G4Media.ro

Cine sunt procurorii și apărătorii în procesul lui Donald Trump din Senat

Cine sunt procurorii și apărătorii în procesul lui Donald Trump din Senat

Președintele Donald Trump a adăugat trei avocați experimentați echipei sale legale care îl va apăra în timpul procesului din Senat privind înlaturarea sa din funcție, inclusiv pe Kenneth Starr, procurorul a cărui activitate a dus la punerea sub acuzare a președintelui Bill Clinton în 1999, precum și pe Alan Dershowitz, fost profesor la Harvard Law School, devenit faimos ca membru al „Echipei de vis” a lui O.J. Simpson, atunci când jucătorul de fotbal american a fost acuzat de dublă crimă la mijlocul anilor 1990. Analiștii cred că decizia lui Trump de a-și completa echipa legală cu Starr și Dershowitz adaugă nu doar zeci de ani de experiență strategiei sale defensive, ci și puterea legală a unor avocați-vedetă, esențială pentru un președinte preocupat constant să aibă avocați care să-i poată prezenta cazul cât mai bine în mass-media. Procesul liderului republican, unul semnificativ ca importanță istorică, dar și unul care va atrage o acoperire mediatică uriașă, va începe marți în Senatul de la Washington.

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, dominată de democrați, a votat miercuri trimiterea către Senat a actului de acuzare contra preşedintelui Trump în vederea procedurii sale de destituire.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de „abuz de putere” deoarece ar fi condiţionat eliberarea unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Volodimir Zelenski la Casă Albă de declanșarea unei anchete care să îl vizeze pe Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden, implicat în presupuse acte de corupție în țara estică. În plus, președintele american este acuzat și de „obstrucţionarea Congresului,” după ce ar fi încercat să împiedice investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei de la Washington de a nu coopera în ancheta lansată de democrați.

După ce a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, președintele Trump urmează să fie supus unui proces în camera superioară a Congresului american. Senatorii trebuie să decidă dacă liderul de la Casă Albă trebuie sau nu să fie înlaturat din funcție. Deoarece republicanii dețin majoritatea în Senat (unde sunt 53 de republicani, 45 de democrați și doi independenți care votează în general cu democrații), achitarea lui Trump este aproape certă.

În Senat este nevoie de o majoritate de două treimi (67%), iar dacă ar vota toți cei 100 de senatori, cel puțin 20 de republicani și toți democrații și independenții ar trebui să voteze împotriva președintelui Trump. Comentatorii americani cred că acest lucru este puțin probabil.

Dacă Senatul nu va reuși să adune numărul necesar de voturi, atunci președintele Trump va ramâne doar acuzat (impeached), dar nu va fi înlăturat din funcție. Așa s-a întâmplat în cazurile de impeachment de până acum.

De două ori de-a lungul istoriei, Camera Reprezentanţilor a pus sub acuzare formală doi preşedinţi (Andrew Jackson şi Bill Clinton), dar cazurile au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri.

De asemenea, Richard Nixon a fost foarte aproape de a fi pus sub acuzare, însă a demisionat înainte ca acest lucru să se producă efectiv (Comitetul Juridic al Camerei a aprobat trei articole vizând punerea sa sub acuzare în legătură cu scandalul Watergate). Cu alte cuvinte, până în acest moment, Statele Unite nu şi-au înlăturat niciodată preşedintele cu ajutorul acestui mecanism.

În cadrul procesului din Senat, congresmenii din Camera Reprezentanților desemnați de Nancy Pelosi vor acționa ca niște procurori, în timp ce președintele va fi apărat de echipa sa legală. Trump nu trebuie să apară în persoană în fața senatorilor. Procesul din Senat este prezidat de judecătorul-șef al Curții Supreme, John Roberts. Cât privește durata procesului din Senat, lucrurile nu sunt foarte clare (de exemplu, procesul președintelui Clinton a durat cinci săptămâni), însa experții legali anticipează că el va dura între trei și cinci saptamâni.

Acuzatorii și apărătorii

Dar cine sunt principalele personaje implicate în procesul din Senat, care debutează marți, de la avocații care îl vor apăra pe președintele Trump la „managerii demiterii” sau procurorii, cei care vor încerca să-i convingă pe senatori că acuzațiile la adresa președintelui sunt suficient de puternice și credibile pentru a determina înlaturarea sa din funcție?

* Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell

Aceasta nu este prima procedura de impeachment pentru senatorul din Kentucky. McConnell a participat la procesul din Senat al președintelui Clinton în 1999, în acel moment el fiind președintele Comitetului de reglementare din Senat și membru al „Coaliției conservatoare” – un grup bipartizan de senatori reprezentând statele din sudul Americii.

McConnell stabilește în prezent regulile procesului care îl vizează pe Trump cu liderul minorității democrate, senatorul de New York, Chuck Schumer. Ca lider al majorității politice din Senat, McConnell va avea însă ultimul cuvânt și va decide procedurile. El nu va fi însă cel care va conduce procesul din camera superioară a legislativului american, rol care îi revine judecătorului John Roberts.

În urmă cu câteva saptamâni, senatorul McConnell a provocat furia democraților după ce a spus într-un interviu pentru postul de televiziune FoxNews că va exista „o coordonare totală” cu Casă Albă în acest proces. Reamintim că senatorii trebuie să acționeze ca jurați imparțiali în acest proces, ei depunând deja juramântul în acest sens.

McConnell a repurtat deja o victorie majoră în această dramă politico-legală după ce a forțat-o pe Nancy Pelosi să trimită la Senat articolele de punere sub acuzare împotriva lui Trump, pe care președinta Camerei Reprezentanților evita să le trimită pând când senatorii republicani nu stabileau proceduri clare pentru desfășurarea procesului.

În prezent, McConnell se luptă cu liderii democrați pentru a decide dacă documente și martori suplimentari vor fi sau nu permise în cadrul procesului din Senat.

* Judecătorul-șef al Curții Supreme, John Roberts

Roberts este cel mai tânăr judecător-șef de la Curtea Supremă din ultimii 200 de ani, el ocupând această poziție în 2005, la vârsta de 50 de ani.

Judecătorul Roberts va prezida procesul din Senat, rolul sau fiind acela de a se asigura că toate părțile se vor conforma regulilor stabilite. El a administrat deja senatorilor juramântul ca jurați la începutul lunii ianuarie.

Roberts este considerat un conservator din punct de vedere ideologic, deși a lucrat anterior cu judecători liberali la Curtea Supremă și și-a declarat în repetate rânduri convingerea că instituția ar trebui să fie non-politică.

În urmă cu doi ani, Roberts l-a criticat pe Trump, când președintele l-a descris pe un magistrat care nu i-a susținut politicile de imigrare drept „judecător de-al lui Obama.” „Nu avem judecători de-ai lui Obama sau judecători de-ai lui Trump, judecători de-ai lui Bush sau judecători de-ai lui Clinton,” a spus Roberts, adaugând: „Ceea ce avem este un grup extraordinar de judecători dedicați care fac cel mai bun efort pentru a acorda drepturi egale celor care apar în fața lor.”

* Congresmanul democrat Adam Schiff, șeful „procurorilor”

Schiff este liderul celor șapte „manageri ai demiterii” numiți de către Nancy Pelosi, care îi mai include pe Jerry Nadler, Jason Crow, Val Demings, Hakeem Jeffries, Zoe Lofgren și Sylvia Garcia. Acești democrați vor expune cazul împotriva președintelui, în încercarea de a-l înlatura din funcție.

Schiff reprezintă cel de-al 28-lea district din California în Congresul de la Washington și este președintele Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților. Ca atare, el a devenit imaginea procedurii de impeachment și o țintă a atacurilor pentru Trump și susținătorii acestuia. Președintele a lansat atacuri furibunde împotriva politicianului dermocrat în vârsta de 59 de ani, pe care l-a acuzat că a vrut să-l demită înca din ziua în care a devenit liderul Statelor Unite.

Schiff a spus că a fost „copleșit” de numirea sa ca procuror principal. Admiratorii îl descriu că având cunoștințe extinse despre procedura de demitere a președintelui și omul potrivit pentru a prezenta cazul în Senat. Citește aici un portret al lui Adam Schiff realizat de BBC.

* Congresmanul democrat Jerry Nadler

O altă figură-cheie a procesului de demitere este democratul Nadler, șeful Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanților, un politician în vârsta de 72 de ani din New York. Nadler este în Congres din 1992 și are reputația unui apărător pasionat al libertăților civile, cu un palmares de vot foarte liberal.

