G4Media.ro

Cine va câștiga Palme d’Or? Festivalul de la Cannes își dezvăluie palmaresul

Credit line: Cyril Pecquenard / Sipa Press / Profimedia

Cine va câștiga Palme d’Or? Festivalul de la Cannes își dezvăluie palmaresul

Cine va câștiga Palme d’Or? Juliette Binoche și juriul său dezvăluie sâmbătă seara laureații celei de-a 78-a ediții a Festivalului de la Cannes, la capătul unei competiții foarte deschise, cu câțiva favoriți precum disidentul iranian Jafar Panahi, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Juriul ar putea trimite un semnal politic puternic onorându-i de asemenea pe ucraineanul Serghei Loznitsa sau pe egipteanul de origine suedeză Tarik Saleh, recompensând unul dintre tinerele talente din selecție sau făcând istorie prin acordarea unui al treilea Palme fraților Dardenne.

Conduși de starul francez, cei nouă membri ai juriului se reunesc în conclav pentru a alege succesorul lui „Anora”, Palme d’Or 2024 al americanului Sean Baker, dintre cele 22 de filme din competiție.

Ei urmează să acorde cel puțin alte șase trofee, inclusiv premiile pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor, în cadrul unei ceremonii de închidere care începe la ora 18.40 (16.40 GMT).

Jafar Panahi, 64 de ani, s-a remarcat cu „Un simplu accident”, o poveste morală care examinează dilema unor foști prizonieri tentați să se răzbune pe torționarul lor.

Salutată de critică, această acuzație la adresa autorităților iraniene rezonează cu soarta lui Panahi, închis de două ori în Iran, unde acest lungmetraj filmat clandestin ar putea duce la represalii.

„Cel mai important lucru este că filmul a fost făcut. Nu mi-am luat timp să mă gândesc la ce s-ar putea întâmpla. Sunt în viață atâta timp cât fac filme”, a declarat el pentru AFP în timpul festivalului.

Prezența regizorului la Cannes, după 15 ani de arest la domiciliu în Iran, a fost un moment puternic.

Dincolo de Iran, această a 78-a ediție a festivalului s-a făcut ecoul războaielor din Orientul Mijlociu și Ucraina. De asemenea, a fost marcată de o serie de declarații angajate, începând cu atacul lui Robert De Niro la adresa lui Donald Trump.

În ceea ce privește strălucirea, cele două săptămâni au fost marcate de o paradă a vedetelor, de la Denzel Washington la Tom Cruise, care a venit să prezinte cel mai recent „Misiune: Imposibilă”, precum și Scarlett Johansson, care și-a făcut debutul regizoral, și Nicole Kidman.

Reînnoire

Printre celelalte filme din competiție care au cucerit criticii s-a numărat „Doi procurori” de Serghei Loznitsa, o reflecție asupra arbitrariului care ne duce cu gândul la epurările staliniste din anii 1930.

Favoritele publicului au fost „Nouvelle vague”, un omagiu încântător adus lui Jean-Luc Godard de către americanul Richard Linklater, și o madeleine de Proust pentru cinefili. Dar, mai presus de toate, norvegianul Joachim Trier pentru „Valeur Sentimentale”, o melodramă între râs și lacrimi, care a primit o ovație în picioare timp de 20 de minute, un record.

Actorul suedez Stellan Skarsgard candidează pentru un premiu de interpretare, la fel ca britanicul Josh O’Connor (prințul Charles în „The Crown”), în două filme, și americanul Joaquin Phoenix, intens în „Eddington”.

Printre numeroasele roluri feminine remarcabile, americanca Jennifer Lawrence dă totul în rolul unei mame care coboară în nebunie în „Die, My Love”. O debutantă, franțuzoaica Nadia Melliti, s-a făcut remarcată în „La petite dernière”, despre o tânără musulmană care își descoperă homosexualitatea.

Filmul a câștigat vineri „Queer Palm”. Cannes-ul ar putea să o recompenseze pe regizoarea sa, actrița franceză transformată în cineastă Hafsia Herzi, 38 de ani, și să continue astfel reînnoirea sa, după ce a acordat Palme d’Or în ultimii ani compatrioatelor sale Julia Ducournau și Justine Triet.

Un alt regizor de treizeci de ani care și-a lăsat amprenta asupra publicului, dar a divizat profund criticii, este tânărul prodigios al filmului chinez Bi Gan, 35 de ani. Nou venită pe Croisette, germanca Mascha Schilinski, 41 de ani, plonjează într-un labirint de traume familiale transmise de la mamă la fiică în „Sound of Falling”.

La polul opus, juriul ar putea acorda un alt Palme d’Or fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne, în vârstă de 74, respectiv 71 de ani, pentru „Young Mothers”. Septuagenarii ar deveni astfel primii regizori din istorie care câștigă trei Palme.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.