stiu dar banuiesc ca tine de fund). Asta este internetul cand prostul satului se face auzit.

  23. pana la urma de ce am avea nevoie si de senat si de parlament, una singura nu e de ajuns?
    inainte de referendum pt schimbarea constitutiei daca iese Iohanis in public si spune ca 200 de deputati sunt de ajuns va spun eu ca nu trece referendumul. Lumea nu mai are incredere in politicieni.

  24. Da să ne conducă vicolele, tudoreii, iordachii, grindenii, solomonii și alții de aceeași teapă ? Ți-ar conveni, nu-i așa ciolanule ?

  25. Vor pune 2-3 amendamente pe gustul prostimii si in rest – numai de bine (pentru ei).
    Apoi … le baga in fata pe cele pt prostime, la promovat.
    Intrebarea la referendum va fi atat de alambicata incat oricum ai da-o tot nu va fi rau, deci aproape toti vor vrea schimbarea constitutiei.

  26. Scârție săraca constituție din toate încheieturile, a fost violată, călcată în picioare, aruncată la coș, batjocorită de toți și de toate puterile, dar acum a fost spălată, călcată, sulemenită și scoasă în geam pentru a fi afișată publicului și a sta proptea pentru amibele de la putere !
    Modificarea constituției trebuie să înceapă cu un referendum care să stabilească forma de guvernământ:
    1. Monarhie constituțională.
    2. Republică parlamentară.
    3. Republică prezidențială.
    Referendumul trebuie precedat de o perioadă suficientă pentru corecta informare a electoratului despre fiecare formă de guvernământ: istoric, perspective, situația din alte țări, avantaje și dezavantaje.

  27. deal-ul e ca se simte undeva o boare ca urmatorul presedinte s-ar putea sa nu mai fie din fsn aka usl. asa ca sereistii s-au pus pe molfait si au scos din joben modificarea constitutiei care nu intereseaza pe niciun cetatean mediu statistic, pentru ca daca nu va fi de-al lor ca pana acum, sa fie doar decorativ sau, si mai bine, ales tot de ei in sparlament pe model saxon, adica un model belea!

  28. Primul lucru care trebuie modificat in constitutie, este confiscarea averii politicienilor corupti pana in al 3lea neam de rudenie. S’ar dizolva parlamentul

  29. Daca a ajuns Ciolacu sa ne dea lectii de monarhie spaniola si presedinti francezi suntem pe drumul cel bun catre noi culmi ale dezvoltarii

  30. 1. Ma amuza cum cred unii ca orice material de presa trebuie comentat…
    2. Cum sunt cehii înarmați… ca americanii? Ca pe asta nu o mai stiam…
    3. Când am nevoie de umor, în toate formele, de la Inesco, la absurd, la Divertis etc., trecând prin ridicol, citesc comentariile. Delicios…

  31. Romanica are constitutie? Asta e ceva nou, nu stiam 🙂

  32. aham, psdul vede probleme in faptul ca nu poate alege presedintele, dar nu vede nici o problema in faptul ca infractori condamnati definitiv pentru furt din banii publici sunt pusi de acelasi psd in functii publice.

    sa intelegem faptul ca psd pregateste numirea presedintelui de catre infractorii pusi intentionat in anumite pozitii cheie

  33. cum ați așteptat 18 ani, mai aveți de așteptat vreo 50……voi asa prosti ne credeți sa modificați voi Constituția tarii cum vreti…… da, trebuie adaptata dar încă nu avem o clasa politica care sa facă acest lucru…… ați tot încercat și voi și PNL și PDL ul…….. și o sa mai încercați mult și bine ……

  34. Rolul președintelui cum e acum în constituție a fost definit de PSD (FSN) special pentru Ion Iliescu și apoi ajustat ușor tot de PSD când se pregătea să preia funcția Adrian Năstase. Acum când realizează că nu mai pot câștiga funcția asta, vor să îl golească complet de conținut.
    Iar despre moțiunea de cenzură „constructivă”, ar fi o asigurare că niciodată nu mai trece vreo moțiune.

  35. Intrebarea corecta (stiu, deja e prea mult pentru cei de la PSD) ar fi asta: Mai poate functiona Parlamentul Romaniei asa cum e acum dupa ce poporul a votat prin referendum reducerea la maxim 300 de parlamentari? Intrebarea asta cand ti-o pui Ciolacule?

  36. Hotii și prostii conduc România!

  37. A venit ordinul pe unitate? Cred că nu mai aveți oameni capabili de așa ceva. Ar trebui în primul rând să respecte toată lumea constituția, că săracă a devenit târfa politrucilor și a intrlopilor, cât și a justiției libere!

  38. MAI NATARAILOR ASTA NU VREA SA IL DEMITA PE IOHANNIS SI VOI PUNETI BOTUL LA VRAJEALA ASTA?
    E doar prosteala ca sa para ca nu e in BLAT CU IOHANNIS.

    ⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️

  39. Da modificarea constitutiei , ACEASTA ESTE URGENTA ? Rafilescu numara mortii in loc sa IA DECIZII. Grindeanu este foarte ocupat sa scrie pe Face Book de il face invidios pe Cormoranul rusilor de la AUR . Caciu finantistul este ocupat dar nu cu treaba prin minister, e politric si atat. Cand se va modifica Constitutia prim modificare va fi pentru parlament unicameral pentru a elimina prasadinti de camera fara diplomatie ceva de genul fara indivizi rino-hipo-crocodil in fruntea parlamentului.
    Una bucinam pe afara alta facem in fapt cand ajungem la guvernare ( USR-PSD) ..MULTA PROPAGANDA PENTRU ALEGERILE URMATOARE SI POLITICA CU OCHII-N SONDAJE… Iar rezultatul il tusesc tot EI politicieni ..mereu gasesc ceea ce fac unii inaintea altora: DEZASTRU , NUMAI DEZASTRU ..atat de dezastruosi sunt !!!!!

  40. Imi vorbeste un hot despre democratie. :))))

  41. Mohannis e o Cartita care trebuie sa dispara.

  42. Nu e mai simplu sa il demita pe Iohannis decat sa faca joc de glezne ca nu ar fi prieteni doar sa isi prosteasca electoratul. 😀

  43. Adicătelea, ăla mic și negru nu poate spera la fooncția supremă din motive de neputință. Președintele are cel mai mare număr de voturi. Totuși, lichelele politice vor să poată aranja și acest aspect, prin ”discuții politice”, evident; având experiența promisiunilor și pomenilor care i-au tot azvârlit în vârful grămezii publice.
    De ce să aleagă poporul președintele, câtă vreme ei, șarlamentarii, sun mai reprezentativi și, din forul suprem, pot aranja alegerea unui preș convenabil.
    Nu-i vorbă, dezamăgitorul parcurs al tăcutului de la Cotroceni ne-a dezarmat pentru multă vreme…

  44. „între un președinte francez și un monarh spaniol” – nu e mai bine un baron local?

    • Bine exprimat! Mi-a plăcut… Baron local, roșu, galben, albastru, sau … portocaliu! (combinație roșu cu galben ).