La fel ca și Mitch McConnell, democratul a fost, de asemenea, implicat în politică în timpul ultimei proceduri de impeachment, când s-a referit la procesul împotriva lui Bill Clinton ca fiind „o acțiune partizană de deraiere” a președintelui.

* Pat Cipollone, avocatul Casei Albe

Cipollone va conduce echipa legală a președintelui Trump, alături de avocatul personal al președintelui, Jay Sekulow. Până acum, rolul său cel mai important în procedura de impeachment a constat în trimiterea scrisorilor către Nadler, în care a spus că Casa Albă nu va lua parte la ancheta din Camera Reprezentanților și în care a descris procesul drept o „șaradă.”

Trump l-a numit pe Cipollone drept avocat al Casei Albe în decembrie 2018.

Cipollone l-a sfătuit pe președintele republican în timpul investigației consilierului special Robert Mueller cu privire la ingerința rusă în alegerile din 2016, ancheta care a concluzionat că Trump nu a colaborat cu Moscova pentru a câstiga scrutinul.

* Jay Sekulow, avocat personal al președintelui

Avocatul din New York este consilierul-șef al American Center for Law & Justice, o organizație conservatoare. Sekulow, care este si membru al grupului rock Jay Sekulow Band (din care face parte și John Elefante, fostul component al trupei Kansas), este cunoscut că are legături puternice cu comunitatea evanghelică din Statele Unite. De altfel, el a pledat de mai multe ori în fața Curții Supreme a SUA, inclusiv în cazuri vizând apărarea fermă a libertăților religioase.

Pentru președinte, Sekulow a fost o persoană cheie în echipa juridică în timpul anchetei procurorului Mueller.

* Kenneth Starr

Starr este cunoscut cel mai bine pentru activitatea sa ca avocat independent în afacerea Whitewater, o anchetă în domeniul investițiilor imobiliare făcute de Bill și Hillary Clinton.

Acest lucru s-a extins în cele din urmă la o anchetă care a vizat relația președintelui democrat cu o internă de la Casa Alba, Monica Lewinsky. Raportul Starr, publicat în 1998, a condus la punerea sub acuzare a lui Clinton.

El a fost succedat ca avocat independent la Office of Independent Counsel în 2002 de Robert Ray, un alt membru al echipei de apărare a lui Trump din Senat.

Un republican originar din Texas, Starr a pledat în 36 de cauze în fața Curții Supreme.

* Alan Dershowitz

Fost profesor la Universitatea Harvard, Dershowitz este un expert în dreptul constituțional al Statelor Unite. Dershowitz a fost implicat ca avocat într-o o serie de cazuri celebre. El l-a apărat pe OJ Simpson ca membru al așa-numitei „Echipe de vis” în timpul procesului în care vedeta de fotbal american a fost acuzată de crimă. De asemenea, Dershowitz a reprezentat celebrități precum Mike Tyson și Patty Hearst.

Într-un interviu recent, fostul profesor a afirmat că este „foarte, foarte preocupat” de precedentul pe care actuala procedură de demitere îl poate stabili și a spus că este de acord să-l ajute pe Trump în calitate de „expert constituțional independent.”

„Nu iau nicio poziție cu privire la politică – doar cu privire la Constituție,” a declarat avocatul.

Un purtător de cuvânt al echipei legale a lui Trump a declarat că Dershowitz va prezenta argumentele orale în procesul Senatului. „El participă la acest proces pentru apărarea integrității Constituției și pentru a preveni crearea unui precedent constituțional periculos,” a declarat echipa juridică, care a remarcat că Dershowitz s-a opus procedurii de demitere a președintelui Clinton și a votat pentru soția sa, Hillary Clinton, în alegerile prezidențiale din 2016.

Unii consilieri de la Casă Albă și-au exprimat însă îngrijorarea că prezența lui Dershowitz ar putea distrage atenția de la procesul lui Trump, având în vedere legăturile avocatului cu Jeffrey Epstein, omul de afaceri pedofil care a fost găsit mort în închisoare la sfârsitul anului trecut.

Alți membri ai echipei legale al lui Trump sunt Pam Bondi, fostul procuror general din Florida, și avocații Eric Hershmann și Jane Raskin.

* Senatorii în rol de jurați

Senatorii ar trebui să fie jurați imparțiali în timpul procesului președintelui Trump, ei depunând deja un juramânt în acest sens. Dar analiștii se așteaptă ca acesta să fie un vot extrem de partizan, dat în functie de partidul din care fac parte.

Senatul are nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l îndepărta pe Trump de la putere. Având în vedere că republicanii dețin 53 de locuri în camera superioară, cei mai mulți comentatori se așteaptă ca președintele să fie achitat.

Analiștii americani afirmă că există șanse ca unii dintre senatorii Partidului Republican să se abată de la linia partidului, care până acum a făcut front comun în jurul liderului de la Casa Albă, și să voteze pentru înlăturarea din funcție a lui Trump. (Prin comparație, în 1998, Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Clinton cu 258 de voturi pentru și 176 împotrivă, iar 31 de democrați s-au alăturat republicanilor care au votat în mod unit în favoarea procedurii. De asemenea, votul din 1974 privind autorizarea declanșării procedurii de impeachment împotriva lui Nixon a fost cu adevărat bipartizan, fiind adoptat cu 410 voturi la 4).

Am vorbit recent pentru G4Media.ro de posibilitatea ca președintele să fie „trădat” de unii dintre senatorii republicani, care ar putea vota pentru înlăturarea sa de la putere. Între aceștia se numără Susan Collins, senatoare din Maine, Mitt Romney (Utah) sau Lisa Murkowski (Alaska).

Pe de altă parte, nu este exclus și ca doi senatori democrați – Doug Jones și Joe Manchin – să fie convinși să se alăture republicanilor și să voteze împotriva demiterii presedintelui Trump, sub presiunea alegătorilor din propriile districte electorale.

Surse: BBC, CNN, FoxNews, New York Post

Foto: Facebook / Donald Trump

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Cu impeachmentul ăsta Trump e în elementul lui ,acuma poate să joace rolul de victima ,de apărător al Patriei și să dea vina pe stângi că sunt anti americani și sunt destui fraier care o să îl creadă,inclusiv cei care o să comenteze aici :-)…. Tipul ăsta toată viața a fost un actor

  2. Procurorii sorosisti vor lua O MARE MUIE de la Trump; la Senat, republicanii au majoritate.

  3. Trump scapa 100%, il scapa republicanii corupti, PSD-ul Americii.

    Dupa ce i se incheie mandatul, poate fi dus lejer la puscarie pentru multele lui infractiuni, indiferent ce zic postacii rusi care-l apara.

  4. Ft frumos, da’ cand bagati stirea cea mai marisoara a actualei actualitati de pe acolo, aia care zice ca autoritatile din Puerto Rico, care se pozau Schumer si Pelosi cand dadeau vina pe tramp ca nu le trimite ajutoare, au tinut ascunse mii de tone de alimente, pempershi, haine, medicamente si asa mai departe in depozite doar ca sa aiba Lame Stream Media si democratii corupti o narativa pentru vandut ziarele?

  5. Trump tocmai a primit un show care o sa-i garanteze re-alegerea.
    Democratii sunt foarte slabi in ultima vreme.

  6. Intr-o democratie functionala Trump era suspendat de mult si judecat. Dar US nu mai e de ceva vreme o democratie functionala. Apropo ati vazut video-ul cu Bush Jr dansand dansuri rusesti cu Matrioshcele lui Putin?
    Deja in 2008, anul in care Rusia invada Georgia, prima miscare de sfidare a dreptului international a rusilor, presedintele republican al US dansa cum ii canta Putin.
    Asta spune mai multe despre US si GOP decat orice impeachment sau collusion cu rusii… Reagan se rasuceste in mormant.

  7. https://www.g4media.ro/ca-in-evul-mediu-poluare-masiva-pe-raul-trotus-unde-ajung-o-parte-din-dejectiile-netratate-din-orasul-comanesti.html

    De “democrația” asta vorbești bai pulica? Marș la construit cacastori in fundu’ grădinii nu la dat cu părerea pe net. In SUA justiția se face pe dovezi nu pe toanele codrutei sau a altor politruci ca in ue.

  8. Domnul cu motoreta, sunteti cumva Naumovici? Nu mai cad conițele răpuse de șarmul dvs legendar și vă dați cocoș pe-aici prin subsoluri?
    Vedeți că motoretele nu fac bine la testicole, se încing și nu mai produc suficient testosteron. De-aia probabil nevoia de a compensa țipând isteric cu voce de Farinelli.
    Aici pe net suntem toți viteji, nu ne aude nimeni vocea prea pițigăiată pentru un redneck autentic.